Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak vybrat dobrý kečup? Čtěte, co uvádí jeho obal, a vyhnete se přísadám, které v jídelníčku mít nechcete

Který kečup koupit
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Milujete kečup nebo vaše děti milují kečup. Dost možná dávno máte svůj oblíbený a jiný ani nekupujete. Někdy se však vyplatí otočit lahev a číst, a až potom vložit do košíku. Víte, podle čeho můžete vybrat nejlepší kečup?

Kečup, se kterým budete maximálně spokojeni, si můžete připravit doma. Jen je k tomu potřeba celkem dost vyzrálých rajčat a ideálně úrodná sezóna.

Naproti tomu si můžete kečup kdykoli koupit a při tom se rozhodovat, co upřednostníte: Je to cena? Je to vyšší obsah rajčat? Vadí vám chemické konzervanty? Chcete kečup bez škrobu? Hlídáte množství cukru? To všechno se totiž dozvíte z obalu každého kečupu.

Čím víc rajčat, tím lepší kečup

Podle vyhlášky č. 397/2021 Sb. mají kečupy s označením „prima“, „extra“ nebo „speciál“ víc rajčat než ostatní kečupy. Buďte opatrní na výrobky s názvy jako například „kečupová omáčka“. Protože se nejmenují „kečup“, nedosáhnou na ně požadavky vyhlášky a mohou obsahovat rajčat úplné minimum.

  • Rajčata použitá na výrobu kečupu by navíc měla být pěkně vyzrálá a sladká. Pokud nejsou nebo je jich málo, můžete to poznat na vyšším obsahu cukru. O tom se dočtete v tabulce výživových hodnot.
  • Na malý podíl rajčat může také poukázat použití škrobů, kterými výrobce kečup zahušťuje. Kečup, jak se můžete přesvědčit při jeho domácí výrobě, není potřeba zahušťovat přidaným škrobem, rajčata ho zahustí sama.

Plastová lahev nebo sklenice?

Kečup ve sklenici signalizuje, že kečup prošel tepelným ošetřením a není konzervovaný chemicky. Nemusí to však platit stoprocentně. Pokud se chcete vyhnout zbytečné chemii, čtete vždy ještě složení.

Sklo také umožňuje vidět barvu kečupu. Ta by měla být sytě červená, což poukazuje na vyzrálá rajčata. Použití barviv v kečupech je evropskou legislativou zakázáno.

  • Plastový obal je naopak praktičtější k použití, protože se z něj kečup lépe dávkuje.
  • Chemicky konzervovaný kečup pak vydrží déle po otevření. Použité konzervanty se uvádějí na etiketě.

Jak sladký má být kečup?

Kečupy jsou obvykle slazené buď cukrem, nebo glukózo-fruktózovým sirupem. Oba mají podobnou kalorickou hodnotu, ale sirup je pro výrobce levnější a technologicky výhodnější k použití.

  • Sledujte v tabulce výživových hodnot, kolik cukru v rámci podílu sacharidů kečup obsahuje. Nejlepší představu si uděláte z údajů na 100 gramů výrobku. 

Zdroje informací: dTest, Evropské nařízení 1333/2008, Vyhláška 397/2021 Sb., BezpecnostPotravin

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín