0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jsou všechny sýry vhodné pro vegetariány?

vegetariáni vs. sýr
ZDROJ: Margaret Jaszowska/ Unsplash
sdílet:

Většina vegetariánů bez problému konzumuje kravské, ovčí či kozí sýry. Ty ovšem nejsou z hlediska vegetariánství tak bezproblémové, jak by se mohlo zdát. V čem může být pro vegetariána zádrhel?

Rozhodneme-li se člověk pro vegetariánství, často tomu bývá z etických důvodů. Důvodem bývá  nehumánní zacházení se zvířaty. Absence masa v jídelníčku může být tedy formou určitého protestu proti velkochovům.

  • Mléko je živočišný produkt, který lze získávat, aniž by se zvířeti ublížilo. V procesu výroby sýra figuruje ale ještě jeden důležitý prvek, tím je syřidlo.
  • Syřidlo je tzv. koagulant, který mění mléko v sýr. Je to látka, která způsobuje srážení mléka.

Může za to syřidlo

Existují sice syřidla na mikrobiální a rostlinné bázi, ale mnoho sýrů se stále vyrábí pomocí syřidla živočišného.

  • V případě živočišného syřidla se však jedná o enzym získávaný ze žaludku přežvýkavců, z pravidla telat.
  • Vzhledem k tomu, že neexistuje způsob, jak získat živočišné syřidlo bez předchozí porážky zvířete, vegetariáni, kteří se rozhodli nejíst maso z etických důvodů, by se mu měli zdaleka vyhnout.

Parmazán, Pecorino i Camembert

Používání živočišného syřidla je v sýrařské komunitě rozšířené, zejména v sýrech tradičního evropského typu.

  • U sýrů, jako je třeba Parmigiano-Reggiano, které jsou chráněny označením D.O. (označení původu), musí výrobci sýrů používat přesnou metodu a originální ingredience.
  • Mimo Parmigiano Reggiano se jedná ještě napříkad o Gruyére, Manchego, Emmenthaler, Pecorino Romano, Gorgonzolu, Mimolette, Grana Padano, Camembert, Boucheron a Vacherin.
  • Ale nezoufejte, ačkoli sýry uvedené v tomto seznamu tradičně nejsou vegetariánské, můžete najít jejich verze, které používají rostlinné nebo mikrobiální syřidlo.

Dobrá zpráva na konec

Jelikož je používání živočišných syřidel ekonomicky i technologicky náročné, v mnoha sýrárnách se od něho pomalu, ale jistě upouští.

  • Brazzale Moravia, která vyrábí sýr Gran Moravia, například používá mikrobiální syřidlo a to údajně zejména proto, aby jejich sýry byly vhodné i pro vegetariány.
  • Mikrobiální syřidla se používají nejčastěji a jsou alternativou k živočišným (neboli chymosinovým) syřidlům.

V jakých sýrech se využívá mikrobiální syřidlo?

Mikrobiálí syřidla používá dnes kolem devadesáti procent všech průmyslových výrobců sýrů na českém trhu.

  • Kromě Gran Moravia je mikrobiální syřidlo například v Lučině, hermelínu Král sýrů a Sedlčanském hermelínu, Brie Président, Balkánském sýru Président, v Mascarpone a Ricottě Galbani a jiných.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč