Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jsou všechny sýry vhodné pro vegetariány?

vegetariáni vs. sýr
ZDROJ: Margaret Jaszowska/ Unsplash
sdílet:

Většina vegetariánů bez problému konzumuje kravské, ovčí či kozí sýry. Ty ovšem nejsou z hlediska vegetariánství tak bezproblémové, jak by se mohlo zdát. V čem může být pro vegetariána zádrhel?

Rozhodneme-li se člověk pro vegetariánství, často tomu bývá z etických důvodů. Důvodem bývá  nehumánní zacházení se zvířaty. Absence masa v jídelníčku může být tedy formou určitého protestu proti velkochovům.

  • Mléko je živočišný produkt, který lze získávat, aniž by se zvířeti ublížilo. V procesu výroby sýra figuruje ale ještě jeden důležitý prvek, tím je syřidlo.
  • Syřidlo je tzv. koagulant, který mění mléko v sýr. Je to látka, která způsobuje srážení mléka.

Může za to syřidlo

Existují sice syřidla na mikrobiální a rostlinné bázi, ale mnoho sýrů se stále vyrábí pomocí syřidla živočišného.

  • V případě živočišného syřidla se však jedná o enzym získávaný ze žaludku přežvýkavců, z pravidla telat.
  • Vzhledem k tomu, že neexistuje způsob, jak získat živočišné syřidlo bez předchozí porážky zvířete, vegetariáni, kteří se rozhodli nejíst maso z etických důvodů, by se mu měli zdaleka vyhnout.

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni

Více

Parmazán, Pecorino i Camembert

Používání živočišného syřidla je v sýrařské komunitě rozšířené, zejména v sýrech tradičního evropského typu.

  • U sýrů, jako je třeba Parmigiano-Reggiano, které jsou chráněny označením D.O. (označení původu), musí výrobci sýrů používat přesnou metodu a originální ingredience.
  • Mimo Parmigiano Reggiano se jedná ještě napříkad o Gruyére, Manchego, Emmenthaler, Pecorino Romano, Gorgonzolu, Mimolette, Grana Padano, Camembert, Boucheron a Vacherin.
  • Ale nezoufejte, ačkoli sýry uvedené v tomto seznamu tradičně nejsou vegetariánské, můžete najít jejich verze, které používají rostlinné nebo mikrobiální syřidlo.

Dobrá zpráva na konec

Jelikož je používání živočišných syřidel ekonomicky i technologicky náročné, v mnoha sýrárnách se od něho pomalu, ale jistě upouští.

  • Brazzale Moravia, která vyrábí sýr Gran Moravia, například používá mikrobiální syřidlo a to údajně zejména proto, aby jejich sýry byly vhodné i pro vegetariány.
  • Mikrobiální syřidla se používají nejčastěji a jsou alternativou k živočišným (neboli chymosinovým) syřidlům.

V jakých sýrech se využívá mikrobiální syřidlo?

Mikrobiálí syřidla používá dnes kolem devadesáti procent všech průmyslových výrobců sýrů na českém trhu.

  • Kromě Gran Moravia je mikrobiální syřidlo například v Lučině, hermelínu Král sýrů a Sedlčanském hermelínu, Brie Président, Balkánském sýru Président, v Mascarpone a Ricottě Galbani a jiných.

Související články

Plísňové sýry: milované i nenáviděné
  • Tipy a triky

Plísňové sýry: milované i nenáviděné

Někdo je miluje, jiný by je nepozřel. Řeč je o plísňových sýrech. Právě plísně dodávají sýrům specifickou chuť, kterou považujeme za delikátní. Jaké druhy plísňových sýrů existují, jak se vyrábějí a s čím je můžete kombinovat v kuchyni. ...
Jak na to: domácí sýr
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí sýr

Jak připravit domácí sýrV našem receptu sýr připravujeme z plnotučného čerstvého mléka a tekutého syřidla. Mléko by mělo být co nejtučnější. My jsme zvolili biomléko Amálka, které se nám osvědčilo nejlépe. Tekuté syřidlo Laktosin jsme...
Autor: Veronika Hendrychová

Obchod Apetit