Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta

Noky a bramborové těsto
ZDROJ: congerdesign/Pixabay
sdílet:

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte bramborové těsto? A co se k němu nejvíc hodí? A jak na onen vídeňský bramborový knedlík (nok) z Pelíšků?

Noky, gnocchi nebo knedlíčky?

Základní „pelíškovská“ otázka, zda-li je knedlík knedlíkem, nebo se jedná o nok, záleží na úhlu pohledu. Upřímně, je v podstatě jedno, kdy ještě jde o knedlík či knedlíček a kdy už můžeme mluvit o noku nebo nočku.

  • Oba je totiž můžeme vyrobit ze základního bramborového těsta a stejně tak z něj můžeme připravit i tzv. gnocchi, italské bramborové noky, typického tvaru.

Zároveň jsou však pro jednotlivé knedlíčky či chcete-li noky z bramborového těsta obvyklé trochu jiné variace chutí a požadavky na konzistenci:

Gnocchi

  • Gnocchi (čti ňoky) se obvykle připravují z hladké mouky a na odlehčení se do nich ještě navíc někdy přidává ricotta. Požadavkem je jemná, delikátní chuť.
  • Připravit gnocchi můžete i tak, že část brambor nahradíte jinou zeleninou. Báječné jsou gnocchi z pečené dýně nebo přidáte-li do nich trochu špenátu.
  • Před servírováním je Italové obvykle ještě opékají na másle s listy čerstvé šalvěje.
  • Podávají se s houbovou či sýrovou omáčkou, špenátem, ale i zapékané.

Pravé italské bramborové gnocchi

Pravé italské bramborové gnocchi

Více

Noky

  • České bramborové noky, nočky, škubánky, šulánky a šišky se často připravují z hrubé mouky, krupice nebo dětské krupičky. Vyzkoušet můžete i mouku celozrnnou špaldovou či žitnou.
  • Servírují se nasladko třeba s mákem a strouhankou, ale i na způsob slovenských halušek (což je mimochodem další úžasný pokrm z bramborového těsta) se zelím. Setkat se s nimi můžete i coby přílohou k pečeným masům.

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Šišky s mákem (2 v 1) a švestkovými povidly

Více

Bramborové knedlíky

Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem

Švestkové bramborové knedlíky s marcipánem

Více

Jak na dokonalé bramborové těsto?

Základní bramborové těsto se skládá pouze ze tří hlavních ingrediencí: vařených brambor, mouky a vajec.

Brambory

  • Při přípravě bramborového těsta vždy volte brambory varného typu C.
  • Tento typ brambor obsahuje nejvíce škrobu, který funguje jako pojivo.
  • Pokud použijete jiný typ, je vhodné dodat škrob jiným způsobem např. přidat do těsta pár lžic Solamylu.
  • Brambory uvařte v celku ve slupce a ideálně ještě vlažné oloupejte, nastrouhejte najemno a zpracujte do těsta. Údajně tak zamezíte tomu, aby těsto zřídlo.
  • Někdo však naopak brambory vaří den předem, nechá vychladnout v lednici a strouhá až studené.
  • I pokud plánujete bramborové těsto kombinovat se sladkými ingrediencemi, nezapomeňte ho osolit.

Mouka

  • Co se týče mouky, máme, na rozdíl od brambor, spoustu možností volby konkrétního typu.
  • Použít můžete hned několik druhů mouky: hladkou, hrubou, polohrubou či celozrnnou nebo špaldovou pšeničnou mouku, pšeničnou krupici nebo dětskou krupičku a dokonce je vzájemně kombinovat.
  • Čím více mouky do těsta zapracujete, tím bude těsto tužší. Někdy to není na škodu a mnozí takový typ těsta vyhledávají.
  • Pokud chcete mít nadýchané nočky, je potřeba pracovat rychle a mouku přestat přidávat ihned ve chvíli, kdy se přestane lepit na ruce.
  • Těsto by mělo být nelepivé, ale stále vláčné.
  • Pokud chcete mít těsto vláčné a budete tedy přidávat co nejméně mouky, dejte pozor, ať noky či knedlíky nerozvaříte. Stačí jim v tom případě kratší doba varu.

Vejce

  • v kupovaných produktech z bramborového těsta často vejce chybí, do domácích bramborových těst určitě patří.
  • Vejce je opět ideálním pojivem a zároveň propůjčí knedlíkům a nokům atraktivní žlutou barvu.
  • Vejci v podstatě nemůžete nic zkazit, ale držte se pravidla „všeho s mírou“. Na kilo brambor vám bude stačit 1 až 2 vejce.

A jak připravit vídeňské bramborové noky (knedlíky) z Pelíšků?

Vilma Krausová v klenotu české kinematografie říká, že knedlíčky o velikosti a tvaru „vajec karety obrovské (mořské želvy) připravovala „v ubrousku v páře“.

Připravte tedy základní bramborové těsto, vyválejte z něho koule o velikosti golfových míčků a připravte je obdobně, jako v našem receptu na kynuté knedlíky v páře.

Na Boží hod se u Krausů tyto knedlíky (noky) podávaly s vepřovým na smetaně. Zde můžete s klidnou myslí využít náš recept na jelení kýtu na smetaně, jen prostě zvolte jiný druh masa. Dejte však pozor, ať se vám omáčka „nezdrcne“, jako údajně paní Vilmě.

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Obchod Apetit