Pořádáte oslavu, večírek nebo potřebujte pohostit po koncertě kapelu? Přesně pro tyto případy se vyplatí mít v záloze několik receptů na jídla připravená v jednom hrnci, která uvaříte den předem a pak už jen ohřejete. Servírovat je můžete rovnou z toho samého hrnce a ideální přílohou je pečivo.
Na některých sešlostech nemusíte vytáhnout sváteční porcelán a podávat novinky ze světa vysoké gastronomie. Právě naopak, sdílení po domácku připraveného jídla z jednoho hrnce nebo pekáčku utuží vztahy a vnese mezi hosty uvolněnou atmosféru. A hlavně: všechno si nachystáte pohodlně den předem a jídlo se přes noc v lednici dokonale rozleží.
Gulášem z jednoho kotlíku neurazíte
Ať už připravíte zvěřinový s jalovcem, segedínský s kysaným zelím, houbový z vlastnoručně nasbíraných hříbků, hovězí podle rodinného receptu nebo třeba jen obyčejný buřtguláš, nešlápnete vedle. Po cestě domů už jen stačí koupit čerstvé pečivo nebo si můžete stejně jako guláš připravit domácí chléb den předem. Pro vegetariány můžete připravit bezmasou variantu v podobě vynikajícího guláše z hlívy.
Světové rychlovky z jednoho hrnce
Pokrmy z jednoho hrnce najdete po celém světě. U strávníků s přehledem zabodujtete třeba s indickým butter chicken nebo mexickou klasikou chili con carne, případně bezmasou variantou chili sin carne s ořechy.
Tím však výčet světových specialit z jednoho hrnce rozhodně nekončí, vybrat si můžete některý z francouzských casserole, marockých tažínů nebo se pustit do italského kuřete cacciatore či arabského kotlíku.
- Dokonale dochucený čočkový dhal s indickým chlebem naan jim určitě vykouzlí úsměv na tváři.
- Dobrou volbou však určitě bude i některá z krémových polévek.
- Pro opravdu hladové strávníky navařte plný hrnec vegetariánského zeleninového kari podle našeho receptu.
- Pokud naopak plánujete jen lehké občerstvení, podávejte grilovanou zeleninu rovnou z pekáčku s kousky opečené bagety.
Těstoviny z jedné mísy raz dva
Těstoviny máte hotové během deseti minut a masové kuličky a omáčku můžete připravit den předem. Mleté maso ochuťte čerstvými nebo klidně i sušenými bylinkami, vyválejte z něho kuličky a vložte ještě syrové rovnou do rajčatové omáčky. Kuličky nasáknou chuť rajčat a nevysuší se. Stejně dobře bude ale určitě chutnat i boloňská omáčka s červeným vínem a kořenovou zeleninou.
- Den předem můžete připravit dokonce i lasagne nebo mac and cheese. Druhý den je už jen strčíte do trouby a je hotovo.