0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Retro okénko: Připravte si katův šleh de luxe

Katův šleh
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

Katův šleh, lidově ‚kaťák‘, patří spolu se smaženým sýrem, gulášem a řízkem Ondráš k českým hospodským klasikám. V 80. a 90. letech minulého století nesměl v menu chybět, dnes už je spíše raritou. Pojďte si ho z nostalgie připravit doma, tradičně, ale poctivě.

Katův šleh se v některých hospodách skrývá pod názvy pekelné nudličky nebo čertovo tajemství. Minutková klasika se skládá z pikantního orestovaného vepřového nebo kuřecího masa nakrájeného na nudličky se sterilovanou zeleninou. Klasickou přílohou bývají bramboráky, rýže nebo hranolky.

Nechvalnou pověst ‚kaťák‘ získal tím, že do něj často kuchaři dávali suroviny, kterých bylo potřeba se zbavit. Nevábnou zeleninu a starší maso zakryla výrazná chuť worchestru, kečupu a sojové omáčky.

I přes to, že katův šleh nikdy nebude patřit do seznamu jídel vysoké gastronomie, pokrm lze připravit tak, abyste se ho nemuseli stydět podat návštěvě. Čas od času se na retro pohoštění najde příležitost! Jak recept na katův šleh pozvednout na vyšší úroveň?

Katův šleh de luxe

Místo vepřové plece, která se na katův šleh často používala, vyberte vepřovou kýtu. Je vhodná na rychlé restování. Místo sterilované zeleniny na lečo použijte čerstvou. Červenou paprikou nic nezkazíte, pokud chcete, aby kaťák hýřil barvami, přidejte i žlutou a zelenou. Sterilovaná zelenina jídlu dodávala typickou navinulou chuť, té však můžete docílit přidáním octu. Místo kečupu nebo protlaku použijte konzervovaná loupaná rajčata.

Na zhruba 4 porce budete potřebovat:

  • 500 g vepřové kýty 
  • 2 lžičky sádla
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 2 ks červené papriky
  • 1 konzerva loupaných krájených rajčat (400 g)
  • 1 chilli paprička (nebo podle chuti)
  • 2 lžičky octu
  1. Maso nakrájejte na tenké nudličky, osolte a restujte ho na rozpáleném sádle dozlatova. 
  2. Maso vyndejte, podle potřeby přidejte ještě trochu sádla a do pánve vhoďte na proužky nakrájenou papriku, cibuli a česnek. Přijdete ocet a nechte ho minutu odpařit.
  3. Vraťte do pánve maso, přisypte chilli, cukr a vše zalijte loupanými rajčaty. Duste ještě zhruba 10 minut.

Zdroj informací: autorka článku

Související články

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Retro menu z vývařovny: Uvařte si oběd ve stylu 80. let
  • Články

Retro menu z vývařovny: Uvařte si oběd ve stylu 80. let

V osmdesátých letech 20. století u nás v Československu začalo přibývat kuchařek zaměřených na zahraniční kuchyni. Především tedy na tu francouzskou, čínskou, vyšla ale i jedna indiánská. Stát rodiny nabádal k využívání polotovarů, na...
Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit