Silvestrovský večírek mnohým z nás může připadat jako nucená zábava. Občas máte prostě chuť ho po tom všem vánočním přejídání a setkávání se zkrátka vypustit. Co když si to však nakonec rozmyslíte a příchod nového roku zatoužíte oslavit s alespoň několika přáteli? A co dělat v situaci, kdy na poslední chvíli někdo odřekne nebo onemocní a role hostitele padne na vás?
Existuje pár jednoduchých receptů a vychytávek, které vás v roli hostitele zachrání i na poslední chvíli a nejen o Silvestru. Do hodiny tak dokážete zaplnit sváteční stůl pochoutkami, ze kterých bude vaše hosty přecházet zrak.
Listové těsto
Připravené chlazené či mražené listové těsto koupíte takřka všude. Na výběr máte často jak jeho veganskou verzi s margarínem, tak máslovou variantu.
- Vybrat si dále můžete z již rozváleného plátu (prakticky stočeného už na listu pečícího papíru) nebo z porce těsta, kterou si doma rozválíte podle potřeby.
- Doporučujeme již rozválené, protože odpadá příprava a úklid pomoučené kuchyně i nervy s válením. To se hodí, zvlášť když není času nazbyt.
- Snadno z něho připravíte sladké i slané štrúdly, oblíbené plněné šneky, tyčinky sypané kmínem nebo chilli apod.
- Na pultech obchodů ve stejné sekci jako těsto listové najdete i tzv. pizza těsto vhodné na minipizzy, které také zaberou jen minimální dobu přípravy.
Nepečené dezerty do skla
Připravte si pár skleniček, ovoce, krém a sušenky, které máte zrovna po ruce. Nic víc k bleskovému dezertu nepotřebujete!
- Sušenky rozdrobte do skleničky a pokapejte citronovou či jinou ovocnou šťávou nebo zbylým vaječným likérem.
- Z mascarpone, tvarohu, zakysané smetany nebo hustého jogurtu vymíchejte sladký krém, můžete do něj přidat trochu citrónové kůry, rumu nebo třeba skořice a naneste ho na sušenky.
- Vrch ozdobte ovocem – třeba mraženou směsí lesního ovoce či zkrátka tím, které máte v mrazničce.
- Nechte dezert vychladit v lednici až do příchodu hostů.
Tapas a jiné zobání
Připravte pro hosty malé mističky s tzv. „zobáním“, kterými vyplníte prázdná místa na stole i v žaludku. Pohoštění díky nim bude pestré a každý z hostů si vybere to, co má rád.
- Vsaďte na kvalitu – sušená rajčata, sušené šunky, olivy, plněné papričky nepotřebujete ničím dochucovat a musí tedy chutnat prvotřídně samy o sobě.
- Pokud je akce neformální, připravte velkou mísu popcornu, vypadá skvěle a nevyžaduje téměř žádné úsilí.
- Efektní a rychlou záležitostí jsou i sušené švestky ve slaninovém kabátku.
Zelenina a míchané saláty
O Silvestra se většina lidí snaží podávat vybrané lahůdky. Připadá vám zeleninový salát až moc všední? Nenechte se mýlit! Uvidíte, že když ho připravíte, zapráší se po něm. Po vánočním hodování přijde trocha zeleniny každému vhod.
- Alternativou salátu může být na špalíčky pokrájená zelenina (mrkev, okurka, paprika, řapíkatý celer), kterou můžete podávat k pomazánkám nebo dipům.
- Pokud seženete malé kuličky mozzarelly, napíchejte je na párátka spolu s cherry rajčátky a lístkem bazalky a získáte nápaditou verzi salátu caprese.
Pomazánky a chlebíčky
Pomazánky a chlebíčky jsou nestárnoucí klasika, kterou připravíte raz dva.
- Vajíčková, hermelínová, česneková – jsou pomazánky, které vyrobíte vcukuletu.
- Hosty klidně zapojte do zdobení a mazání chlebíčků a chuťovek.
- Anebo nic nemažte: Pomazánky podávejte jako dip s tortillovými chipsy a z ingrediencí na chlebíčky udělejte obložené mísy.
- K tortilovým těmto chipsům můžete podávat jednoduchý dip ze zakysané smetany s česnekem a koriandrem. Ten se výborně hodí i k už zmíněné pokrájené zelenině, stejně jako třeba hummus.