Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžovar: Kdy se vyplatí pořídit, jak se v něm vaří rýže a k čemu ještě slouží?

Rýžovar
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Zvažujete pořízení rýžovaru, ale váháte, zda se vám to vyplatí? Třeba vám v rozhodování pomůže náš souhrn tipů, proč a jak rýžovar používat a jak jej maximálně využít. Připravíte v něm totiž nejen bezkonkurenční rýži, ale i zeleninu, maso či rybu na páře.

5 důvodů, proč mít doma rýžovar

Na trhu najdete širokou škálu rýžovarů od základních až po multifunkční. I ten nejzákladnější rýžovar pak většinou kromě nádoby na rýži obsahuje i nádobu na potraviny připravované na páře, kterou lze skvěle využít na další komponenty k rýžovým pokrmům.

Pojďme si shrnout hlavní benefity, které rýžovar nabízí, a proč se vyplatí mít jej doma po ruce:

  1. Rýži při vaření nemusíte hlídat. Rýžovar se sám vypne ve chvíli, kdy je rýže uvařená. Důležité je jen zvolit správný poměr rýže a vody.
  2. Rýže se nepřipaluje ani nepřevařuje. Ve chvíli, kdy je uvařená, se rýžovar přepne do režimu udržování teploty.
  3. Kromě rýže je možné v rýžovaru uvařit třeba quinou, jáhly, pohanku, ovesnou kaši a další pokrmy. Do vnitřní nádoby, která je umístěna nad rýží, pak můžete dát zeleninu, krevety, ryby či maso, které se během vaření rýže připraví na vzniklé páře. 
  4. Rýžovar spotřebovává energii efektivně, je tedy úsporný.
  5. Moderní rýžovary zpravidla obsahují nepřilnavé nádoby a jejich čištění je velmi snadné. 

Jak rýži správně ochutit a uvařit v rýžovaru?

  • Základem je rýži dobře propláchnout a zbavit ji všech nečistot.

  • Na 1 hrnek rýže použijte 2 hrnky vody (nebo dle návodu na obalu), špetku soli, zapněte rýžovar a nechte ho odvést svou práci.

  • Pokud nemáte rádi rýži příliš lepivou, můžete přidat lžičku olivového oleje

Jakou rýži vybrat? Parboiled, jasmínovou nebo basmati 

Existuje nespočet druhů rýže, které dělíme podle odrůdy, oblasti pěstování, velikosti zrn apod.

  • Každý druh vyžaduje trochu jiný způsob přípravy, kterému se rýžovary umí často velmi dobře přizpůsobit.
  • Liší se zejména množství vody, ve kterém se rýže vaří.
  • Základní informace najdete na etiketách. A níže naleznete souhrn nejčastěji používaných druhů rýže a způsob přípravy.

Jak správně skladovat uvařenou rýži?

Možná jste již zaznamenali, že uvařenou rýži není dobré skladovat déle než 24 hodin. Je tomu tak proto, že uvařená rýže je přímo rájem pro tvorbu a množení bakterií Bacillus cereus, které svými toxiny ohrožují náš organismus. Co tedy dělat s uvařenou rýží, která vám zbyla?

  • Po uvaření rýži co nejrychleji zchlaďte a uložte do lednice. Rychlé ochlazení zamezí množení bakterií.
  • Rýži skladujte v lednici v uzavřené nádobě a spotřebujte ji do 24 hodin. Připravit z ní můžete třeba večeři v podobě rýže s mletým masem z trouby.
  • Uvařenou rýži lze skladovat v mrazáku.

Zdroje informací: Apetit, Vitalia.cz

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...