Víte, jak na pošírované hrušky? Hodí se do dezertu i k masu

Hrušky
ZDROJ: Pixabay / Pixabay
sdílet:

Hrušky jsou ideálním druhem ovoce k pošírování. Díky této šetrné přípravě se stanou skutečnou podzimní lahůdkou. Stačí si jen dát pozor na výběr hrušek a udržovat správnou teplotu vody. Kromě toho, že se s nimi plní sladké koláče, také skvěle ladí s masem.

Pošírování je tepelná úprava potravin v horké tekutině o teplotě 75–95 °C. Nedochází při ní k varu a proto potraviny neztrácí svou chuť ani výživné látky. Slovo pošírovat pochází z francouzského slova pocher a právě z Francie se tato příprava dostala i k nám. Nejrozšířenější je pravděpodobně pošírované vejce, u nás známější jako ztracené. Zpracovává se takto ale i maso, ryby, zelenina, mořské plody nebo ovoce. My se tentokrát zaměříme na hrušky.

Jak na to?

  1. Hrušky oloupejte (4 ks), opatrně zbavte jádřinců, ale stopky ponechejte. Velké plody můžete podélně rozkrojit. Lepší je ale ponechat je v celku, uchovají si tak více chuti.
  2. Takto připravené hrušky potřete citrónovou šťávou.
  3. Nyní si připravte nálev (1 litr), ve kterém se budou hrušky pošírovat. Do kastrůlku nalijte vodu (nebo víno) a nasypte cukr v poměru 1:1.
  4. Dále přidejte koření podle chuti. K hruškám se hodí skořice, badyán, vanilka, kardamom či hřebíček. Pokud je chcete ostřejší, přidejte chilli. 
  5. Do směsi můžete přidat kůru z pomeranče, citronu, pomela nebo mandarinky.
  6. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu.
  7. Do horkého sirupu (75–95 °C) vložte připravené hrušky asi na 20-25 minut a v polovině času je promíchejte, aby se pošírovaly rovnoměrně.

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Pošírované hrušky s medovými ořechy a zakysanou smetanou

Více

Co se zbytkem vody

  • Do vody s cukrem a kořením, ve které se pošírovaly hrušky, přidejte ještě 2-3 lžíce medu a směs vařte tak dlouho, dokud nevznikne hustý sirup.
  • Tím pak přelijte již vychladlé, na talířku postavené hrušky.

Pošírované hrušky můžete rovnou konzumovat, díky cukrové lázni budou sladké tak akorát. K dokonalosti je ale můžete vyladit přidáním dalších ingrediencí. K pošírovaným hruškám se hodí třeba zmrzlina, crème fraîche, šlehačka či vanilková omáčka. Dezert můžete posypat rozdrcenými ořechy.

Na co při pošírování hrušek dát pozor?

  • Vybírejte zralé a pevné hrušky.
  • Dbejte na dodržení doby přípravy a udržujte správnou teplotu tekutiny. Pokud se hrušky začnou vařit, může z nich vzniknout kompot, což není cílem.

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Cheesecake s pošírovanými hruškami a praliné polevou

Více

Další využití pošírovaných hrušek

Na talíři se mohou objevit současně s kachním prsem, plní se s nimi sladké koláče, skvělý je cheesecake s pošírovanými hruškami a lahodnou dvojku tvoří pošírované hrušky se zakysanou smetanou.

  • Pokud chcete hrušky kombinovat s masem, zkuste vyměnit vodu za víno nebo cider a nálev udělejte ostřejší.
  • Hruškám, které míří do koláče, kápněte do koupele trochu rumu a přyspyte třeba hřebíček.
  • Pošírovat je ale můžete třeba i s medem, zázvorem a skořící.

Související recepty

Související články

7 tipů, jak zužitkovat přebytky hrušek
  • Jak na to

7 tipů, jak zužitkovat přebytky hrušek

Pokud nepřezrálé hrušky správně uskladníte, mohou vám čerstvé dělat radost i v průběhu zimy. Snadno je však podle našich tipů můžete zpracovat a vybavit si tak spíž až do další sezóny. Vyzkoušejte třeba příjemně sladká hrušková povidla nebo...
Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit