Ve Služovicích, devět kilometrů jihozápadně od Opavy, se rozprostírá rodinná farma, kde můžete obdivovat majestátní pštrosy a kde vznikají produkty, které si oblíbili nejen milovníci kvalitního masa a vajec, ale i velmi nároční gurmáni. Pod taktovkou Pavla Wiedera juniora zde pštrosi žijí v prostředí, které respektuje jejich přirozené potřeby, a nabídka farmy odráží vysoké standardy kvality i udržitelnosti.
Farma se nachází v malebné krajině Moravskoslezského kraje, kterou obklopují louky a lesy. Pštrosi zde žijí v ohradách, kde mají dostatek prostoru pro volný pohyb a přístup k přirozené stravě. „Důležité je, aby se zvířata cítila dobře. Spokojený pštros znamená kvalitní produkty,“ vysvětluje Pavel Wieder junior.
Historie farmy: Od otce k synovi
Příběh Wiederovy farmy se začal psát již v roce 1993, byla to vůbec první pštrosí farma v České republice. Za vznikem stála záliba Pavla Wiedera staršího, který byl vášnivým chovatelem rozmanitého ptactva. Není proto divu, že se na farmě kromě již zmíněných pštrosů nacházejí také slepice, holubi, kachny, krocani a pávi.
Chov afrického pštrosa dvouprstého probíhal mezi léty 1993 a 2003, kdy se farma soustředila především na rozmnožování zvířat. V roce 2003 se rozmnožování přestalo dařit, a tak byl chov pštrosů přerušen. V roce 2009 Pavel Wieder junior začal chovat menšího příbuzného afrických pštrosů, tedy konkrétně jihoamerického nandu pampového. Díky úspěšnému rozmnožování se farma začala více soustředit na jejich chov.
-
Chov afrického pštrosa se na farmu vrátil někdy v letech 2013–2015 a funguje dodnes.
-
V současnosti se farma Wieder věnuje chovu přeštického prasete, afrického pštrosa dvouprstého a jihoamerického nandu pampového.
Produkty z farmy: Od masa po vejce
Hlavními produkty farmy jsou pštrosí maso a pštrosí výrobky, například klobásy, párky, salám, šunka či paštika. Koupit si můžete také pštrosí vejce či vepřové maso a vepřové výrobky. Pštrosí maso je vysoce ceněné pro svou jemnost, nízký obsah tuku a vysoký obsah proteinů. Hodí se nejen k přípravě steaků, ale také do omáček, salátů nebo exotických pokrmů. Vejce zase uchvátí svou velikostí a univerzálním využitím v kuchyni.
Maso se bourá na Farmě Oryx ve Služovicích a produkty zde připravené můžete zakoupit pod obchodním názvem Pštrosí Vršek Wieder. Na kvalitu jistě odkazuje i ocenění Regionální potravina. Pštrosí filet, který byl takto oceněn v roce 2023, pochází z horní části stehna. Je to jedna z nejkvalitnějších částí tohoto druhu masa a pokud ho budete chtít využít ve své kuchyni, rozhodně se hodí na gril, pro přípravu tatarského bifteku či minutkových pokrmů, například steaků.
- Zajímavost: Jedno pštrosí vejce odpovídá zhruba dvaceti slepičím, což z něj činí ideální volbu pro větší rodinné oslavy nebo třeba vánoční či svatební pečení.
Jak na přípravu pštrosího masa a vajec?
Pštrosí maso svou chutí připomíná nejvíce zvěřinu a jeho příprava je překvapivě jednoduchá. Vzhledem ke své jemnosti a nízkému obsahu tuku se doporučuje rychlá úprava při vysoké teplotě nebo dušení. Pštrosí maso je dietní, přesto šťavnaté, a tak se hodí i na úpravu zasyrova. Rozhodně stojí za vyzkoušení pštrosí tatarák, který ve své restauraci Field připravoval i Radek Kašpárek. Využil k tomu pštrosí hřbet dodaný právě z Wiederovy farmy.
-
„Pro mne je nejlepší příprava se solí a pepřem na rozpálené pánvi. Pštrosí maso jím již od útlého věku a věřím, že to bude tak po celý život. Maso jsem si zamiloval a to byl i jeden z důvodů, proč s pštrosím masem obchoduji,“ říká Pavel Wieder junior.
Pštrosí vejce lze snadno použít do různých receptů, jako jsou omelety, koláče nebo těsta na pečivo. Na jejich tvrdou skořápku je vhodné použít vrtačku nebo speciální nástroj k otevření.
-
Pokud si budete chtít připravit třeba pštrosí vejce natvrdo, počítejte s délkou vaření jednoho vejce cca 35 minut.
Zdroj: pstrosivejce.cz