Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty s rakytníkem

Rakytník má zajímavou svíravou chuť. Hodí se proto spíše k dalším zpracování než ke konzumaci za čerstva. Rakytník se přirává do džemů, šťáv nebo sirupů a likérů. Rakytníková šťáva se dá kromě přímé konzumace využít i k přípravě limonád, smoothies nebo orientálních pokrmů.

...

 

  • Rakytník se často řadí mezi tzv. superpotraviny. Jeho plody jsou sice trpké, ale mají více vitamínu C než citrusy – například 100 g rakytníku má až 50x vyšší obsah vitamínu C než stejné množství citronu.
  • Drobné oranžové bobule rakytníku obsahují více než 200 zdraví prospěšných látek – například provitamin A (beta karoten), vitamíny D, F, K, železo, mangan a bór, organické kyseliny, třísloviny a pektin.
  • Rakytníku se daří se mu v celé Evropě od severských států až po Španělsko, je velmi oblíbený v Rusku (zejména na Sibiři), kde mu přezdívají „citroník severu“. Jedná se o velmi odolnou rostlinu, která snáší i nízké teploty a uplatňuje se například iv oblastech poškozených lidskou činností.

Celý popis