Recepty s rakytníkem
Rakytník má poměrně trpkou chuť, proto se spíše hodí ke zpracování formou marmelády, džemu, šťávy, likérů a sirupů. Rakytníková šťáva se dá kromě přímé konzumace využít ik přípravě limonád, smoothies nebo orientálních pokrmů.
...Rakytník se často řadí mezi tzv. superpotraviny. A právem. Jeho plody jsou sice trpké, ale mají více vitamínu C než citrusy – například 100 g rakytníku má až 50x vyšší obsah vitamínu C než stejné množství citronu. Není to ovšem jediný benefit. Tato drobná zrníčka obsahují více než 200 zdraví prospěšných látek – například provitamin A (beta karoten), vitamíny D, F, K, železo, mangan a bór, organické kyseliny, třísloviny a pektin.
Daří se mu v celé Evropě od severských států až po Španělsko, je velmi oblíbený v Rusku (zejména na Sibiři), kde mu přezdívají „citroník severu“. Jedná se o velmi odolnou rostlinu, která snáší i nízké teploty a uplatňuje se například iv oblastech poškozených lidskou činností.
Celý popis