Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Aloo gobi neboli květák a brambory
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 45
Do 90 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1608 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 218 g
Tuky 60 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Aloo gobi neboli květák a brambory je skvělé indické vegetariánské jídlo. Polechtá vaše chuťové buňky a zahřeje tělo. Pokud hledáte recept na luxusní květák a téměř bez práce, pak jste tu správně.

Suroviny

kešú 100 g
+ k podávání
v celku
menší, přepůlené
římský kmín 1 ČL
mletý
nadrobno
zázvor (čerstvý) 25 g
asi 5cm kousek, nastrouhaný najemno
česnek 6 stroužků
drcených
garam masala 2 ČL
koriandr čerstvý 1 svazek
lístky otrhané, stonky nakrájené nadrobno + navíc lístky k podávání
zelené, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
sezamová semínka
černý sezam nebo černucha, k podávání
na klínky, k podávání
rýže vařená
k podávání
k podávání

Postup

1

Ořechy zalijte 250 ml horké vody a nechte zhruba 1 hodinu namočené.

2

Květák dejte do velkého hrnce, zalijte vodou a vařte zhruba 15–20 minut, aby byl měkký. Na posledních 10 minut přidejte brambory. Sceďte, nechte vše vychladnout a květák rozkrájejte na větší kusy.

3

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory a květák dejte do pekáče, posypte polovinou kurkumy a kmínem. Zakápněte kokosovým olejem, osolte a dejte péct na 10 minut.

4

Zbylý kokosový olej rozehřejte v pánvi, přisypte cibuli a opékejte ji dozlatova. Potom přidejte česnek, zázvor a 3–4 minuty opékejte. Přisypte koření garam masala, zbylou kurkumu a za stálého míchání ještě asi minutu opékejte. Přidejte koriandrové stonky, polovinu chilli a 250 ml vody.

5

Slijte kešú a vmíchejte je do pánve. Obsah pánve rozmixujte na pastu a rozprostřete do pekáče ke květáku. Osolte a pečte ještě 40 minut.

6

Aloo gobi podávejte posypané koriandrem, nasucho opečenými a podrcenými kešú ořechy, černuchou nebo sezamem a zbylými chilli papričkami, s klínky limety, rýží a jogurtem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/12

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč