Suroviny
Postup
Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky důkladně rozdrtíme, nebo rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, likér a propracujeme. Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem, sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Poté formu vyjmeme a korpus necháme zcela vychladnout.
Mezitím si připravíme krém ze sýru Philadelphia. Sýr vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme.
Takto připravený cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a pečeme dalších 35 - 40 minut.
Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme částečně pootevřená). Po vychladnutí formu opatrně projedeme po okrajích nožem a okraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu.
Připravíme si slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou vodu se smetanou a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl. Hotový slaný karamel necháme z části vychladnout.
Slaným karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme - lze použít hrubozrnnou sůl i cukr, lístky máty či meduňky, kousky karamelu apod.
Amaretto cheesecake se slaným karamelem krájíme na porce a podáváme jako velmi sytý dezert, kterého stačí opravdu jen kousek. Je výborný!