Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Popis receptu: 

Chuťově úžasný cheesecake, rozhodně ne tradiční a obyčejný, navíc ho stačí malý kousek. Kombinace karamelového korpusu, sýru Philadelphia a slané karamelové polevy nemá chybu! 

Autor: Míša Chylková
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus:

    Na korpus budeme potřebovat 180 g karamelových sušenek (Lotusky), 80 g másla a 1 lžíci likéru Amaretto. 

    Krém:

    Na krém si připravíme 4 balení sýru Philadelphia (po 125 g), 100 g cukru krupice, 2 lžíce likéru Amaretto (lze nahradit rumem), 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce a 1 kelímek zakysané smetany. 

    Poleva: 

    Na polevu bude potřeba 150 g cukru krupice, 1/2 lžičky hrubé mořské soli, 20 ml vody a 120 ml smetany ke šlehání 33%. 

Příprava jídla

Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky důkladně rozdrtíme, nebo rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, likér a propracujeme. Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem, sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Poté formu vyjmeme a korpus necháme zcela vychladnout. 

Mezitím si připravíme krém ze sýru Philadelphia. Sýr vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme. Takto připravený cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a pečeme dalších 35 - 40 minut. 

Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme částečně pootevřená). Po vychladnutí formu opatrně projedeme po okrajích nožem a okraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu. 

Připravíme si slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou vodu se smetanou a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl. Hotový slaný karamel necháme z části vychladnout. 

Slaným karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme - lze použít hrubozrnnou sůl i cukr, lístky máty či meduňky, kousky karamelu apod. 

Amaretto cheesecake se slaným karamelem krájíme na porce a podáváme jako velmi sytý dezert, kterého stačí opravdu jen kousek. Je výborný!

REKLAMA

Přidat komentář