Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus:

Na korpus budeme potřebovat 180 g karamelových sušenek (Lotusky), 80 g másla a 1 lžíci likéru Amaretto. 

Krém:

Na krém si připravíme 4 balení sýru Philadelphia (po 125 g), 100 g cukru krupice, 2 lžíce likéru Amaretto (lze nahradit rumem), 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce a 1 kelímek zakysané smetany. 

Poleva: 

Na polevu bude potřeba 150 g cukru krupice, 1/2 lžičky hrubé mořské soli, 20 ml vody a 120 ml smetany ke šlehání 33%. 

Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky důkladně rozdrtíme, nebo rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, likér a propracujeme. Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem, sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Poté formu vyjmeme a korpus necháme zcela vychladnout. 

Mezitím si připravíme krém ze sýru Philadelphia. Sýr vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme. Takto připravený cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a pečeme dalších 35 - 40 minut. 

Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme částečně pootevřená). Po vychladnutí formu opatrně projedeme po okrajích nožem a okraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu. 

Připravíme si slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou vodu se smetanou a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl. Hotový slaný karamel necháme z části vychladnout. 

Slaným karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme - lze použít hrubozrnnou sůl i cukr, lístky máty či meduňky, kousky karamelu apod. 

Amaretto cheesecake se slaným karamelem krájíme na porce a podáváme jako velmi sytý dezert, kterého stačí opravdu jen kousek. Je výborný!

Autor: Emischka

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit