Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus:

Na korpus budeme potřebovat 180 g karamelových sušenek (Lotusky), 80 g másla a 1 lžíci likéru Amaretto. 

Krém:

Na krém si připravíme 4 balení sýru Philadelphia (po 125 g), 100 g cukru krupice, 2 lžíce likéru Amaretto (lze nahradit rumem), 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce a 1 kelímek zakysané smetany. 

Poleva: 

Na polevu bude potřeba 150 g cukru krupice, 1/2 lžičky hrubé mořské soli, 20 ml vody a 120 ml smetany ke šlehání 33%. 

Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky důkladně rozdrtíme, nebo rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, likér a propracujeme. Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem, sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Poté formu vyjmeme a korpus necháme zcela vychladnout. 

Mezitím si připravíme krém ze sýru Philadelphia. Sýr vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme. Takto připravený cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a pečeme dalších 35 - 40 minut. 

Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme částečně pootevřená). Po vychladnutí formu opatrně projedeme po okrajích nožem a okraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu. 

Připravíme si slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou vodu se smetanou a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl. Hotový slaný karamel necháme z části vychladnout. 

Slaným karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme - lze použít hrubozrnnou sůl i cukr, lístky máty či meduňky, kousky karamelu apod. 

Amaretto cheesecake se slaným karamelem krájíme na porce a podáváme jako velmi sytý dezert, kterého stačí opravdu jen kousek. Je výborný!

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit