0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Amaretto cheesecake se slaným karamelem

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Pro zkušené

Suroviny

Korpus:

Na korpus budeme potřebovat 180 g karamelových sušenek (Lotusky), 80 g másla a 1 lžíci likéru Amaretto. 

Krém:

Na krém si připravíme 4 balení sýru Philadelphia (po 125 g), 100 g cukru krupice, 2 lžíce likéru Amaretto (lze nahradit rumem), 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce a 1 kelímek zakysané smetany. 

Poleva: 

Na polevu bude potřeba 150 g cukru krupice, 1/2 lžičky hrubé mořské soli, 20 ml vody a 120 ml smetany ke šlehání 33%. 

Nejdříve si připravíme korpus. Sušenky důkladně rozdrtíme, nebo rozmixujeme. Přidáme změklé máslo, likér a propracujeme. Kulatou dortovou formu s odnímatelným okrajem vyložíme pečícím papírem, sušenkový základ vsypeme na dno a důkladně napěchujeme do formy. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 10 minut zapékáme. Poté formu vyjmeme a korpus necháme zcela vychladnout. 

Mezitím si připravíme krém ze sýru Philadelphia. Sýr vyklopíme do mísy, přidáme cukr, zakysanou smetanu, likér, hladkou mouku, vejce a důkladně vyšleháme. Krém naneseme na vychladlý korpus a uhladíme. Takto připravený cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme 10 minut. Poté teplotu snížíme na 120 °C a pečeme dalších 35 - 40 minut. 

Upečený cheesecake necháme v troubě dojít a zcela vychladnout (dvířka trouby necháme částečně pootevřená). Po vychladnutí formu opatrně projedeme po okrajích nožem a okraj formy odstraníme. Cheesecake uložíme do chladu. 

Připravíme si slaný karamel. Na silnostěnnou pánev vsypeme cukr a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit. Poté opatrně přilijeme horkou vodu se smetanou a za stálého míchání a na mírném ohni prohříváme, dokud není karamel krásně hladký. Chce to trochu trpělivosti. Na závěr do karamelu přidáme hrubozrnnou sůl. Hotový slaný karamel necháme z části vychladnout. 

Slaným karamelem přeléváme hotový cheesecake a podle vlastní fantazie dozdobíme - lze použít hrubozrnnou sůl i cukr, lístky máty či meduňky, kousky karamelu apod. 

Amaretto cheesecake se slaným karamelem krájíme na porce a podáváme jako velmi sytý dezert, kterého stačí opravdu jen kousek. Je výborný!

Autor: Emischka

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit