Arašídovo-karamelový cheesecake s arašídovými makronkami

Arašídovo-karamelový cheesecake s arašídovými makronkami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus

  • 80 g arašídy nesolené
  • 350 g máslové sušenky
  • 150 g máslo
  • 50 g arašídové máslo

Náplň 

  • 250 g sýr Philadelphia (2 balení)
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml zakysaná smetana
  • 2 lžíce cukr krystal
  • 2 lžíce cukr moučka
  • 1 sáček vanilkový cukr
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 celá vejce
  • 2 žloutky navíc

Arašidové makronky

  • 100 g cukr moučka
  • 2 bílky
  • 80 g nesolené arašídy (najemno namleté nebo arašídová moučka)
  • 30 g cukr krupice
  • špetka soli

Na ozdobu:

Karamelová poleva 

  • 140 g cukr krystal
  • 50 ml vody
  • 100 ml smetana ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • špetka soli

Čokoládová poleva

  • 100 g čokoláda na vaření
  • lžička másla

Na posypání

  • 30 g nasekané arašídy
  • 20 g nasekaná hořká čokoláda
  • 80 g nasekané karamelky nebo krowky (na korpus i na ozdobu)

Nejprve si připravíme korpus. Ze všeho nejdříve necháme změknout máslo. Sušenky pomeleme v robotu nebo rozdrtíme v pevném sáčku válečkem. Arašídy nasekáme. Rozdrcené sušenky spolu s arašídy a změklým máslem dáme do mísy a přidáme arašídové máslo. Vše ručně zpracujeme v pevnou hmotu.

Kulatou formu (průměr 24 cm) vyložíme pečícím papírem a sušenkovou hmotu napěchujeme rovnoměrně na dno i na okraje. Poté dáme do lednice.

Nyní si připravíme náplň. Budeme potřebovat hlubší mísu, ruční šlehač a všechny ingredience na náplň popsané výše. Vychlazený Philadelphia sýr a mascarpone dáme do mísy, přidáme 2 lžíce cukru krystal, vanilkový cukr a šleháme do hladka (asi 5 minut). Poté přidáme zakysanou smetanu, cukr moučku a citronovou šťávu. Ještě chvilku zašleháme. Když je směs hladká, zamícháme stěrkou dvě vejce, postupně, jedno po druhém a nakonec ještě dva žloutky, také jedno po druhém ručně jemně vmícháme. Nyní zapneme troubu na 150ºC a připravíme si do menšího pekáčku vodu a vložíme ho na dno trouby.

Formu vyndáme z lednice, korpus posypeme zlehka arašídy a nasekanými karamelkami a vlijeme celou náplň do formy. Uhladíme povrch a necháme při pokojové teplotě pár minut, než se rozehřeje trouba. Poté vložíme do středu trouby a pečeme přibližně 30-40 minut. Cheesecake je upečený, když jdou kraje pevné, jemně zlatavé a střed je jemně tekutý (poznáte, když do formy lehce drcnete). Po vytažení z formy zakryjeme čistou utěrkou a po vychladnutí překryjeme alobalem a dáme ztuhnout na několik hodin do lednice, nejlépe však do druhého dne.

Poté záleží na nás, jak si hotový cheesecake ozdobíme. Já jsem zvolila karamelovou polevu a arašídové makronky. Makronky si připravíme následujícím způsobem. Arašídy pomeleme v robotu spolu s moučkovým cukrem na hladkou moučku, kterou prosejeme přes sítko do mísy. Můžeme i použít hotovou arašídovou moučku. Do druhé mísy si dáme bílky a šleháme nízkou rychlostí se špetkou soli. Postupně přidáváme krupicový cukr a vyšleháme v lesklý bílý sníh, ale nesmí být úplně tuhý. Poté do sněhu přidáme arašídovou moučku s moučkovým cukrem – ručně lehce vmíchat. Plech si vyložíme pečícím papírem a makrónkovou směs si dáme do zdobícího sáčku s větší hladkou špičkou. Poté na plech tvoříme pravidelná kolečka. Nakonec bouchneme plechem o stůl, abychom se zbavili bublinek a makronky měly hladký povrch. Necháme je zaschnout při pokojové teplotě a rozehřejeme si troubu na 150ºC. makronky pečeme asi 10 minut. Hotové makronky naplníme tekutým karamelem, který si připravíme zároveň jako polevu.

Karamelovou polevu připravíme v hlubším hrnci, do kterého nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme na mírný plamen. Mícháme až do rozpuštění cukru, později začne směs houstnout a bublat a poté jen občas zamícháme a jen kontrolujeme barvu. Voda se postupně odpaří a sirup začne karamelizovat. To je ideální doba, kdy si dáme ohřát si smetanu. Vypneme sporák a do zlatohnědého karamelu vlijeme horkou smetanu a metličkou mícháme. Bude to trošku bublat a my musíme míchat do hladka. Nakonec přidáme máslo a zamícháme. Takto máme připravený karamel. Můžeme ho přelít do skleněné nádoby. Vychladlým karamelem spojíme makronky. Pokud ho budeme potřebovat tekutější na zdobení, můžeme znova ohřát.

Na závěr si ve vodní lázně roztopíme čokoládu a přidáme do něj trošku másla. Hotovou polevou ozdobíme makronky, které ještě posypeme nasekanými arašídy a karamelkami, dále čokoládou polijeme dortík a necháme stéct okraje. Karamelovou polevu také polijeme okraje a směřujeme ji hlavně na střed cheesecaku, na který poté poklademe hotové makronky. Před ztuhnutím čokoládové polevy posypeme zbytkem nasekaných arašídů karamelek a můžeme přidat také kousky nasekané čokolády.

Přeji dobrou chuť a upozorňuji, že je silně návykový :)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit