Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Arašídovo-karamelový cheesecake s arašídovými makronkami

Popis receptu: 

Moje rodina a přátelé měli od počátku mé pečící "kariéry" nejvíc rádi moje cheesecake dorty. Před několika lety však moc populární nebyly a proto, když jsem vytvořila svůj úplně první obyčejně neobyčejný bílý pečený cheesecake, nebyl z jeho jednoduchého, skromného vzhledu nikdo moc nadšený, protože tou dobou letěly spíš dorty, které byly načančané, poseté pusinkami z krému, potáhnuté fondánem apod. Totální obrat však nastal po prvním ochutnání. Od té doby peču jen cheesecake a vždy sklidí obrovský úspěch! 

 

Začala jsem experimentovat a připravovat cheesecake na různé způsoby. S ovocem, čokoládou, karamelem, dokonce jsem dělala i zdravou verzi z tofu, ale vždy jsem se vrátila ke klasickému, kterým jsem i začala, jehož původní recept jsem si sama dopilovala k dokonalosti.

 

I přesto to však chtělo změnu. Ne, že bych se té zaručené klasiky přejedla, to snad ani nejde, zvlášť když to člověk nejí denně. Ale tak nějak jsem si začala v létě dávat arašídovou zmrzlinu, arašídový milkshake a celkově jsem si oblíbila arašídové máslo jen tak na lžičku. Tak jsem začala tvořit a přidala jsem arašídy i do mého nejoblíbenějšího chheesecaku, aby se stal mým ještě oblíbenějším.

 

Pravé arašídové máslo nebývá sladké, tak jsem potřebovala doplnit chuť arašídů o chuť něčeho sladkého, co se bude perfektně doplňovat. Vzpomněla jsem si na své krásné dětské časy u babičky a dědy a prázdniny u nich na Slovensku, kdy děda dělal domácí karamelky. A bylo jasno! Bude to arašídovo-karamelový cheesecake. A protože ráda tvořím a vzhled dortu musí na první pohled napovídat, jak chutná, vytvořila jsem jako ozdobu arašídové makronky, které už na první pohled napovídají všechny ty skvostné chutě, na které se člověk v tomto cheesecaku může těšit. Vypadá tedy nejen nádherně, ale i ta kombinace chutí je dokonalá! 

 

V tomto cheesecaku se snoubí chutě, které mám nejradši. Je to arašídové máslo, arašídy, karamel a náplň je bez příchutě, respektive jako klasický, čistý cheesecake. Záměrně jsem nechala vyniknout chuť nejkvalitnějších ingrediencí, sýru Philadelphia a mascarpone. Chuťové pohárky jistě nadchne křupavý korpus z masových sušenek, másla, s přídavkem arašídoveho másla, a kousky arašídů. Domácí vláčná karamelová poleva, čokoláda a arašídové makronky s karamelovým krémem nejen perfektně ozdobí, ale také podtrhnou svou sladkou chutí celý zážitek z dortu.

Autor: Taťána Kamenská
Hodnocení:
3 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus

    • 80 g arašídy nesolené
    • 350 g máslové sušenky
    • 150 g máslo
    • 50 g arašídové máslo

    Náplň 

    • 250 g sýr Philadelphia (2 balení)
    • 500 g mascarpone
    • 300 ml zakysaná smetana
    • 2 lžíce cukr krystal
    • 2 lžíce cukr moučka
    • 1 sáček vanilkový cukr
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 2 celá vejce
    • 2 žloutky navíc

    Arašidové makronky

    • 100 g cukr moučka
    • 2 bílky
    • 80 g nesolené arašídy (najemno namleté nebo arašídová moučka)
    • 30 g cukr krupice
    • špetka soli

    Na ozdobu:

    Karamelová poleva 

    • 140 g cukr krystal
    • 50 ml vody
    • 100 ml smetana ke šlehání
    • 1 lžíce másla
    • špetka soli

    Čokoládová poleva

    • 100 g čokoláda na vaření
    • lžička másla

    Na posypání

    • 30 g nasekané arašídy
    • 20 g nasekaná hořká čokoláda
    • 80 g nasekané karamelky nebo krowky (na korpus i na ozdobu)

Příprava jídla

Nejprve si připravíme korpus. Ze všeho nejdříve necháme změknout máslo. Sušenky pomeleme v robotu nebo rozdrtíme v pevném sáčku válečkem. Arašídy nasekáme. Rozdrcené sušenky spolu s arašídy a změklým máslem dáme do mísy a přidáme arašídové máslo. Vše ručně zpracujeme v pevnou hmotu.

Kulatou formu (průměr 24 cm) vyložíme pečícím papírem a sušenkovou hmotu napěchujeme rovnoměrně na dno i na okraje. Poté dáme do lednice.

Nyní si připravíme náplň. Budeme potřebovat hlubší mísu, ruční šlehač a všechny ingredience na náplň popsané výše. Vychlazený Philadelphia sýr a mascarpone dáme do mísy, přidáme 2 lžíce cukru krystal, vanilkový cukr a šleháme do hladka (asi 5 minut). Poté přidáme zakysanou smetanu, cukr moučku a citronovou šťávu. Ještě chvilku zašleháme. Když je směs hladká, zamícháme stěrkou dvě vejce, postupně, jedno po druhém a nakonec ještě dva žloutky, také jedno po druhém ručně jemně vmícháme. Nyní zapneme troubu na 150ºC a připravíme si do menšího pekáčku vodu a vložíme ho na dno trouby.

Formu vyndáme z lednice, korpus posypeme zlehka arašídy a nasekanými karamelkami a vlijeme celou náplň do formy. Uhladíme povrch a necháme při pokojové teplotě pár minut, než se rozehřeje trouba. Poté vložíme do středu trouby a pečeme přibližně 30-40 minut. Cheesecake je upečený, když jdou kraje pevné, jemně zlatavé a střed je jemně tekutý (poznáte, když do formy lehce drcnete). Po vytažení z formy zakryjeme čistou utěrkou a po vychladnutí překryjeme alobalem a dáme ztuhnout na několik hodin do lednice, nejlépe však do druhého dne.

Poté záleží na nás, jak si hotový cheesecake ozdobíme. Já jsem zvolila karamelovou polevu a arašídové makronky. Makronky si připravíme následujícím způsobem. Arašídy pomeleme v robotu spolu s moučkovým cukrem na hladkou moučku, kterou prosejeme přes sítko do mísy. Můžeme i použít hotovou arašídovou moučku. Do druhé mísy si dáme bílky a šleháme nízkou rychlostí se špetkou soli. Postupně přidáváme krupicový cukr a vyšleháme v lesklý bílý sníh, ale nesmí být úplně tuhý. Poté do sněhu přidáme arašídovou moučku s moučkovým cukrem – ručně lehce vmíchat. Plech si vyložíme pečícím papírem a makrónkovou směs si dáme do zdobícího sáčku s větší hladkou špičkou. Poté na plech tvoříme pravidelná kolečka. Nakonec bouchneme plechem o stůl, abychom se zbavili bublinek a makronky měly hladký povrch. Necháme je zaschnout při pokojové teplotě a rozehřejeme si troubu na 150ºC. makronky pečeme asi 10 minut. Hotové makronky naplníme tekutým karamelem, který si připravíme zároveň jako polevu.

Karamelovou polevu připravíme v hlubším hrnci, do kterého nasypeme cukr, zalijeme vodou a dáme na mírný plamen. Mícháme až do rozpuštění cukru, později začne směs houstnout a bublat a poté jen občas zamícháme a jen kontrolujeme barvu. Voda se postupně odpaří a sirup začne karamelizovat. To je ideální doba, kdy si dáme ohřát si smetanu. Vypneme sporák a do zlatohnědého karamelu vlijeme horkou smetanu a metličkou mícháme. Bude to trošku bublat a my musíme míchat do hladka. Nakonec přidáme máslo a zamícháme. Takto máme připravený karamel. Můžeme ho přelít do skleněné nádoby. Vychladlým karamelem spojíme makronky. Pokud ho budeme potřebovat tekutější na zdobení, můžeme znova ohřát.

Na závěr si ve vodní lázně roztopíme čokoládu a přidáme do něj trošku másla. Hotovou polevou ozdobíme makronky, které ještě posypeme nasekanými arašídy a karamelkami, dále čokoládou polijeme dortík a necháme stéct okraje. Karamelovou polevu také polijeme okraje a směřujeme ji hlavně na střed cheesecaku, na který poté poklademe hotové makronky. Před ztuhnutím čokoládové polevy posypeme zbytkem nasekaných arašídů karamelek a můžeme přidat také kousky nasekané čokolády.

Přeji dobrou chuť a upozorňuji, že je silně návykový :)

REKLAMA

Přidat komentář