Arašídový cheesecake s karamelem

Arašídový cheesecake s karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Těsto:

250g hladké mouky

2 žloutky

120g másla

50g arašídového másla

50g moučkového cukru

Karamel:

80g cukru krupice

50g másla

Smetana ke šlehání 33%, 210g - potřebujemě 6 lžic, zbytek bude použit pro čokoládovou polevu

80 g solených arašídů

Tvarohový krém:

200g tvaroh (nejlépe plnotučný) 

Smetana ke šlehání 33%, 210g

Philadelphia ORIGINAL 175g

1 lžíce arašídového másla

50g cukru

Čokoládová poleva:

Smetana ke šlehání ( ta která zbyla po odebrání 6 lžic do karamelu)

150g hořké čokolády

1 lžíce tvarohu

Hrubozrnná sůl na posypání

Těsto:

Ušleháme máslo s arašídovým máslem a cukrem, přidáme žloutky a mouku. Vytvoříme těsto, které necháme alespoň 1 hodinu uležet v lednici. 

Dortovou formu o průměru  23cm vyložíme pečícím papírem a poté dno i boky formy vyplníme těstem. Dno propícháme vidličkou a pečeme 20 minut na 170 stupňů.

Upečený korpus necháme vychladnout.

Karamel:

V hrnci se sinějším dnem  za stálého míchání rozpustíme máslo a cukr. Ve chvíli, kdy začne rozpuštěný cukr  zlehka tmavnout, snížíme plamen na minimum, přilijeme šlehačku a mícháme, dokud nezískáme hladkou karamelovou hmotu. 

Tvarohový krém:

Ušleháme arašídové máslo, cukr, tvaroh (1 lžíci odložíme pro polevu) a Philadelphii. Do ušlehané tvarohové hmoty lehce vmícháme dotuha ušlehanou smetanu.

Čokoládová poleva:

Smetanu ohřejeme, ale nevaříme. Do ohřáté smetany nalámeme čokoládu, necháme chvíli stát a poté rozmícháme v hladkou čokoládovou hmotu. Nakonec přidáme 1 lžíci tvarohu.

Dokončení:

 

Po vychladnutí korpusu na dno rovnoměrně rozprostřeme všechny solené arašídy, ty pak zalijeme karemelem. Na zchladlou karamelovou vrstvu rozetřeme tvarohový krém a nakonec povrch zalijeme zchladlým čokoládovým krémem. 

Chladíme v lednici alespoň 6 hodin. Před podáváním můžeme povrch lehce posypat hrubozrnnou solí.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...
  • Tipy a triky

Jak oloupat pečené papriky

Oloupané papriky patří mezi dokonalé lahůdky. Hodí se do salátů, jednohubek, dipů, pomazánek i do slaných koláčů, na pizzu nebo do guláše. Nejpracnější na nich je jejich loupání. Ale nemějte obavu, poradíme vám, jak na to! ...

Obchod Apetit