
Asijské krůtí masové koule à la bánh mì
Doporučujeme koule udělat do zásoby, budete je tak mít vždycky po ruce a můžete je podávat jednou v bagetě a příště zase s rýží v kari omáčce.
Ingredience
- 750 g mletého krůtího masa
- 1 stonek citronové trávy, jen šťavnatá část, nasekaná nadrobno
- 1/2 svazku čerstvého koriandru + stonky ze zbylé poloviny, nadrobno
- 1 chilli paprička, nasekaná nadrobno
- 1–2 lžíce nastrouhaného zázvoru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1–2 vejce
- rostlinný olej na opékání
- 1/2 hrnku sladké chilli omáčky
- 2 lžíce omáčky terijaki + na dochucení
- 1 lžíce rybí omáčky
- 6 malých nebo 3 velké bagety
- 2–4 lžíce majonézy
- 2 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve nebo nakrájené na sirky
- 1 salátová okurka, na tenká kolečka nebo dlouhé tenké proužky
- 1/2 svazku koriandru, nasekaného
- 1–2 červené chilli papričky, nakrájené na kolečka
- limeta na pokapání
- sezamová semínka k podávání
- hrst nasekané máty
- 1 velká červená cibule
- 1 hrnek jablečného octa
- 1/2 hrnku červeného vinného octa
- 1/4 hrnku cukru
- 1 lžička soli
NA KOULE
NA OMÁČKU
NA DOKONČENÍ
NA NAKLÁDANOU CIBULKU
Příprava jídla
1 Naložte červenou cibuli. Oloupejte ji a nakrájejte na tenké plátky. Oba octy, cukr a sůl dejte do rendlíku, přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte. Přelijte nálevem cibuli a nechte stát. Pokud ji nepoužijete hned, přesuňte ji do uzavíratelné sklenice a uchovávejte (až měsíc) v lednici.
2 Všechny ingredience na koule (kromě oleje) promíchejte v míse a vytvarujte menší kuličky. V pánvi rozpalte olej a kuličky na něm opečte zprudka dozlatova.
3 V misce prošlehejte ingredience na omáčku a vlijte do pánve ke kuličkám. Ztlumte plamen a při střední teplotě za občasného promíchání (aby se kuličky v omáčce obalily) vařte asi 10 minut.
4 Bagety podélně rozřízněte a lehce potřete majonézou, rozdělte do nich mrkev, okurku, cibulku, koule, zakápněte zbylou omáčkou a limetou, posypte sezamem, chilli papričkou a bylinkami.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Jáchym Kurbel
13. Září 2020 09:22