
Asijské masové kuličky
Masové kuličky redaktorky Katky miluje celá naše redakce. Mají totiž samá plus – lze je péct v troubě, mrazit a pak podávat jako rychlou večeři nebo party pohoštění. Potřebujete ještě další důvod k tomu je vyzkoušet?
Ingredience
- 6 plátků toustového chleba, nalámaného
- asi 60ml dezertního nebo rýžového vína
- 3–4 lžíce sójové omáčky
- 60ml sladké chilli omáčky
- 1 vejce
- 1/2 lžičky koření pěti vůní
- 5cm kousek zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
- 500g mletého vepřového masa
- 3 stroužky česneku, drcené
- mořská sůl
Příprava jídla
1 Do robotu dejte chleba, pokropte ho dezertním nebo rýžovým vínem, sójovou a sladkou chilli omáčkou, přidejte vejce a nechte 5 minut odpočívat. Pak přidejte koření, česnek a zázvor a několika pulzy promíchejte. Přidejte mleté maso, osolte a promíchejte pomocí hnětacích háků. Kousek opečte na pánvi, ochutnejte a případně dochuťte některou z přísad.
2 Troubu předehřejte na 200°C. Ze směsi tvořte navlhčenýma rukama kuličky velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem je pečte 15–20 minut dozlatova.
TIPY & TRIKY
- MRAŽENÍ Kuličky lze připravit předem, upéct jen dobleda a vychladlé zamrazit. Před použitím je nechte povolit a krátce rozpečte.
- VYUŽITÍ Po rozmražení se kuličky hodí do polévek, omáček i jen tak rozpečené s chlebem. Můžete si je přibalit také do práce k obědu.
- OCHUCENÍ Masové kuličky mohou být pokaždé jiné, můžete použít jiný druh masa, přidat k němu nasekané bylinky, koření či sýr.
Masové kuličky 3× jinak
S pikantním dipem
PŘÍPRAVA 10 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ
Ingredience:
- 1 dávka masových kuliček
NA DIP
- 100g majonézy
- 2 lžičky zelené kari pasty
- 1–2 lžíce meruňkového džemu
- jarní cibulka k podávání
Příprava jídla:
1 Na dip smíchejte majonézu, kari a džem. Posypte nakrájenou jarní cibulkou a podávejte s kuličkami a s křupavou bagetou.
S nudlovým salátem
PŘÍPRAVA 15 MINUT ■ PRO 4–6 OSOB ■ VELMI SNADNÉ
Ingredience:
- 1 dávka masových kuliček
NA SALÁT
- 400g širokých rýžových nudlí
- 1 salátová okurka, na nudličky
- 200g lusků cukrového hrášku, spařených a zchlazených
- 1 čerstvá červená chilli paprička, zbavená semen a na nudličky
- svazek koriandru, nahrubo
- 100g arašídů, nasekaných
NA ZÁLIVKU
- 3 lžíce rýžového vína mirin
- 4 lžíce rybí omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička tmavého sezamového oleje
- černá sezamová semínka na posyp
Příprava jídla:
1 Spařené lusky úhledně nakrájejte. Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a propláchněte studenou vodou. Smíchejte nudle, okurku, lusky, chilli a koriandr a dejte stranou.
2 Prošlehejte přísady na zálivku se 3 lžícemi studené vody, nalijte na salát. Promíchejte, posypte arašídy a sezamem a doplňte masovými kuličkami.
V červeném kari
PŘÍPRAVA 5 MINUT ■ VAŘENÍ 15 MINUT ■ PRO 4 OSOBY ■ VELMI SNADNÉ
Ingredience:
- 1 dávka masových kuliček rýže k podávání
NA OMÁČKU
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 až 1 a 1/2 lžíce červené kari pasty
- 400ml kokosového mléka
- 225g sterilovaných bambusových výhonků, slitých
- 150g fazolových lusků
- šťáva z 1 limety + klínky k podávání
- mořská sůl
- 1 svazek bazalky
- 1 čerstvá červená chilli paprička, bez semen, na kolečka
Příprava jídla:
1 V pánvi na oleji pak minutu opékejte kari pastu. Vlijte kokosové mléko, 100ml vody, rozmíchejte a vařte asi 10 minut na hladkou omáčku.
2 Potom dejte do pánve masové kuličky a přihoďte bambusové výhonky a očištěné fazolky. Vařte asi 5 minut, aby fazolky zkřehly a maso bylo hotové. Dochuťte limetovou šťávou a solí. Posypte lístky bazalky a plátky chilli papričky a podávejte s klínky limety.
Přidat komentář