Že je hlavní surovinou mrkev, tenhle pokrm nezapře. Je to však mrkev smažená, což u mnohých strávníků přidává automaticky plusové body. Navíc je laděná do asijských chutí, a tomu už prostě nejde odolat.
Suroviny
Postup
Na koule smíchejte ve velké míse mrkev, nasekaný koriandr a jarní cibulky, zázvor a vejce. V menší míse promíchejte mouku, sůl a kořenicí směs pěti vůní. Sypké přísady přidejte do mísy se zeleninou. Důkladně promíchejte, až se zelenina rov- noměrně obalí moukou. Pomalu přilévejte po lžících studenou vodu a přitom míchejte stěrkou, až vznikne lepkavá hmota, která se dá tvarovat. Pokud budete mít mladou a šťavnatou mrkev, obejdete se bez vody, nebo jen s přídavkem nepatrného množství. Otestujte hmotu a vytvarujte malou kuličku. Pokud drží pohromadě, můžete tvarovat
– v opačném případě přidejte trochu mouky, nebo naopak vody.
V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje na 160°C. Nejlepší je použít teploměr,
protože při příliš vysoké teplotě koule moc rychle hnědnou, při malé naopak nepříjemně nasáknou olejem. Tác či talíř vyložte papírovou kuchyňskou utěrkou.
Lžící oddělujte z hmoty kousky a zakulaťte. Koule by měly být velké zhruba jako golfové míčky. Nesnažte se o úplně hladký povrch, mírně střapaté koule budou křupavější. Smažte je po dávkách ze všech stran dozlatova, trvá to přibližně 3 minuty. Děrovanou lžící přendejte na připravený tác či talíř a nechte papírové kuchyňské utěrky odsát přebytečný tuk.
Na namáčecí omáčku smíchejte všechny přísady, totéž udělejte u pikantní majonézy. Koule podávejte s omáčkami, podle chuti posypané nakrájenou chilli papričkou a jarní cibulkou a s přiloženými klínky limety. Koule jsou dobré teplé i studené.