Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Asijské smažené mrkvové koule
 Asijské smažené mrkvové koule
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Asijské smažené mrkvové koule

4.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 30 minut Snadné Na 15 koulí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1715 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 181 g
Tuky 84 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Že je hlavní surovinou mrkev, tenhle pokrm nezapře. Je to však mrkev smažená, což u mnohých strávníků přidává automaticky plusové body. Navíc je laděná do asijských chutí, a tomu už prostě nejde odolat.

Suroviny

mrkev 400 g
očištěné a nastrouhané nejlépe na střední hrubost
koriandr čerstvý 40 g
nasekaný
jarní cibulka 3 ks
zelená a bílá část nasekaná nadrobno + navíc k podávání
zázvor (čerstvý) 1 PL
oloupaný a nastrouhaný
vejce 1 ks
prošlehané
+ navíc podle potřeby na zahuštění těsta
sůl ½ ČL
koření pěti vůní 1 ČL
rostlinný olej
na smažení
červená, nadrobno nakrájená, k podávání
klínky, k podávání
Na namáčecí omáčku
sójová omáčka světlá 2 PL
rýžový ocet 1 PL
zázvor (čerstvý) 2 ČL
oloupaný a nastrouhaný najemno
Na pikantní majonézu
majonéza 6 PL
nebo podle chuti
nebo omáčka sriracha (množství podle chuti)
limetová šťáva
pár kapek

Postup

1

Na koule smíchejte ve velké míse mrkev, nasekaný koriandr a jarní cibulky, zázvor a vejce. V menší míse promíchejte mouku, sůl a kořenicí směs pěti vůní. Sypké přísady přidejte do mísy se zeleninou. Důkladně promíchejte, až se zelenina rov- noměrně obalí moukou. Pomalu přilévejte po lžících studenou vodu a přitom míchejte stěrkou, až vznikne lepkavá hmota, která se dá tvarovat. Pokud budete mít mladou a šťavnatou mrkev, obejdete se bez vody, nebo jen s přídavkem nepatrného množství. Otestujte hmotu a vytvarujte malou kuličku. Pokud drží pohromadě, můžete tvarovat
– v opačném případě přidejte trochu mouky, nebo naopak vody.

2

V rendlíku rozehřejte vyšší vrstvu oleje na 160°C. Nejlepší je použít teploměr,
protože při příliš vysoké teplotě koule moc rychle hnědnou, při malé naopak nepříjemně nasáknou olejem. Tác či talíř vyložte papírovou kuchyňskou utěrkou.

3

Lžící oddělujte z hmoty kousky a zakulaťte. Koule by měly být velké zhruba jako golfové míčky. Nesnažte se o úplně hladký povrch, mírně střapaté koule budou křupavější. Smažte je po dávkách ze všech stran dozlatova, trvá to přibližně 3 minuty. Děrovanou lžící přendejte na připravený tác či talíř a nechte papírové kuchyňské utěrky odsát přebytečný tuk.

4

Na namáčecí omáčku smíchejte všechny přísady, totéž udělejte u pikantní majonézy. Koule podávejte s omáčkami, podle chuti posypané nakrájenou chilli papričkou a jarní cibulkou a s přiloženými klínky limety. Koule jsou dobré teplé i studené.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/6

Apetit magazín