Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
bramborák
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1412 kcal
Bílkoviny 74 g
Sacharidy 208 g
Tuky 24 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Málokterý pokrm se může chlubit tolika jmény a obměnami jako placky ze syrových brambor – bramboráky.

Související recepty

Suroviny

slanina 100 g
na kostičky
houby 200 g
čerstvé, pokrájené
syrové
horké
vejce 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 3 ČL
sušená
petrželka 1 hrst
nasekaná
česnek 4 stroužky
drcený
olej
na smažení

Postup

1

Na pánvi opékejte slaninu asi 3 minuty, až zprůhlední a zčervená. Slijte a tuk uchovejte; slaninu dejte stranou. Na lžíci vypečeného tuku zprudka osmahněte houby; stačí 2 minuty.

2

Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Slijte tekutinu, kterou pustily, a pokapejte je horkým mlékem. Přimíchejte ostatní přísady včetně rozškvařené slaniny a opečených hub. Postupně přisypávejte mouku tak, abyste získali soudržné, ale ještě tekuté těsto.

3

Na rozpáleném oleji smažte postupně tenké bramboráky dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Když nastrouháte brambory nahrubo, budou bramboráky pěkně křupavé. Jen je musíte dělat opravdu tenké, aby se dobře propekly.

TIPY & TRIKY
Brambory nestrouhejte dopředu, na vzduchu černají. Zakapání horkým mlékem tomu sice do určité míry zabrání, ale když je necháte dlouho stát, pustí vodu a zadělané těsto zřídne; zpracujte ho proto co nejdřív. Velikost krup značí číslo na obalu (například 3, 4, 5…), vyjadřuje délku obroušeného zrna v mm. Menší a dříve uvařené jsou trhané nebo lámané krupky – tzv. lámanka. Dobu vaření můžete také zkrátit v tlakovém hrnci.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/10

Apetit magazín