Málokterý pokrm se může chlubit tolika jmény a obměnami jako placky ze syrových brambor – bramboráky.
Postup
Na pánvi opékejte slaninu asi 3 minuty, až zprůhlední a zčervená. Slijte a tuk uchovejte; slaninu dejte stranou. Na lžíci vypečeného tuku zprudka osmahněte houby; stačí 2 minuty.
Brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Slijte tekutinu, kterou pustily, a pokapejte je horkým mlékem. Přimíchejte ostatní přísady včetně rozškvařené slaniny a opečených hub. Postupně přisypávejte mouku tak, abyste získali soudržné, ale ještě tekuté těsto.
Na rozpáleném oleji smažte postupně tenké bramboráky dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Když nastrouháte brambory nahrubo, budou bramboráky pěkně křupavé. Jen je musíte dělat opravdu tenké, aby se dobře propekly.
TIPY & TRIKY
Brambory nestrouhejte dopředu, na vzduchu černají. Zakapání horkým mlékem tomu sice do určité míry zabrání, ale když je necháte dlouho stát, pustí vodu a zadělané těsto zřídne; zpracujte ho proto co nejdřív. Velikost krup značí číslo na obalu (například 3, 4, 5…), vyjadřuje délku obroušeného zrna v mm. Menší a dříve uvařené jsou trhané nebo lámané krupky – tzv. lámanka. Dobu vaření můžete také zkrátit v tlakovém hrnci.