Banánové horké křížové bochánky

Banánové horké křížové bochánky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

  1. Přezrálé banány – 2 kusy
  2. Máslo – 50 g
  3. Vejce – 1 kus
  4. Mouka – 525 g (3 ½ hrnku) + 50 g
  5. Cukr – 50 g (1/3 hrnku) + 2 polévkové lžíce
  6. Droždí sušené – 7 g (1 sáček)
  7. Skořice – 2 čajové lžíce
  8. Špetka soli
  9. Banánové chipsy – cca 100 g
  10. Sušené ovoce (můžete použit goji, borůvky, černý rybíz, rozinky, třešně, višně atd.) – cca 2 hrnky
  11. Voda
  1. Rozpustíme droždí v 60 ml teplé vody a počkáme 5 minut, než se objeví bublinky. Přidáme 50 g cukru a promícháme. Vmícháme vidličkou rozmačkané banány a vajíčko (předem ho lehce pošlehejte).
  2. Prosátou mouku (525 g) smícháme se skořicí, přidáme špetku soli a spojíme se změklým máslem, buď ručně nebo v kuchyňském robotu. Přidáme banánové chipsy a sušené ovoce.
  3. Do suchých ingrediencí přidáme mokré a všechno dobře promícháme. Poprášíme si pracovní plochu moukou, vyklopíme těsto a propracujeme rukama, cca 10 minut (můžeme také použít kuchyňský robot).
  4. Těsto přemístíme do mísy na kynutí, kterou předem postříkáme nebo vytřeme olejem na pečení. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a bavlněnou utěrkou. Necháme těsto kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.
  5. Těsto zase vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a krátce propracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na 12 stejných dílů následujícím způsobem: těsto rozpůlíme, obě půlky rozdělíme na 3 díly, 6 vzniklých dílů zase rozpůlíme. Ideální je použít kuchyňskou váhu. Těsto upravíme do tvaru buchet.
  6. Formu na pečení postříkáme nebo vytřeme olejem a přemístíme do ní buchty. Zakryjeme utěrkou a opět necháme kynout cca 30 minut.
  7. Smícháme zbylých 50 g mouky s 1 polévkovou lžící cukru a 60 ml studené vody. Vzniklou pastu přemístíme do plastového sáčku nebo do dávkovače na omáčky. Po vykynutí buchty ozdobíme křížem z této pasty.
  8. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 25 minut. Pokud začne povrch buchet rychle hnědnout, přikryjeme je alobalem. Propečení kontrolujeme špejlí. Pokud je suchá, můžeme buchty vytáhnout z trouby. Pokud ne, dopékáme dalších 5-10 minut.
  9. Mezitím připravíme glazuru. Rozpustíme 1 polévkovou lžíci cukru v jedné polévkové lžíci vroucí vody.
  10. Propečené buchty necháme vychládnout 5 minut ve formě na pečení, následně je přesuneme na mřížku a potřeme glazurou.

Hot Cross Buns servírujeme teplé, ideálně s máslem.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit