0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banánové horké křížové bochánky

Banánové horké křížové bochánky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné

Suroviny

  1. Přezrálé banány – 2 kusy
  2. Máslo – 50 g
  3. Vejce – 1 kus
  4. Mouka – 525 g (3 ½ hrnku) + 50 g
  5. Cukr – 50 g (1/3 hrnku) + 2 polévkové lžíce
  6. Droždí sušené – 7 g (1 sáček)
  7. Skořice – 2 čajové lžíce
  8. Špetka soli
  9. Banánové chipsy – cca 100 g
  10. Sušené ovoce (můžete použit goji, borůvky, černý rybíz, rozinky, třešně, višně atd.) – cca 2 hrnky
  11. Voda
  1. Rozpustíme droždí v 60 ml teplé vody a počkáme 5 minut, než se objeví bublinky. Přidáme 50 g cukru a promícháme. Vmícháme vidličkou rozmačkané banány a vajíčko (předem ho lehce pošlehejte).
  2. Prosátou mouku (525 g) smícháme se skořicí, přidáme špetku soli a spojíme se změklým máslem, buď ručně nebo v kuchyňském robotu. Přidáme banánové chipsy a sušené ovoce.
  3. Do suchých ingrediencí přidáme mokré a všechno dobře promícháme. Poprášíme si pracovní plochu moukou, vyklopíme těsto a propracujeme rukama, cca 10 minut (můžeme také použít kuchyňský robot).
  4. Těsto přemístíme do mísy na kynutí, kterou předem postříkáme nebo vytřeme olejem na pečení. Mísu zakryjeme potravinářskou folií a bavlněnou utěrkou. Necháme těsto kynout na teplém místě cca 1 hodinu. Objem těsta by se měl zdvojnásobit.
  5. Těsto zase vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a krátce propracujeme rukama. Hotové těsto rozdělíme na 12 stejných dílů následujícím způsobem: těsto rozpůlíme, obě půlky rozdělíme na 3 díly, 6 vzniklých dílů zase rozpůlíme. Ideální je použít kuchyňskou váhu. Těsto upravíme do tvaru buchet.
  6. Formu na pečení postříkáme nebo vytřeme olejem a přemístíme do ní buchty. Zakryjeme utěrkou a opět necháme kynout cca 30 minut.
  7. Smícháme zbylých 50 g mouky s 1 polévkovou lžící cukru a 60 ml studené vody. Vzniklou pastu přemístíme do plastového sáčku nebo do dávkovače na omáčky. Po vykynutí buchty ozdobíme křížem z této pasty.
  8. Formu s těstem vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme cca 25 minut. Pokud začne povrch buchet rychle hnědnout, přikryjeme je alobalem. Propečení kontrolujeme špejlí. Pokud je suchá, můžeme buchty vytáhnout z trouby. Pokud ne, dopékáme dalších 5-10 minut.
  9. Mezitím připravíme glazuru. Rozpustíme 1 polévkovou lžíci cukru v jedné polévkové lžíci vroucí vody.
  10. Propečené buchty necháme vychládnout 5 minut ve formě na pečení, následně je přesuneme na mřížku a potřeme glazurou.

Hot Cross Buns servírujeme teplé, ideálně s máslem.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit