Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Basilejské perníčky - Basler Läckerli
ZDROJ: Nikol Pouzar
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4078 kcal
Bílkoviny 75 g
Sacharidy 701 g
Tuky 82 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Basilejské perníčky jsou velmi jednoduché a navíc neuvěřitelně chutné. Pokud je ještě neznáte, tak letos je rozhodně vyzkoušejte. Jejich pečení není žádná věda a tady je osvědčený recept od naší redaktorky Nicol.

Související recepty

Suroviny

med 220 g
cukr 150 g
nejlépe v bio kvalitě, šťáva a kůra
jemně sekané
sůl 1 špetka
větší, cca 4 g
kypřicí prášek do pečiva ½ ČL
třešňovice 2 PL
Na glazuru
voda 75 ml

Postup

1

Na mírném ohni zahřívejte med s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a promíchejte. Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

2

V misce spojte mouku, jemně nasekané mandle, skořici, perníkové koření, sůl a kypřicí prášek. Suchou směs postupně přidejte k vychladlé medové směsi, přilijte třešňovici a vypracujte hladké těsto.

3

Aby se s těstem lépe pracovalo, vytvarujte ho rovnou na plát o tloušťce zhruba 5 mm. Zabalte ji do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici 2–3 dny.

4

Po odležení těsto vyválejte na obdélník (pokud jste to neudělali už při tvarování). Troubu předehřejte na 150 °C. Těsto pečte 22–27 minut. Po upečení nechte perníčky ještě 10 minut dojít v mírně pootevřené troubě.

5

Vodu s moučkovým cukrem přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Ještě horkou ji naneste na upečený plát, a než ztuhne, nakrájejte Läckerli na obdélníčky.

6

Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě – a pokud vydržíte, nechte je alespoň pár dnů odležet. S každým dnem budou měkčí a chutnější.

Související články

Apetit magazín

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen
  • Zajímavosti

Floating Island: Lehký jako obláček, sladký jako sen

Floating Island, neboli île flottante, patří mezi nejvíce elegantní dezerty francouzské kuchyně. Nadýchaná sněhová pusinka plující na hladině jemného vanilkového krému… zní to povědomě? Ano, možná tento dezert znáte jako ptačí mléko. A i...
Podcasty o jídle, které budete žrát
  • Tipy redakce

Podcasty o jídle, které budete žrát

Naslouchat člověku, který rád jí, vaří a celkově jídlo miluje, je zážitek. Ta vášeň je až nakažlivá... Jídlo je vděčným tématem a vy máte výhodu, že žijete v době podcastové. Někoho lákají rozhovory o zdravém stravování, někoho o...