Basilejské perníčky jsou velmi jednoduché a navíc neuvěřitelně chutné. Pokud je ještě neznáte, tak letos je rozhodně vyzkoušejte. Jejich pečení není žádná věda a tady je osvědčený recept od naší redaktorky Nicol.
Suroviny
Postup
Na mírném ohni zahřívejte med s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a šťávu a promíchejte. Směs nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
V misce spojte mouku, jemně nasekané mandle, skořici, perníkové koření, sůl a kypřicí prášek. Suchou směs postupně přidejte k vychladlé medové směsi, přilijte třešňovici a vypracujte hladké těsto.
Aby se s těstem lépe pracovalo, vytvarujte ho rovnou na plát o tloušťce zhruba 5 mm. Zabalte ji do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici 2–3 dny.
Po odležení těsto vyválejte na obdélník (pokud jste to neudělali už při tvarování). Troubu předehřejte na 150 °C. Těsto pečte 22–27 minut. Po upečení nechte perníčky ještě 10 minut dojít v mírně pootevřené troubě.
Vodu s moučkovým cukrem přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne. Ještě horkou ji naneste na upečený plát, a než ztuhne, nakrájejte Läckerli na obdélníčky.
Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě – a pokud vydržíte, nechte je alespoň pár dnů odležet. S každým dnem budou měkčí a chutnější.