Kořeněný perník, který je hned měkký, což svádí k tomu, abyste jej snědli. Nemáte-li silnou vůli, udělejte dvojnásobné množství! Basilejský perník zdobený mandlemi patří mezi hvězdy prvorepublikového cukroví, ale slušet mu to bude na talířku i vedle toho novodobějšího.
Suroviny
mandle loupané
140
g
nahrubo nasekané
jemně nasekaná
mouka pšeničná hladká
210
g
+ na pomoučení
piškoty
105
g
podrcené
skořice
1
PL
hřebíček
1
špetka
mletý
jedlá soda
½
ČL
med
250
ml
vejce
1
ks
prošlehané, na potření
mandle loupané
100
g
na ozdobení
Postup
1
Všechny ingredience kromě mandlí na ozdobení zpracujte v těsto a uložte jej na 24 hodin do chladu.
2
Poté vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru silnější plát (cca 5cm), rozkrájejte na obdélníky, potřete vejcem ozdobte půlkami mandlí, rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte cca 20–30 minut.