Co je Basque burnt cheesecake?
Basque burnt cheesecake můžeme přeložit jako baskický spálený koláč a jedná se o cheesecake se spáleným povrchem bez korpusu, který v 90. letech vymyslel španělský šéfkuchař Santiago Rivera v restauraci La Viña v Baskicku, což je autonomní společenství na severu Španělska. Koláč začal být před nedávnou dobou populární v USA, odkud se jeho sláva šíří do celého světa.
Princip tkví v pečení při vysoké teplotě, díky čemuž se vršek cheesecaku spálí a vznikne tak tmavohnědá krusta, zatímco vnitřek zůstane krásně krémový. Vysoká teplota také způsobí, že kraje cheesecaku se trochu nafouknou, popraskají a vytvoří tak jedinečný zdeformovaný vzhled.
Proč je tak populární?
Popularita této netradiční verze cheesecaku nespočívá jen v jeho nevšedním vzhledu, ale také v chuti, lehkosti těsta a jednoduché přípravě. Spálený vršek je nahořklý a spolu se sladkostí vnitřku vytváří unikátní chuťový požitek. Je to podobné jako u créme brulée, kde je vršek díky flambování také trochu připálený. Zkaramelizovaný povrch tak do dezertu vnese kontrastní prvek.
Baskický spálený cheesecake se od klasického amerického cheesecaku liší i samotnou strukturou těsta. Není tak hutný a vnitřek je nadýchanější a krémovější. A jak na ultra lehkou přípravu si prozradíme vzápětí.
Přece jen byste raději klasický cheesecake? Vyzkoušejte náš osvědčený recept na New York cheesecake.
Propojte krémový sýr s mléčnou kávou
Chcete-li zážitek z chuti baskického koláče podpořit vůní kávy, máme pro vás tip na nový kapslový kávovar Tchibo Cafissimo pro mléčné speciality. Stisknutím jediného tlačítka dokáže připravit mléčné speciality jako je cappuccino, latte macchiato nebo samotnou hustou pěnu z čerstvého mléka. Stejně snadno nachystá i espresso, caffè crema a překapávanou kávu. Příprava kávy bude stejně snadná jako pečení tohoto netradičního dezertu.