Křupavý korpus z rozdrobených sušenek a jemný tvarohový střed. Určitě už víte, co máme na mysli. Ano, cheesecake. Tuhle dobrotu už určitě znáte. Ale slyšeli jste o Basque burnt cheesecaku? Tahle zcela netradiční verze populárního koláče je hitem současnosti a my vám prozradíme, jak si ji připravit doma.
Co je Basque burnt cheesecake?
Basque burnt cheesecake můžeme přeložit jako baskický spálený koláč a jedná se o cheesecake se spáleným povrchem bez korpusu, který v 90. letech vymyslel španělský šéfkuchař Santiago Rivera v restauraci La Viña v Baskicku, což je autonomní společenství na severu Španělska. Koláč začal být před nedávnou dobou populární v USA, odkud se jeho sláva šíří do celého světa.
Princip tkví v pečení při vysoké teplotě, díky čemuž se vršek cheesecaku spálí a vznikne tak tmavohnědá krusta, zatímco vnitřek zůstane krásně krémový. Vysoká teplota také způsobí, že kraje cheesecaku se trochu nafouknou, popraskají a vytvoří tak jedinečný zdeformovaný vzhled.
Proč je tak populární?
Popularita této netradiční verze cheesecaku nespočívá jen v jeho nevšedním vzhledu, ale také v chuti, lehkosti těsta a jednoduché přípravě. Spálený vršek je nahořklý a spolu se sladkostí vnitřku vytváří unikátní chuťový požitek. Je to podobné jako u créme brulée, kde je vršek díky flambování také trochu připálený. Zkaramelizovaný povrch tak do dezertu vnese kontrastní prvek.
Baskický spálený cheesecake se od klasického amerického cheesecaku liší i samotnou strukturou těsta. Není tak hutný a vnitřek je nadýchanější a krémovější. A jak na ultra lehkou přípravu si prozradíme vzápětí.
Přece jen byste raději klasický cheesecake? Vyzkoušejte náš osvědčený recept.
Propojte krémový sýr s mléčnou kávou
Chcete-li zážitek z chuti baskického koláče podpořit vůní kávy, máme pro vás tip na nový kapslový kávovar Tchibo Cafissimo pro mléčné speciality. Stisknutím jediného tlačítka dokáže připravit mléčné speciality jako je cappuccino, latte macchiato nebo samotnou hustou pěnu z čerstvého mléka. Stejně snadno nachystá i espresso, caffè crema a překapávanou kávu. Příprava kávy bude stejně snadná jako pečení tohoto netradičního dezertu.
Tip na závěr: Spálený cheesecake sice nemusíte nechávat několik hodin vychladit v lednici, jako je to nutné u klasického cheesecaku, ale pokud to uděláte, chutě se pěkně uleží a výsledek bude mnohem lepší. Před podáváním nechte koláč ještě chvíli stát na kuchyňské lince, aby se dostal na pokojovou teplotu.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na cca 200 °C.
Vnitřek formy vytřete máslem nebo postříkejte olejem a vyložte pečícím papírem tak, aby zcela zakryl vnitřek formy, nalepil se na ní a papír ještě vyčníval asi 5 cm nad okrajem.
Pomocí mixéru smíchejte smetanový sýr s cukrem, po jednom vmíchejte všechna vejce, přidejte vanilkový extrakt a šlehačku. Jakmile je krém hladký, vmíchejte prosátou mouku a sůl a mixujte, dokud nezmizí všechny hrudky a těsto nebude dokonale hladké.
Těsto nalijte do formy a dejte do trouby na asi 60–65 minut, zkrátka dokud nebude mít povrch tmavě hnědou barvu
Cheesecake nechte vychladit v pokojové teplotě.