Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Basque burnt cheesecake
ZDROJ: kezia lynn, pexel
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 97
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3960 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 373 g
Tuky 227 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavý korpus z rozdrobených sušenek a jemný tvarohový střed. Určitě už víte, co máme na mysli. Ano, cheesecake. Tuhle dobrotu už určitě znáte. Ale slyšeli jste o Basque burnt cheesecaku? Tahle zcela netradiční verze populárního koláče je hitem současnosti a my vám prozradíme, jak si ji připravit doma.

Suroviny

na vymazání formy, nebo olej ve spreji
o pokojové teplotě
vejce 5 ks
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka ¼ hrnku
sůl 1 ČL

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C.

2

Dortovou formu vymažte máslem nebo vystříkejte olejem ve spreji a vyložte pečícím papírem (dno i boky) tak, aby papír vyčníval asi 5 cm přes okraj.

3

Pomocí ručního šlehače smíchejte smetanový sýr s cukrem, po jednom zašlehejte všechna vejce, přidejte vanilkový extrakt a smetanu. Jakmile je krém hladký, vmíchejte prosátou mouku a sůl a šlehejte, až zmizí všechny hrudky a těsto bude dokonale hladké.

4

Těsto nalijte do formy a pečte asi 60–65 minut, až bude mít povrch tmavě hnědou (nikoliv černou) barvu.

5

Cheesecake nechte vychladnout při pokojové teplotě. Podávejte.

NĚCO NAVÍC
Spálený cheesecake sice nemusíte nechávat několik hodin chladit v lednici, jako je to nutné u klasického cheesecaku, ale pokud to uděláte, chutě se pěkně propojí a výsledek bude ještě lepší. Po vytažení z lednice nechte cheesecake před podáváním chvíli stát na kuchyňské lince, aby se dostal na pokojovou teplotu.  

Co je Basque burnt cheesecake?

Basque burnt cheesecake můžeme přeložit jako baskický spálený koláč a jedná se o cheesecake se spáleným povrchem bez korpusu, který v 90. letech vymyslel španělský šéfkuchař Santiago Rivera v restauraci La Viña v Baskicku, což je autonomní společenství na severu Španělska. Koláč začal být před nedávnou dobou populární v USA, odkud se jeho sláva šíří do celého světa.

Princip tkví v pečení při vysoké teplotě, díky čemuž se vršek cheesecaku spálí a vznikne tak tmavohnědá krusta, zatímco vnitřek zůstane krásně krémový. Vysoká teplota také způsobí, že kraje cheesecaku se trochu nafouknou, popraskají a vytvoří tak jedinečný zdeformovaný vzhled.

Proč je tak populární?

Popularita této netradiční verze cheesecaku nespočívá jen v jeho nevšedním vzhledu, ale také v chuti, lehkosti těsta a jednoduché přípravě. Spálený vršek je nahořklý a spolu se sladkostí vnitřku vytváří unikátní chuťový požitek. Je to podobné jako u créme brulée, kde je vršek díky flambování také trochu připálený. Zkaramelizovaný povrch tak do dezertu vnese kontrastní prvek.

Baskický spálený cheesecake se od klasického amerického cheesecaku liší i samotnou strukturou těsta. Není tak hutný a vnitřek je nadýchanější a krémovější. A jak na ultra lehkou přípravu si prozradíme vzápětí.

Přece jen byste raději klasický cheesecake? Vyzkoušejte náš osvědčený recept na New York cheesecake.

Propojte krémový sýr s mléčnou kávou

Chcete-li zážitek z chuti baskického koláče podpořit vůní kávy, máme pro vás tip na nový kapslový kávovar Tchibo Cafissimo pro mléčné speciality. Stisknutím jediného tlačítka dokáže připravit mléčné speciality jako je cappuccino, latte macchiato nebo samotnou hustou pěnu z čerstvého mléka. Stejně snadno nachystá i espresso, caffè crema a překapávanou kávu. Příprava kávy bude stejně snadná jako pečení tohoto netradičního dezertu.

Související články

Apetit magazín