0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Basque burnt cheesecake

Basque burnt cheesecake
ZDROJ: kezia lynn, pexel
sdílet:

Basque burnt cheesecake

4.6/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3960 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 373 g
Tuky 227 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavý korpus z rozdrobených sušenek a jemný tvarohový střed. Určitě už víte, co máme na mysli. Ano, cheesecake. Tuhle dobrotu už určitě znáte. Ale slyšeli jste o Basque burnt cheesecaku? Tahle zcela netradiční verze populárního koláče je hitem současnosti a my vám prozradíme, jak si ji připravit doma.

Co je Basque burnt cheesecake?

Basque burnt cheesecake můžeme přeložit jako baskický spálený koláč a jedná se o cheesecake se spáleným povrchem bez korpusu, který v 90. letech vymyslel španělský šéfkuchař Santiago Rivera v restauraci La Viña v Baskicku, což je autonomní společenství na severu Španělska. Koláč začal být před nedávnou dobou populární v USA, odkud se jeho sláva šíří do celého světa.

Princip tkví v pečení při vysoké teplotě, díky čemuž se vršek cheesecaku spálí a vznikne tak tmavohnědá krusta, zatímco vnitřek zůstane krásně krémový. Vysoká teplota také způsobí, že kraje cheesecaku se trochu nafouknou, popraskají a vytvoří tak jedinečný zdeformovaný vzhled.

Proč je tak populární?

Popularita této netradiční verze cheesecaku nespočívá jen v jeho nevšedním vzhledu, ale také v chuti, lehkosti těsta a jednoduché přípravě. Spálený vršek je nahořklý a spolu se sladkostí vnitřku vytváří unikátní chuťový požitek. Je to podobné jako u créme brulée, kde je vršek díky flambování také trochu připálený. Zkaramelizovaný povrch tak do dezertu vnese kontrastní prvek.

Baskický spálený cheesecake se od klasického amerického cheesecaku liší i samotnou strukturou těsta. Není tak hutný a vnitřek je nadýchanější a krémovější. A jak na ultra lehkou přípravu si prozradíme vzápětí.

Přece jen byste raději klasický cheesecake? Vyzkoušejte náš osvědčený recept.

Propojte krémový sýr s mléčnou kávou

Chcete-li zážitek z chuti baskického koláče podpořit vůní kávy, máme pro vás tip na nový kapslový kávovar Tchibo Cafissimo pro mléčné speciality. Stisknutím jediného tlačítka dokáže připravit mléčné speciality jako je cappuccino, latte macchiato nebo samotnou hustou pěnu z čerstvého mléka. Stejně snadno nachystá i espresso, caffè crema a překapávanou kávu. Příprava kávy bude stejně snadná jako pečení tohoto netradičního dezertu.

Tip na závěr: Spálený cheesecake sice nemusíte nechávat několik hodin vychladit v lednici, jako je to nutné u klasického cheesecaku, ale pokud to uděláte, chutě se pěkně uleží a výsledek bude mnohem lepší. Před podáváním nechte koláč ještě chvíli stát na kuchyňské lince, aby se dostal na pokojovou teplotu.  

Suroviny

o polojové teplotě
krupicový cukr 1,5 hrnku
vejce 5 ks
sůl 1 ČL
vanilkový extrakt 1 ČL
mouka ¼ hrnků

Postup

1

Předehřejte troubu na cca 200 °C.

2

Vnitřek formy vytřete máslem nebo postříkejte olejem a vyložte pečícím papírem tak, aby zcela zakryl vnitřek formy, nalepil se na ní a papír ještě vyčníval asi 5 cm nad okrajem.

3

Pomocí mixéru smíchejte smetanový sýr s cukrem, po jednom vmíchejte všechna vejce, přidejte vanilkový extrakt a šlehačku. Jakmile je krém hladký, vmíchejte prosátou mouku a sůl a mixujte, dokud nezmizí všechny hrudky a těsto nebude dokonale hladké.

4

Těsto nalijte do formy a dejte do trouby na asi 60–65 minut, zkrátka dokud nebude mít povrch tmavě hnědou barvu

5

Cheesecake nechte vychladit v pokojové teplotě.

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč