Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Batátový krém

Můžete polévku nalít do termosky a vzít na výlet. Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti - bude tak chutnat dospělým i dětem. 

Vydání: 2016/3
Autor:
Hodnocení:
29 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT1H
Vaření 1:00
Polévka

Ingredience

    • 800 g batátů (sladkých brambor)
    • 2 větší mrkve
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 cibule
    • 1 lžíce másla
    • 3 stroužky česneku, na plátky
    • špetka mletého zázvoru
    • špetka mletého koriandru
    • špetka mletého římského kmínu 
    • 2 jablka
    • 1,2 litru zeleninového vývaru 
    • 100 ml smetany 12%
    • pažitka, chilli paprička a zakysaná smetana na ozdobení
    • topinky k podávání 
     

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte na větší kusy. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a pečte 30–40 minut doměkka.

2 Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a na másle ji ve větším hrnci pomalu opečte dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, koriandr a kmín a ještě chvíli zvolna restujte.

3 Mezitím jablka oloupejte, nakrájejte na osminky, zbavte jádřinců a přidejte k cibuli. Promíchejte a zhruba 5–10 minut opékejte, aby jablka změkla. Přilijte část vývaru, přiveďte k varu a odstavte.

4 Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přilijte smetanu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte. Nalijte do misek a ozdobte nasekanou pažitkou, chilli papričkou, zbavenou semínek a nakrájenou nadrobno, a lžící smetany. Podávejte s topinkami. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapsičky se šunkou a houbami

Honzovy buchty s hruškovými povidly

Horký brusinkový čaj

Kovbojský kotlík

Císařský trhanec

Oříškové müsli tyčinky

První jarní piknik

50 polévek na zahřátí

Polévka je grunt!

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

Komentáře

Obrazek uzivatele
Moc dobrá polévka, krásně zahřeje. Doporučuji použít spíše kyselejší jablka aby trochu vyvážila sladkost mrkve a batátů.

Přidat komentář