
Batátový krém
Můžete polévku nalít do termosky a vzít na výlet. Díky batátům a mrkvi je mírně nasládlá, koření jí zase dodá na pikantnosti - bude tak chutnat dospělým i dětem.
Ingredience
- 800 g batátů (sladkých brambor)
- 2 větší mrkve
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 1 lžíce másla
- 3 stroužky česneku, na plátky
- špetka mletého zázvoru
- špetka mletého koriandru
- špetka mletého římského kmínu
- 2 jablka
- 1,2 litru zeleninového vývaru
- 100 ml smetany 12%
- pažitka, chilli paprička a zakysaná smetana na ozdobení
- topinky k podávání
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 200°C. Batáty oloupejte, mrkve očistěte a obojí nakrájejte na větší kusy. Rozložte na plech, osolte, pokapejte olejem, promíchejte a pečte 30–40 minut doměkka.
2 Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno a na másle ji ve větším hrnci pomalu opečte dosklovita. Přidejte česnek, zázvor, koriandr a kmín a ještě chvíli zvolna restujte.
3 Mezitím jablka oloupejte, nakrájejte na osminky, zbavte jádřinců a přidejte k cibuli. Promíchejte a zhruba 5–10 minut opékejte, aby jablka změkla. Přilijte část vývaru, přiveďte k varu a odstavte.
4 Upečenou zeleninu přesuňte z plechu do hrnce k cibuli a jablkům, zalijte zbylým vývarem a přiveďte k varu. Krátce povařte a vše rozmixujte na hladký krém. Přilijte smetanu, osolte a opepřete a ještě krátce povařte. Nalijte do misek a ozdobte nasekanou pažitkou, chilli papričkou, zbavenou semínek a nakrájenou nadrobno, a lžící smetany. Podávejte s topinkami.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Anna Možná
9. Duben 2017 15:03