
Bavorská kapustičková polévka
Růžička se v poledních letech konečně vrací z ústraní a zbavuje se stigmatu rozvařené šadavé hmoty, získaného kdysi dávno ve školních jídelnách... Vyzkoušejte třeba báječnou bavorskou kapustičkovou polévku.
Ingredience
- 1 kg růžičkových kapustiček
- 150 g cibule, nakrájené nadrobno
- 1 lžíce másla
- 1 lžička sušené majoránky
- 1/2 lžičky kmínu
- 50 ml bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 250 ml smetany ke šlehání
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- čerstvé pečivo k podávání
Příprava jídla
1 Kapustičky očistěte (viz Něco navíc), nařízněte zespodu do kříže a ve vroucí osolené vodě je vařte 12 minut. Potom ihned zchlaďte studenou vodou. Cibuli opečte v hrnci na másle dosklovita, přidejte majoránku a kmín, zalijte vínem, nechte odpařit a pak přilijte vývar a smetanu. Přiveďte k varu a vařte 8 minut.
2 Část vařených kapustiček úhledně nakrájejte a odložte, zbytek rozmixujte do polévky. Osolte, opepřete, ochuťte muškátovým oříškem. Polévku podávejte ozdobenou nakrájenými kapustičkami a doplněnou čerstvým pečivem.
NĚCO NAVÍC
Kapustičky očistíte tak, že odstraníte vrchní zvadlé listy, případně seříznete košťály. Před úpravou je opláchněte vodou.
Přidat komentář