Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bezinkový koláč s limetkou

Na Apetit pikniku nám stačila jediná lžička tohoto osvěžujícího letního koláče a museli jsme od Olgy Vančurové (Tartaletka) vyprosit recept. Získá si i vás!

Vydání: 2016/8
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 koláč
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
P
Dort

Ingredience

    • 300g kakaových máslových sušenek
    • 150g másla, rozpuštěného + na vymazání formy
    • nastrouhaná kůra z 1 limety na ozdobení

    NA KRÉM

    • 500g krémového smetanového sýra (nejlépe Lučiny)
    • 400ml smetany ke šlehání (33%)
    • 50g moučkového cukru
    • 8 lžic sirupu z květů černého bezu
    • nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva z 1 limety
    • 1 želatinový ztužovač 

Příprava jídla

1 Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 23cm a celou ji vymažte tenkou vrstvou másla. Z pečicího papíru si vystřihněte čtverec cca 30 x 30 cm – ten použijte na dno formy – a dlouhý pruh papíru o délce rovnající se obvodu formy a výšce odpovídající výšce formy. Z dortové formy vymazané máslem sejměte boční část. Na dno položte čtverec pečicího papíru a uhlaďte. Ke dnu formy znovu přidělejte boční část (což znamená, že čtverec pečicího papíru bude přesahovat přes dno formy – koláč pak půjde z formy snáze vyndat), na kterou umístěte připravený pruh pečicího papíru.

2 Sušenky na korpus rozdrťte v mixéru, zalijte rozpuštěným máslem a důkladně rukama promíchejte. Směs pak natlačte na dno formy, prsty udusejte a hezky zarovnejte okraje, aby byl korpus po stranách co nejrovnější. Formu s korpusem dejte chladit do ledničky.

3 Metličkou v míse rozmíchejte krémový sýr a po částech přilévejte smetanu. Do směsi prosejte moučkový cukr a zamíchejte. Přidejte bezinkový sirup, nastrouhanou limetkovou kůru a vymačkanou šťávu, kterou do směsi nalijte přes jemné sítko, aby v těstě nebyly hrudky.

4 Želatinový ztužovač připravte podle návodu na obalu – prášek nasypte do misky a přilijte 100ml vlažné vody. Ihned (!) energicky rozmíchejte metličkou. K takto připravenému ztužovači přilijte část sýrové směsi, opět rozmíchejte a následně celý obsah misky vlijte do zbylé sýrové směsi. Krém pak nalijte na sušenkový základ a povrch uhlaďte stěrkou.

5 Dejte do lednice, nejlépe přes noc.

6 Z formy sejměte boční část a opatrně odstraňte dlouhý pruh pečicího papíru z boků koláče. Před podáváním ozdobte koláč nastrouhanou limetkovou kůrou. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Višňový koláč s ovesnými vločkami a tvarohem

Sirup z červené řepy s lapachem

Rajčatová omáčka s chilli

Broskvový džem s levandulí

Citronovo-bezinkový chlebíček

REKLAMA

Přidat komentář