Biftek s pepřovou omáčkou

Biftek s pepřovou omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 (4)
2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 527 kcal
Bílkoviny 1 g
Cukr 1 g
Tuky 48 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Hovězí steak vám bude chutnat i s jinou omáčkou, pepřová je klasika, kterou domácí hranolky posunou o stupínek výš.

Suroviny

2 ks
hovězí steak svíčková, roštěná z mladého býka, 200-250 g kus
olivový olej extra panenský 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
nakládaný pepř 3 PL
víno bílé 3 PL
koňak 2 PL
smetana 2 PL
ušlehaná
3 PL
telecí demi-glace
máslo 2 PL
studené
domácí hranolky k podávání
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Na rozpálené těžké pánvi opékejte nasucho steaky 3 minuty po každé straně. Pak je dejte na plech péct 6 minut. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout. Po 5 minutách je pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.

2 Krátce povařte okapaný pepř v bílém víně. Slijte a pepř i víno uchovejte zvlášť. Do pánve, ve které jste opekli maso, přilijte víno z vaření pepře, a zahřejte, aby se rozpustily připečeniny z masa (pozor, nesmějí být spálené!). Víno nechte téměř odvařit a na pánev přilijte koňak, opět nechte odvařit, přidejte nakládaný pepř a telecí demi-glace, přiveďte k varu a vypněte. V omáčce rozšlehejte kousky studeného másla, osolte a zjemněte ušlehanou smetanou

NĚCO NAVÍC
Na domácí hranolky oloupejte 400 g brambor (dobré jsou s červenou slupkou) a nakrájejte je na 1cm plátky a ty pak na 1 cm silné hranolky. Troubu předehřejte na maximum (230 °C). Hranolky vhoďte do vroucí osolené a povařte 3 minuty. Slijte a rozložte je na plechu v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený. Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit