Hovězí steak vám bude chutnat i s jinou omáčkou, pepřová je klasika, kterou domácí hranolky posunou o stupínek výš.
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Na rozpálené těžké pánvi opékejte nasucho steaky 3 minuty po každé straně.
Pak je dejte na plech péct 6 minut. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout. Po 5 minutách je pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete.
Krátce povařte okapaný pepř v bílém víně. Slijte a pepř i víno uchovejte zvlášť.
Do pánve, ve které jste opekli maso, přilijte víno z vaření pepře, a zahřejte, aby se rozpustily připečeniny z masa (pozor, nesmějí být spálené!).
Víno nechte téměř odvařit a na pánev přilijte koňak, opět nechte odvařit, přidejte nakládaný pepř a telecí demi-glace, přiveďte k varu a vypněte.
V omáčce rozšlehejte kousky studeného másla, osolte a zjemněte ušlehanou smetanou
NĚCO NAVÍC
Na domácí hranolky oloupejte 400 g brambor (dobré jsou s červenou slupkou) a nakrájejte je na 1cm plátky a ty pak na 1 cm silné hranolky. Troubu předehřejte na maximum (230 °C). Hranolky vhoďte do vroucí osolené a povařte 3 minuty. Slijte a rozložte je na plechu v jedné vrstvě. Pokapejte arašídovým olejem a promíchejte, aby byl každý hranolek obalený. Řádně osolte a pečte 15–20 minut dozlatova, jednou či dvakrát během pečení obraťte.