Jednoduchý, elegantní a vynikající, přesně takové pokrmy máme rádi. Pokud si netroufáte na přípravu holandské omáčky, vězte, že chřest bude skvělý i s rozpuštěným máslem, vejci, šunkou – tu můžete v každém případě vynechat pro vegetariány – a petrželkou.
Suroviny
Postup
HOLANDSKÁ OMÁČKA Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou. Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V žáruvzdorné misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa (zbylý uchovejte v uzavřené nádobce na jindy). Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte. Omáčku na okrajích misky stírejte stěrkou. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků. Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou, popřípadě i pepřem. Podle potřeby udržujte teplou na vodní lázni.
Chřest uvařte doměkka (cca 5–10 minut, podle tloušťky výhonků a vašich preferencí) ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru. Vylovte, nechte okapat, elegantně rozdělte na talíře a podávejte přelitý holandskou omáčkou a posypaný nakrájenou šunkou, vejcem a bylinkami.
NĚCO NAVÍC
Na 4 porce tady počítejte zhruba s 1,5 kg, tedy se 3 běžnými svazky. Když pokrm doplníte vařenými novými bramborami maštěnými máslem, získáte hlavní chod a vystačíte se 2 svazky.