Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem

Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5693 kcal
Bílkoviny 355 g
Sacharidy 135 g
Tuky 406 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý, elegantní a vynikající, přesně takové pokrmy máme rádi. Pokud si netroufáte na přípravu holandské omáčky, vězte, že chřest bude skvělý i s rozpuštěným máslem, vejci, šunkou – tu můžete v každém případě vynechat pro vegetariány – a petrželkou.

Suroviny

chřest bílý 32 ks
cca 6–9 výhonků na 1 porci (viz Něco navíc), oloupaných a zbavených dřevnatých konců, ponechaných v celku
sůl
krupicový cukr 1 špetka
šunka 8 plátků
dobrá vařená šunka, nakrájená na nudličky
vejce 4 ks
uvařená natvrdo či nahniličko, oloupaná a nakrájená nadrobno
petrželka
hladkolistá, nasekaná, nebo kerblík, nasekaný, k podávání
Na holandskou omáčku
vinný ocet bílý 150 ml
bylinky 2 PL
např. estragon nebo petrželka
pepř celý 4 kuličky
žloutek 3 ks
máslo 150 g
rozpuštěné
sůl
na dochucení
citronová štáva
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení

Postup

1

HOLANDSKÁ OMÁČKA Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou. Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V žáruvzdorné misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa (zbylý uchovejte v uzavřené nádobce na jindy). Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte. Omáčku na okrajích misky stírejte stěrkou. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků. Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou, popřípadě i pepřem. Podle potřeby udržujte teplou na vodní lázni.

2

Chřest uvařte doměkka (cca 5–10 minut, podle tloušťky výhonků a vašich preferencí) ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru. Vylovte, nechte okapat, elegantně rozdělte na talíře a podávejte přelitý holandskou omáčkou a posypaný nakrájenou šunkou, vejcem a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Na 4 porce tady počítejte zhruba s 1,5 kg, tedy se 3 běžnými svazky. Když pokrm doplníte vařenými novými bramborami maštěnými máslem, získáte hlavní chod a vystačíte se 2 svazky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit