Biskupský chlebíček má řada z nás spojený především s Vánocemi. Recept na vláčný chlebíček z třeného těsta plného kandovaného či sušeného ovoce a ořechů se vám ovšem bude hodit celý rok. Nezapomeňte chlebíček po upečení polít rozpuštěnou čokoládou, tento trik zaručí, že chlebíček vydrží déle vláčný. Kandované a sušené ovoce a ořechy volte podle chuti.
Suroviny
Postup
Formu na chlebíček vymažte máslem nebo sádlem a vysypte hrubou moukou nebo krupičkou. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C.
Vyšlehejte bílky do pevného sněhu. Utřete žloutky s cukrem, přidejte změklé máslo a vyšlehejte do nadýchané pěny.
Do mouky zamíchejte kypřicí prášek do pečiva a směs vmíchejte do těsta. Přimíchejte kandované a sušené ovoce a ořechy podle chuti. Nakonec opatrně stěrkou či vařečkou vmíchejte sníh z bílků.
Směs nalejte do připravené formy a pečte v předehřáté horkovzdušné troubě 40 minut.
Po upečení nechte vychladnout, polijte čokoládou rozpuštěnou s trochou kokosového oleje a nechte ztuhnout.
Ilustrační foto: Image Professionals