Black forest cheesecake

Black forest cheesecake

Hodnocení receptu
4.9 / 5. Počet hodnocení: 9
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 200 g kakaových máslových sušenek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g másla, rozpuštěného

Ovocná náplň a želé:

  • 400 g vypeckovaných višní (nebo třešní)
  • 100 g třtinového cukru
  • griotka
  • půl lžičky skořice
  • šťáva z půl citronu
  • 2 plátky želatiny
  • voda

Krém:

  • 375 g sýru Philadelphia original
  • 125 g tučné zakysané smetany
  • 200 g smetany 33 %, vyšlehané
  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Dokončení:

  • 200 g tmavé čokolády
  • bílá čokoláda
  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Cheesecake připravíme den předem, aby nám stihl zatuhnout a rozležet se.

Dortovou formu o průměru 23 cm si vymažeme a vyložíme pečícím papírem. Vlašské ořechy opražíme na pánvi a pak je společně s kakaovými sušenkami nadrtíme. Vzniklou směs přelijeme rozpuštěným máslem. Vytvoříme těstíčko a napěchujeme jím dno dortové formy, povrch můžeme uhladit lžící. Takto připravený korpus dáme do lednice alespoň na 20 minut.

Mezitím višně (můžeme použít i mražené nebo nakládané) vložíme do rendlíku, zasypeme cukrem, přilijeme pár lžic griotky a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Poté přidáme skořici, šťávu z citronu, případně dochutíme griotkou či cukrem, chvíli ještě necháme vařit a odstavíme rendlík z plotny. Vše slijeme přes sítko do mísy, višně přes toto sítko propasírujeme tak, aby nám v míse vznikla hustá višňová šťáva a na sítku zůstala dužina. Šťávu dáme zatím stranou.

Ztuhlý korpus pokapeme griotkou a rovnoměrně ho pokryjeme dužinou z višní, vrátíme ho zpět do lednice.

Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní (obě najednou) a necháme zchladnout tak, aby čokoláda byla stále ještě tekutá. Zatím vyšleháme sýr Philadelphia s vanilkovým extraktem a zakysanou smetanou, poté do něj postupně vmícháme vyšlehanou smetanu pomocí stěrky. Po částech přidáme zchladlou čokoládu a důkladně ale opatrně promícháme, nešleháme! V této chvíli krém naneseme na korpus do dortové formy a pořádně uhladíme, aby nám v krému nevznikly vzduchové bubliny.  Vše znovu uložíme do lednice a necháme tuhnout minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc.

Želatinu namočíme do studené vody a necháme bobtnat. Mezitím dáme višňovou šťávu do hrnce a přilijeme pár lžic vody, tak aby výsledná váha byla 150 až 160 g, přivedeme k varu a odstavíme. Želatinu vyjmeme z vody, vyždímáme ji a přidáme do hrnce. Vše mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Šťávu necháme chvíli vychladnout a poté jí přelijeme cheesecake tak, aby zakryla celou jeho plochu. Dáme do lednice alespoň na 2 hodiny. Cheesecake vyndáme z dortové formy a odstraníme pečící papír.

Dobrou chuť!

 

TIP na zdobení:

Já jsem cheesecake ozdobila nastrouhanou bílou a tmavou čokoládou, nadrcenými ořechy, višněmi a čokoládovým lemem. Na výrobu lemu si rozehřejme čokoládu nad vodní lázní. Provázkem si změříme obvod a výšku koláče. Z pečícího papíru si ustřihneme pruh v délce obvodu cheesecake(u) a v šířce asi o 1 cm větší, než je jeho výška. Rozpuštěnou čokoládu rozprostřeme po celém pruhu z pečícího papíru a necháme čokoládu tuhnout. Ve chvíli, kdy čokoláda jíž drží na pečícím papíru a nestéká, ale stále jde tvarovat, přilepíme čokoládový pruh k cheesecake(u), možná budete potřebovat druhý pár rukou na pomoc. Uložíme ho znovu do lednice, aby čokoláda pořádně zatuhla, až poté odstraníme pečící papír. A je to!

Autor: Mikolajda

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit