Black forest cheesecake

Black forest cheesecake

Hodnocení receptu
Průměr: 4.9 ()
Více než hodinu Snadné

Suroviny

Korpus:

  • 200 g kakaových máslových sušenek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 100 g másla, rozpuštěného

Ovocná náplň a želé:

  • 400 g vypeckovaných višní (nebo třešní)
  • 100 g třtinového cukru
  • griotka
  • půl lžičky skořice
  • šťáva z půl citronu
  • 2 plátky želatiny
  • voda

Krém:

  • 375 g sýru Philadelphia original
  • 125 g tučné zakysané smetany
  • 200 g smetany 33 %, vyšlehané
  • 200 g mléčné čokolády
  • 200 g hořké čokolády
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Dokončení:

  • 200 g tmavé čokolády
  • bílá čokoláda
  • hrst nasekaných vlašských ořechů

Cheesecake připravíme den předem, aby nám stihl zatuhnout a rozležet se.

Dortovou formu o průměru 23 cm si vymažeme a vyložíme pečícím papírem. Vlašské ořechy opražíme na pánvi a pak je společně s kakaovými sušenkami nadrtíme. Vzniklou směs přelijeme rozpuštěným máslem. Vytvoříme těstíčko a napěchujeme jím dno dortové formy, povrch můžeme uhladit lžící. Takto připravený korpus dáme do lednice alespoň na 20 minut.

Mezitím višně (můžeme použít i mražené nebo nakládané) vložíme do rendlíku, zasypeme cukrem, přilijeme pár lžic griotky a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Poté přidáme skořici, šťávu z citronu, případně dochutíme griotkou či cukrem, chvíli ještě necháme vařit a odstavíme rendlík z plotny. Vše slijeme přes sítko do mísy, višně přes toto sítko propasírujeme tak, aby nám v míse vznikla hustá višňová šťáva a na sítku zůstala dužina. Šťávu dáme zatím stranou.

Ztuhlý korpus pokapeme griotkou a rovnoměrně ho pokryjeme dužinou z višní, vrátíme ho zpět do lednice.

Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní (obě najednou) a necháme zchladnout tak, aby čokoláda byla stále ještě tekutá. Zatím vyšleháme sýr Philadelphia s vanilkovým extraktem a zakysanou smetanou, poté do něj postupně vmícháme vyšlehanou smetanu pomocí stěrky. Po částech přidáme zchladlou čokoládu a důkladně ale opatrně promícháme, nešleháme! V této chvíli krém naneseme na korpus do dortové formy a pořádně uhladíme, aby nám v krému nevznikly vzduchové bubliny.  Vše znovu uložíme do lednice a necháme tuhnout minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc.

Želatinu namočíme do studené vody a necháme bobtnat. Mezitím dáme višňovou šťávu do hrnce a přilijeme pár lžic vody, tak aby výsledná váha byla 150 až 160 g, přivedeme k varu a odstavíme. Želatinu vyjmeme z vody, vyždímáme ji a přidáme do hrnce. Vše mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Šťávu necháme chvíli vychladnout a poté jí přelijeme cheesecake tak, aby zakryla celou jeho plochu. Dáme do lednice alespoň na 2 hodiny. Cheesecake vyndáme z dortové formy a odstraníme pečící papír.

Dobrou chuť!

 

TIP na zdobení:

Já jsem cheesecake ozdobila nastrouhanou bílou a tmavou čokoládou, nadrcenými ořechy, višněmi a čokoládovým lemem. Na výrobu lemu si rozehřejme čokoládu nad vodní lázní. Provázkem si změříme obvod a výšku koláče. Z pečícího papíru si ustřihneme pruh v délce obvodu cheesecake(u) a v šířce asi o 1 cm větší, než je jeho výška. Rozpuštěnou čokoládu rozprostřeme po celém pruhu z pečícího papíru a necháme čokoládu tuhnout. Ve chvíli, kdy čokoláda jíž drží na pečícím papíru a nestéká, ale stále jde tvarovat, přilepíme čokoládový pruh k cheesecake(u), možná budete potřebovat druhý pár rukou na pomoc. Uložíme ho znovu do lednice, aby čokoláda pořádně zatuhla, až poté odstraníme pečící papír. A je to!

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit