Cheesecake připravíme den předem, aby nám stihl zatuhnout a rozležet se.
Dortovou formu o průměru 23 cm si vymažeme a vyložíme pečícím papírem. Vlašské ořechy opražíme na pánvi a pak je společně s kakaovými sušenkami nadrtíme. Vzniklou směs přelijeme rozpuštěným máslem. Vytvoříme těstíčko a napěchujeme jím dno dortové formy, povrch můžeme uhladit lžící. Takto připravený korpus dáme do lednice alespoň na 20 minut.
Mezitím višně (můžeme použít i mražené nebo nakládané) vložíme do rendlíku, zasypeme cukrem, přilijeme pár lžic griotky a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme asi 15 minut. Poté přidáme skořici, šťávu z citronu, případně dochutíme griotkou či cukrem, chvíli ještě necháme vařit a odstavíme rendlík z plotny. Vše slijeme přes sítko do mísy, višně přes toto sítko propasírujeme tak, aby nám v míse vznikla hustá višňová šťáva a na sítku zůstala dužina. Šťávu dáme zatím stranou.
Ztuhlý korpus pokapeme griotkou a rovnoměrně ho pokryjeme dužinou z višní, vrátíme ho zpět do lednice.
Čokoládu rozpustíme nad vodní lázní (obě najednou) a necháme zchladnout tak, aby čokoláda byla stále ještě tekutá. Zatím vyšleháme sýr Philadelphia s vanilkovým extraktem a zakysanou smetanou, poté do něj postupně vmícháme vyšlehanou smetanu pomocí stěrky. Po částech přidáme zchladlou čokoládu a důkladně ale opatrně promícháme, nešleháme! V této chvíli krém naneseme na korpus do dortové formy a pořádně uhladíme, aby nám v krému nevznikly vzduchové bubliny. Vše znovu uložíme do lednice a necháme tuhnout minimálně 3 hodiny, nejlépe přes noc.
Želatinu namočíme do studené vody a necháme bobtnat. Mezitím dáme višňovou šťávu do hrnce a přilijeme pár lžic vody, tak aby výsledná váha byla 150 až 160 g, přivedeme k varu a odstavíme. Želatinu vyjmeme z vody, vyždímáme ji a přidáme do hrnce. Vše mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Šťávu necháme chvíli vychladnout a poté jí přelijeme cheesecake tak, aby zakryla celou jeho plochu. Dáme do lednice alespoň na 2 hodiny. Cheesecake vyndáme z dortové formy a odstraníme pečící papír.
Dobrou chuť!
TIP na zdobení:
Já jsem cheesecake ozdobila nastrouhanou bílou a tmavou čokoládou, nadrcenými ořechy, višněmi a čokoládovým lemem. Na výrobu lemu si rozehřejme čokoládu nad vodní lázní. Provázkem si změříme obvod a výšku koláče. Z pečícího papíru si ustřihneme pruh v délce obvodu cheesecake(u) a v šířce asi o 1 cm větší, než je jeho výška. Rozpuštěnou čokoládu rozprostřeme po celém pruhu z pečícího papíru a necháme čokoládu tuhnout. Ve chvíli, kdy čokoláda jíž drží na pečícím papíru a nestéká, ale stále jde tvarovat, přilepíme čokoládový pruh k cheesecake(u), možná budete potřebovat druhý pár rukou na pomoc. Uložíme ho znovu do lednice, aby čokoláda pořádně zatuhla, až poté odstraníme pečící papír. A je to!