Boží milosti křehké jako křídla andělů, jak se přezdívá ukrajinským verhunám, se vám doslova rozplynou v ústech.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
250
g
máslo
50
g
nakrájené
krupicový cukr
50
g
žloutek
2
PL
mléko
2
PL
víno bílé
2
PL
suché
vepřové sádlo
300
g
voňavé, na smažení, lze nahradit rostlinným olejem
moučkový cukr
na poprášení
Postup
1
Mouku prosejte na vál, rozemněte do ní máslo, přidejte ostatní suroviny a vypracujte těsto měkčí než na nudle. Dobře je propracujte, až se leskne a tvoří se na něm puchýře. Rozválejte na 1–1,5 mm silnou placku, rádýlkem nakrájejte na pro- táhlé rovnoběžníky (kosodélníky) zhruba 15 cm dlouhé. Ty uprostřed prořízněte a vytvarujte – cípy vzdálenější od sebe protáhněte otvorem a stočte zpátky, zakruťte přitom i pruhy těsta na bocích otvorů. Smažte v rozehřátém tuku po obou stranách dočervena. Pak vyjměte, nechte okapat na papírových utěrkách a zatepla pocukrujte a jezte.