Bramborák s cuketou a čerstvou majoránkou

Bramborák s cuketou a čerstvou majoránkou

3.9 / 5. Počet hodnocení: 42
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1184 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 211 g
Tuky 14 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ačkoli bylinky zvládáme dokonale od bazalky po yzop, českou majoránku používáme výhradně sušenou jako v dobách surovinového nedostatku. To chce změnu! Třeba hned na tomhle nejkřupavějším bramboráku, jaký jste kdy jedli. Až ochutnáte, budete s Hankou Michopulu určitě souhlasit!

Suroviny

brambory 500 g
cuketa 500 g
vejce 1 ks
větší
majoránka (čerstvá) 2 PL
lístky nasekané
česnek 6 stroužků
drcený
sůl 1 ČL
pepř 1 špetka
čerstvě mletý
strouhanka 100 g
množství přizpůsobit konzistenci brambor
rostlinný olej
na opékání

1 Brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy nahrubo. Cuketu podélně rozpulte a obrácenou lžičkou vydlabejte semínka ve středech. Pak cuketu nastrouhejte nahrubo k bramborám. Osolte a nechte 10 minut odstát. Potom přebytečnou tekutinu slijte přes síto (nejlépe když ji ještě trochu vymačkáte rukama nebo pomocí naběračky). Směs bude díky tomu sušší a bramborák křupavější.

2 K nastrouhaným cuketám a bramborám přidejte vejce, majoránku, česnek, sůl a pepř. Nakonec přisypte strouhanku, a to v takovém množství, aby směs byla spíše hutná a pevná než tekutá.

3 Na pánvi rozpalte olej, dejte na ni naběračku směsi a roztáhněte ji obrácenou stranou lžíce do co nejtenčí vrstvy (cca 1cm). Placičky opékejte po obou stranách dozlatova a dokřupava. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/10

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit