Suroviny
- 500 g brambor (varný typ vhodný na salát, tj. A), uvařených ve slupce den předem, vychladlých
- 220 g dětské krupičky
- půl vajíčka (vezměte jedno celé vejce, rozšlehejte ho v malé misce a oddělte polovinu; případně zdvojnásobte ostatní ingredience v tomto receptu a použijte jedno celé vejce)
- 1/2 lžíce solamylu
- 1 zarovnaná lžička soli do těsta
- 1 vrchovatá lžička soli do vody na vaření knedlíků
Postup
- Vezměte velký hrnec o obsahu aspoň pět litrů a do dvou třetin ho naplňte vodou. Osolte lžičkou soli, postavte na plotýnku a začněte zahřívat k bodu varu.
- Brambory oloupejte a nastrouhejte z poloviny nahrubo, z poloviny najemno. Přidejte vejce, sůl, solamyl, polovinu krupičky a zpracujte rychle rukama na těsto. Postupně přisypávejte i zbytek krupice a rukama hněťte, až se vše spojí do jednoho velkého a nepříliš lepivého bochánku. Rozdělte ho na dvě stejné části a z každé utvořte váleček silný asi pět centimetrů.
- Touto dobou by se už měla voda ve velkém hrnci vařit. Opatrně do ní vložte oba knedlíky. Kdybyste je nechali nějakou dobu odpočívat na kuchyňské lince, těsto povolí (čili zřídne). To nemá za následek jen obtížnější manipulaci, ale také vyšší riziko, že knedlík rozvaříte a že bude mít hrubší strukturu po uvaření. Jakmile voda začne po vložení knedlíků znovu vřít, odlepte je opatrně velkou lžící ode dna a vařte, za občasného pošťouchnutí nebo pootočení, rovných dvacet minut.
- Knedlíky za pomocí té samé velké lžíce (nebo raději dvou) vyndejte z vody, na okamžik je ponořte do mísy se studenou vodou a pak hned nechte okapat. Ještě horké je na několika místech propíchněte vidličkou, jinak se po pár minutách znatelně srazí od páry uzavřené uvnitř. Jakmile budete knedlíky chtít servírovat s ostatním příslušenstvím, nakrájejte je buď stylově silnou nití, nebo stejně stylově ostrým nožem.
Suroviny
Porce
3
Suroviny
Porce
3