0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborový koláč se sýrem

Bramborový koláč se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborový koláč se sýrem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2237 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 173 g
Tuky 137 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zemité chuti na talíři korespondují s barvami a vůněmi za okny. Užívejte si podzim všemi smysly!

Suroviny

máslo 50 g
změklé + navíc na vymazání formy
kmín 1 ČL
drcený, opražený
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 100 g
žloutek 1 ks
Na náplň
brambory 450 g
varný typ B, oloupané, nakrájené na 3cm kousky
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr 150 g
blaťácké zlato, nastrouhané
tučná
cibule 1 ks
malá, nakrájená na tenká kolečka
petrželka 1 hrst
nasekaná (nemusí být)
bylinky
čerstvé, k podávání (nemusí být)

1 Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Od toho okamžiku vařte 5 minut. Pak hned sceďte a nechte vychladnout, mírně rozšťouchejte.

2 Koláčovou či dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem. Na těsto vyšlehejte máslo s kmínem a špetkou soli ručním šlehačem dohusta a dobleda. Pak zapracujte mouku, poté žloutek a 1 lžíci ledové vody. Z těsta vytvarujte tlustou kulatou placku, tu zabalte do potravinářské fólie a dejte na 15 minut chladit, aby těsto zpevnilo. Těsto rozválejte na plát cca 3 mm silný a vyložte jím formu, těsto přečnívající přes okraje seřízněte. Těsto na dně propíchejte vidličkou, dejte na 30 minut do chladničky zpevnit.

3 Mezitím předehřejte troubu na 180°C a nachystejte náplň. V míse promíchejte brambory, sýr, zakysanku, cibuli, popřípadě i petrželku. Osolte, opepřete a odložte.

4 Těsto ve formě vyložte pečicím papírem a zatižte luštěninami nebo keramickými fazolemi, pečte 15 minut. Pak odstraňte papír se zátěží a pečte dalších 15 minut či dozlatova. Pak na korpus rozprostřete náplň a pečte 30–35 minut dozlatova a dobublava.

5 Koláč lze po 5 minutách chladnutí ve formě vyjmout a nechat zchladnout na mřížce. Před podáváním jej můžete ozdobit bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč