Bramborový koláč se sýrem

Bramborový koláč se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborový koláč se sýrem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2237 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 173 g
Tuky 137 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zemité chuti na talíři korespondují s barvami a vůněmi za okny. Užívejte si podzim všemi smysly!

Suroviny

máslo 50 g
změklé + navíc na vymazání formy
kmín 1 ČL
drcený, opražený
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 100 g
žloutek 1 ks
Na náplň
brambory 450 g
varný typ B, oloupané, nakrájené na 3cm kousky
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr 150 g
blaťácké zlato, nastrouhané
zakysaná smetana 200 g
tučná
cibule 1 ks
malá, nakrájená na tenká kolečka
petrželka 1 hrst
nasekaná (nemusí být)
bylinky
čerstvé, k podávání (nemusí být)

1 Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Od toho okamžiku vařte 5 minut. Pak hned sceďte a nechte vychladnout, mírně rozšťouchejte.

2 Koláčovou či dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem. Na těsto vyšlehejte máslo s kmínem a špetkou soli ručním šlehačem dohusta a dobleda. Pak zapracujte mouku, poté žloutek a 1 lžíci ledové vody. Z těsta vytvarujte tlustou kulatou placku, tu zabalte do potravinářské fólie a dejte na 15 minut chladit, aby těsto zpevnilo. Těsto rozválejte na plát cca 3 mm silný a vyložte jím formu, těsto přečnívající přes okraje seřízněte. Těsto na dně propíchejte vidličkou, dejte na 30 minut do chladničky zpevnit.

3 Mezitím předehřejte troubu na 180°C a nachystejte náplň. V míse promíchejte brambory, sýr, zakysanku, cibuli, popřípadě i petrželku. Osolte, opepřete a odložte.

4 Těsto ve formě vyložte pečicím papírem a zatižte luštěninami nebo keramickými fazolemi, pečte 15 minut. Pak odstraňte papír se zátěží a pečte dalších 15 minut či dozlatova. Pak na korpus rozprostřete náplň a pečte 30–35 minut dozlatova a dobublava.

5 Koláč lze po 5 minutách chladnutí ve formě vyjmout a nechat zchladnout na mřížce. Před podáváním jej můžete ozdobit bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit