Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový koláč se sýrem

Zemité chuti na talíři korespondují s barvami a vůněmi za okny. Užívejte si podzim všemi smysly!

Vydání: 2019/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení těsta
PT1H5M
Pečení 1:05
Chléb a pečivo Česká

Ingredience

    • 50 g másla, změklého + na vymazání formy
    • 1 lžička drceného kmínu, opraženého
    • špetka soli
    • 100 g hladké mouky
    • 1 žloutek

    NA NÁPLŇ

    • 450 g brambor (varný typ B), oloupaných a nakrájených na 3cm kousky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 150 g blaťáckého zlata, nastrouhaného
    • 200 g tučné zakysané smetany
    • 1 malá cibule, nakrájená na tenká kolečka
    • hrst nasekané petrželky (nemusí být)
    • čerstvé bylinky k podávání (nemusí být)

Příprava jídla

1 Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Od toho okamžiku vařte 5 minut. Pak hned sceďte a nechte vychladnout, mírně rozšťouchejte.

2 Koláčovou či dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem. Na těsto vyšlehejte máslo s kmínem a špetkou soli ručním šlehačem dohusta a dobleda. Pak zapracujte mouku, poté žloutek a 1 lžíci ledové vody. Z těsta vytvarujte tlustou kulatou placku, tu zabalte do potravinářské fólie a dejte na 15 minut chladit, aby těsto zpevnilo. Těsto rozválejte na plát cca 3 mm silný a vyložte jím formu, těsto přečnívající přes okraje seřízněte. Těsto na dně propíchejte vidličkou, dejte na 30 minut do chladničky zpevnit.

3 Mezitím předehřejte troubu na 180°C a nachystejte náplň. V míse promíchejte brambory, sýr, zakysanku, cibuli, popřípadě i petrželku. Osolte, opepřete a odložte.

4 Těsto ve formě vyložte pečicím papírem a zatižte luštěninami nebo keramickými fazolemi, pečte 15 minut. Pak odstraňte papír se zátěží a pečte dalších 15 minut či dozlatova. Pak na korpus rozprostřete náplň a pečte 30–35 minut dozlatova a dobublava.

5 Koláč lze po 5 minutách chladnutí ve formě vyjmout a nechat zchladnout na mřížce. Před podáváním jej můžete ozdobit bylinkami.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Polévka z červeného zelí s kmínem a křenem

Pstruh na salátu s kapustou

Vepřové kotlety s hruškami

Květákové kung pao

REKLAMA

Přidat komentář