0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bramborový koláč se sýrem

Bramborový koláč se sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bramborový koláč se sýrem

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2237 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 173 g
Tuky 137 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zemité chuti na talíři korespondují s barvami a vůněmi za okny. Užívejte si podzim všemi smysly!

Suroviny

máslo 50 g
změklé + navíc na vymazání formy
kmín 1 ČL
drcený, opražený
sůl 1 špetka
mouka pšeničná hladká 100 g
žloutek 1 ks
Na náplň
brambory 450 g
varný typ B, oloupané, nakrájené na 3cm kousky
sůl
pepř
čerstvě mletý
sýr 150 g
blaťácké zlato, nastrouhané
zakysaná smetana 200 g
tučná
cibule 1 ks
malá, nakrájená na tenká kolečka
petrželka 1 hrst
nasekaná (nemusí být)
bylinky
čerstvé, k podávání (nemusí být)

1 Brambory dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Od toho okamžiku vařte 5 minut. Pak hned sceďte a nechte vychladnout, mírně rozšťouchejte.

2 Koláčovou či dortovou formu o průměru cca 22 cm vymažte máslem. Na těsto vyšlehejte máslo s kmínem a špetkou soli ručním šlehačem dohusta a dobleda. Pak zapracujte mouku, poté žloutek a 1 lžíci ledové vody. Z těsta vytvarujte tlustou kulatou placku, tu zabalte do potravinářské fólie a dejte na 15 minut chladit, aby těsto zpevnilo. Těsto rozválejte na plát cca 3 mm silný a vyložte jím formu, těsto přečnívající přes okraje seřízněte. Těsto na dně propíchejte vidličkou, dejte na 30 minut do chladničky zpevnit.

3 Mezitím předehřejte troubu na 180°C a nachystejte náplň. V míse promíchejte brambory, sýr, zakysanku, cibuli, popřípadě i petrželku. Osolte, opepřete a odložte.

4 Těsto ve formě vyložte pečicím papírem a zatižte luštěninami nebo keramickými fazolemi, pečte 15 minut. Pak odstraňte papír se zátěží a pečte dalších 15 minut či dozlatova. Pak na korpus rozprostřete náplň a pečte 30–35 minut dozlatova a dobublava.

5 Koláč lze po 5 minutách chladnutí ve formě vyjmout a nechat zchladnout na mřížce. Před podáváním jej můžete ozdobit bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit