Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový krém s batátovou slámou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Do 50 minut Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2011 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 201 g
Tuky 110 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jak povýšit bramborový krém o úroveň výše? Servírujte ho s batátovou slámou! Tyto neobvyklé chipsy můžete snadno nahradit chlebovými krutony nebo opraženými semínky.

Související recepty

Suroviny

pórek 1 ks
pouze bílá část
varný typ C
česnek 3 stroužky
rozmarýn 1 snítka
asi 5cm
vývar zeleninový 1 l
lze nahradit drůbežím (nebo množství dle potřeby)
sůl
pepř
čerstvě mletý
mletý
kajenský pepř 1 špetka
Na batátovou slámu
rostlinný olej
na smažení
sůl
Na petrželový olej
petrželka 1 hrst
hladkolistá
rostlinný olej 2 PL
sůl

Postup

1

Cibuli nakrájejte nadrobno, pórek na kolečka. Brambory oškrábejte  a nakrájejte na kostky. Česnek oloupejte a rozmáčkněte plochou stranou nože.

2

Ve středním hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm dosklovata cibuli s pórkem. Přidejte brambory, česnek, rozmarýn, zamíchejte a cca 5 minut restujte. Přilijte vývar a polévku osolte a opepřete. Vařte do změknutí brambor, trvá to cca 15–20 minut. Vyjměte rozmarýn a polévku rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, muškátový oříšek, kajenský pepř, znovu promixujte a nechte prohřát.

3

Na slámu oloupejte batát a nožem nebo na mandolíně jej nakrájejte na plátky o tloušťce 2–3 mm, ty pak nakrájejte na 2–3mm silné nudličky. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje dozlatova a dokřupava. Dejte okapat na papírovou utěrku. Osolte.

4

Na petrželový olej promixujte tyčovým mixérem petrželku, olej a sůl.

5

Polévku rozdělte do talířů a podávejte zdobenou petrželovým olejem a batátovou slámou.

NĚCO NAVÍC
Slámu můžete udělat i z brambory. Pokud si chcete ušetřit práci s krájením, nastrouhejte ji na struhadle nahrubo. A poté usmažte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín