0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.3 / 5. Počet hodnocení: 10
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3339 kcal
Bílkoviny 42 g
Sacharidy 260 g
Tuky 232 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasická příloha

Suroviny

brambory 1 kg
typ A, salátové
sůl
pepř
čerstvě mletý
kmín 1 špetka
celý
mrkev 150 g
oloupaná
celer 0.5 ks
nebo podle chuti, oloupaný
krupicový cukr 2 ČL
citronová štáva 1 ČL
nebo ocet
okurky nakládané 250 g
sladkokyselé + trocha láku na dochucení
cibule 2 ks
nakrájené najemno
citronová štáva
z poloviny citronu
hořčice plnotučná 1 ČL
Na majonézu
žloutek 1 ks
hořčice 1 ČL
vaše oblíbená
sůl 0.25 ČL
vinný ocet bílý 1 PL
nebo 1 lžíce citronové šťávy
rostlinný olej 200 ml

1 Celé omyté brambory přibližně stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. (Brambory nepřevařte, než vychladnou, ještě dojdou.) Slijte vodu, nechte brambory vychladnout a oloupejte je. Vychladlé brambory nakrájejte nebo protlačte kolečkem na kostičky. Mrkev podélně rozkrojte a uvařte s celerem ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka, ale dokřu- pava. Ke konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

2 Do úzké vyšší nádoby dejte žloutky, hořčici, sůl, ocet a olej a tyčový mixér vložte až na dno nádoby. Zapněte ho a asi 5 vteřin mixujte u dna nádoby. Pak mixér pomalu táhněte nahoru a dolů, a jakmile je majonéza zcela tuhá, vypněte ho. Trvá to asi 10 vteřin. Majonézu můžete dělat i bez mixéru, šlehací metlou.

3 Nakrájené brambory dejte do velké mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, cibuli a uvařenou zeleninu. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte s majonézou. Podle chuti a konzistence dochuťte solí, cukrem, hořčicí a lákem. Hotový salát přikryjte fólií a uložte v lednici, nejlépe přes noc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/12

Apetit magazín

AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...

Obchod Apetit