Hodnocení receptu
Průměr: 4 ()
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2759 kcal
Bílkoviny 41 g
Cukr 228 g
Tuky 182 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Klasická příloha

Suroviny

brambory 1 kg
typ A, salátové
sůl a pepř
špetka
celý kmín
mrkev 150 g
oloupaná
celer 1 ks
podle chuti, oloupaný
krupicový cukr 1 ČL
citronová štáva 1 ČL
250 g
sladkokyselé okurky plus trochu láku na dochucení
cibule 1 ks
nakrájená najemno
citronová štáva
hořčice plnotučná 1 ČL
Na majonézu
žloutek 1 ks
hořčice 1 ČL
sůl 1 ČL
vinný ocet bílý 1 PL
nebo lžíce citronové šťávy
rostlinný olej 150 ml

1 Celé omyté brambory přibližně stejné velikosti zalijte teplou vodou, hodně osolte, přidejte trochu kmínu a uvařte doměkka. (Brambory nepřevařte, než vychladnou, ještě dojdou.) Slijte vodu, nechte brambory vychladnout a oloupejte je. Vychladlé brambory nakrájejte nebo protlačte kolečkem na kostičky. Mrkev podélně rozkrojte a uvařte s celerem ve vodě se špetkou cukru a soli doměkka, ale dokřu- pava. Ke konci varu přidejte lžičku octa nebo citronové šťávy, pro zachování barvy a křupavosti. Slijte a nechte vychladnout.

2 Do úzké vyšší nádoby dejte žloutky, hořčici, sůl, ocet a olej a tyčový mixér vložte až na dno nádoby. Zapněte ho a asi 5 vteřin mixujte u dna nádoby. Pak mixér pomalu táhněte nahoru a dolů, a jakmile je majonéza zcela tuhá, vypněte ho. Trvá to asi 10 vteřin. Majonézu můžete dělat i bez mixéru, šlehací metlou.

3 Nakrájené brambory dejte do velké mísy, přidejte nadrobno nakrájenou okurku, cibuli a uvařenou zeleninu. Osolte, opepřete a všechno důkladně promíchejte s majonézou. Podle chuti a konzistence dochuťte solí, cukrem, hořčicí a lákem. Hotový salát přikryjte fólií a uložte v lednici, nejlépe přes noc.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit