0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bramborový salát s jarní cibulkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5 / 5. Počet hodnocení: 35
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3448 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 211 g
Tuky 268 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Lehký a elegantní. Alternativa bramborového salátu se svěží jarní cibulkou. 

Suroviny

brambory 1 kg
očištěné
jarní cibulka 2 ks
najemno nakrájená
sůl
pepř
majonéza 250 ml
pažitka 2 PL
nasekaná, lze nahradit natí jarní cibulky, nasekanou
Na zálivku vinaigrette
olivový olej 6 PL
vinný ocet bílý 2 PL
citronová štáva 1 PL
hořčice dijonská 1 PL
sůl
pepř

Postup

1

Jděte na brambory
Dají se vařit dvěma způsoby. První je běžný – brambory dejte do hrnce, zalijte vodou, vařte doměkka (10 až 15 minut), pak je proceďte a nakrájejte na stejně velké kousky. Anebo brambory naklaďte na pařák a vařte v páře kolem 20 minut – dokud nejsou měkké. Tenhle postup sice trvá déle, ale brambory lépe udrží tvar a konzistenci.

2

Přidejte cibulku
Vložte brambory do velké salátové mísy a přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku.

3

Majonéza korunuje dílo
Přidejte majonézu i nať jarní cibulky a mírně promíchejte. Osolte a opepřete podle chuti a chlaďte asi půl hodiny. Poté salát ozdobte natí jarní cibulky nebo pažitkou a hned podávejte.

Majonéza
Čím lepší majonéza, tím lepší salát. Udělat domácí není přitom žádný velký kumšt. Používejte ovšem vejce, o kterých jste si jisti, že jsou naprosto čerstvá.

  • V misce jemně našlehejte 4 žloutky. Mírně osolte. Za stálého míchání přilévejte pomaličku 350 ml olivového oleje. Pokud používáte mixér, přilévejte olej tenkým proudem, šleháte-li metlou, dávkujte ho jen po malých kapkách – zvlášť ze začátku, jinak se majonéza nesmísí. V obou případech ho přidávejte tak dlouho, dokud nevznikne hustá směs. Potom za stálého mixování pomalu přimíchejte šťávu z jednoho citronu. Nakonec podle chuti osolte a opepřete.
     
  • Pokud se vám náhodou majonéza srazí, přidejte lžíci horké vody a dobře šlehejte, nebo začněte znovu s čerstvými žloutky a olejem a pomalu přidávejte sraženou majonézu, dokud směs nezhoustne.

Do uzavíratelné skleničky dejte olej, ocet, citronovou šťávu, hořčici, sůl a pepř. Všechno pečlivě protřepejte. Dokud jsou brambory ještě teplé, polijte je zálivkou a důkladně je promíchejte.

Související články

Tipy na dokonalý bramborový salát
  • Tipy a triky

Tipy na dokonalý bramborový salát

Bramborový salát patří mezi neodmyslitelné pochoutky české štědrovečerní hostiny. Existuje v mnoha podobách a každá rodina používá často při přípravách svůj oblíbený recept. V dnešním článku najdete tipy, co vše patří do bramborového salátu...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/12

Komentáře

Anonym

Nevím, čím to, ale tenhle salát se mi moc nepovedl. Byl moc kyselý, rozhodně ne taková lahůdka, jak bylo popsáno v časopise

Anonym

My tomu odedávna říkáme šťouchané brambory.

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit