
Bramborový salát
S vyladěnou lasikou zazáříte i o Velikonocích!
Ingredience
- 1,5 kg lojovitých brambor (varný typ A)
- sůl a mletý pepř
- 3 velké mrkve
- 2 petržele
- 6–8 nakládaných okurek + lák podle potřeby
- 1 šalotka nebo malá cibule, oloupaná
- 2–3 vejce, uvařená natvrdo (nemusejí být)
- 300 g majonézy (nebo podle chuti)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- cca 100 g mraženého hrášku, povařeného podle návodu, nebo 1 malá konzerva sterilovaného hrášku, okapaná
Příprava jídla
1 Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, ale nesmějí se rozvařit; trvá to asi 20–30 minut od dosažení varu. Částečně zchladlé je oloupejte a nakrájejte na kostky.
2 Očistěte mrkev a petržel a také je uvařte tak, aby zůstaly pevné. Nakrájejte na drobné kostičky. Potom nakrájejte nadrobno okurky a šalotku – snažte se, aby byly všechny kostičky stejně velké. Vejce, pokud je chcete použít, také nakrájejte na kostky.
3 Majonézu rozmíchejte s asi 6 lžícemi láku a s hořčicí. Na dno mísy rozprostřete čtvrtinu brambor, osolte je a opepřete, posypte čtvrtinou zbylých připravených nakrájených přísad a hrášku a polijte čtvrtinou ochucené majonézy. Postup opakujte do spotřebování přísad. Pak opatrně podeberte rukama brambory naspodu mísy a vše krátce promíchejte. Ochutnejte, zda není potřeba salát dokyselit či dosolit, a uložte ho do chladu rozležet.
Přidat komentář