Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bramborový salát s chřestem, ředkvičkami a mušelínovou omáčkou

Salát lze podávat samostatně i jako luxusní přílohu – například ke steakům či k rostbífu anebo k nedělnímu pečenému kuřeti.

Vydání: 2017/5
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Vaření 0:20
Salát

Ingredience

    • 500 g drobných nových brambor či hezkých salátových (varný typ A)
    • máslo nebo panenský olivový olej na mírné omaštění
    • 500 g zeleného chřestu, nejlépe směsi různých tlouštěk, bez tuhých konců, silnější kusy vespod oloupané
    • 200 g ředkviček (cca 2 svazky menších až středních), nakrájených na tenká kolečka

    NA MUŠELÍNOVOU OMÁČKU

    • 2–3 lžíce citronové šťávy (podle chuti)
    • 3 žloutky
    • 170 g másla o pokojové teplotě, nakrájeného na kostičky
    • sůl a čerstvě mletý pepř, popřípadě trocha kajenského pepře
    • 125 ml (35–40%) smetany ke šlehání, ušlehané

Příprava jídla

1 Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka, sceďte, podle potřeby podélně rozpulte a mírně omastěte máslem či olejem.

2 Mezitím na omáčku v žáruvzdorné míse prošlehejte metlou citronovou šťávu se žloutky. Posaďte na rendlík s vroucí vodou tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny. Za stálého šlehání směs prohřejte. Pak po jedné přidávejte a zašlehávejte kostičky másla. (Šlehat je třeba soustavně.) Než přidáte další máslo, musí se předchozí vstřebat. Omáčka se nesmí přehřát, jinak se žloutky srazí! Odstavte, osolte a opepřete, podle chuti decentně dolaďte kajenským pepřem. Nakonec vmíchejte šlehačku.

3 Chřest uvařte v páře nebo ve vroucí osolené vodě al dente (cca 2–5 minut, nejdéle vařte nejtlustší výhonky, nejkratší dobu nejtenčí). Vyjměte, osvěžte studenou tekoucí vodou a jemně ho omastěte máslem či olejem.

4 Na servírovacím talíři či v mělké míse promíchejte brambůrky, chřest a ředkvičky. Podávejte smíchané s trochou omáčky, zbývající podávejte zvlášť v misce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tousty s míchanými vejci a zeleným chřestem

Krémová chřestová polévka

Losos s chřestem v papilotě & majonéza s medvědím česnekem

Rizoto s chřestem a krevetami

Pohodový nedělní oběd s chřestem a rebarborou

REKLAMA

Přidat komentář