Bramborový závin

Bramborový závin

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5498 kcal
Bílkoviny 132 g
Sacharidy 719 g
Tuky 216 g
Vláknina 59 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jemné a vláčné

Suroviny

Na těsto
brambory 1 kg
uvařené dvě hodiny předem
mouka pšeničná polohrubá 500 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
máslo 50 g
změklé
mléko 2 PL
sůl špetka
Na náplň
máslo 100 g
nebo olivový olej
zelí bílé 1 kg
jemně nakrájené
cibule 1 ks
jemně nakrájená
mouka pšeničná hladká 1 PL
na zaprášení
ocet 3 PL
cukr 4 PL
sůl 1 ČL
rozinky hrst
Dále potřebujeme
žloutek 1 ks
mandle plátky 100 g
tuk
pepř
sůl

1Brambory oloupejte a prolisujte, rozdrťte nebo zpracujte s pomocí robota (kruhadlem s malými otvory). Dejte je do mísy a prosijte na ně mouku s kypřicím práškem. Přidejte máslo, mléko a špetku soli. Vše zpracujte na polotuhé těsto a nechte je chvíli odpočinout pod nahřátou miskou.

2Ve velkém kastrolu rozehřejte tuk a osmažte na něm cibuli. Přidejte zelí, dobře promíchejte, osolte a nechte pět minut podusit.

3Zaprašte moukou a podlijte trochou studené vody. Dobře promíchejte, aby se netvořily žmolky; pokud je třeba, ještě podlijte. Přidejte rozinky a duste čtvrt hodiny, až zelí změkne. Dochuťte octem, kořením a cukrem a znovu promíchejte, ale už nevařte.

4Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát o síle asi 5 mm, rozetřete na ně podušené zelí, srolujte jako závin a položte na plech vyložený papírem na pečení. Potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody, posázejte mandlovými lupínky a pečte dozlatova (asi půl hodiny).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/11

Komentáře

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit