
Brambory
V kuličkách, které vzhledem připomínají čerstvě vykopané brambory, se skrývá hladká krémová náplň, obal tvoří hmota z ořechů a čokolády. Jsou pracnější, ale stojí za to!
Ingredience
- 2 žloutky, uvařené natvrdo
- 60 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 lžíce rumu
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 100 g kvalitní čokolády (nejlépe hořké), nastrouhané
- 100 g moučkového cukru
- 15 g másla nebo
- 1 bílek
- 1–2 lžíce rumu
- kakao na obalení
NA NÁPLŇ
NA TĚSTO
Příprava jídla
1. Nejprve si připravte náplň: žloutky rozmělněte, přidejte k nim změklé máslo, cukr, rum a utřete do pěny. Nechte ztuhnout a pak z hmoty tvarujte malé kuličky (asi jako hliněnky na cvrnkání). Dejte je do chladu (klidně do mrazáku) ztuhnout.
2. Do rendlíku nasypte ořechy a nechte je trochu prohřát. Přidejte nastrouhanou čokoládu, cukr, máslo nebo bílek, rum a zpracujte těsto. Po vychladnutí z něj tvarujte malé placičky, do kterých zabalíte žloutkové kuličky. Obalujte v kakau a nechte v chladu ztuhnout.
JAK NA VĚC
Žlutá krémová hmota si žádá dokonalé ztuhnutí – jakmile víc povolí, špatně se s ní pracuje. Nám se osvědčilo dát ji do mrazničky a pak odebírat po částech a zpracovávat postupně.
Přidat komentář