0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pečené brambory
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 178 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 38 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory zvládnou mnohem víc než jen přílohu! Máme pro vás základní mikrovlnný recept a tři skvělé náplně.

Suroviny

brambory 2 ks
sůl

Postup

1

Povařte brambory v mikrovlnce
Omyjte je, osušte a celé propíchejte vidličkou. Každou bramboru pak posaďte na kus kuchyňského papíru nebo ubrousek a osm minut povařte v mikrovlnné troubě nastavené na nejvyšší stupeň.

2

Pak je nechte ještě minutu stát. Pokud byste vařili víc brambor, je nutné trochu jim pobyt v troubě prodloužit. (Jestli nemáte mikrovlnku, docílíte stejného efektu asi dvacetiminutovým povařením v osolené vodě.)

3

Rozkrojte a podávejte
Mírně zchladlé brambory nahoře křížem nařízněte a poté zespoda zmáčkněte, aby se otevřely. Pak do nich už jen navršte vybranou náplň.

4

Krásně křupavé
Jestli chcete, aby brambory měly křupavou slupku, povařte je v mikrovlnce jen pět minut a pak je na dalších pět minut přesuňte pod gril v troubě. Grilujte za občasného otočení. Brambory můžete také upéci běžným způsobem v troubě při 200 °C. Trvá to zhruba čtyřicet minut.

Náplň ze salámu a červeného pesta

  • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • 1 vrchovatá lžíce červeného pesta
  • 2 konzervované papriky, pokrájené
  • 6 plátků pikantního salámu
  • 6 vypeckovaných černých oliv, nakrájených

Smetanu a pesto promíchejte. Do horkých brambor navršte plátky paprik a salámu, přidejte olivy a vše přelijte zakysanou smetanou s pestem.

Náplň ze slaniny a hub

  • 100 g anglické slaniny, pokrájené
  • oříšek másla
  • 100 g hub, nejlépe lesních, pokrájených
  • 150 g hotové rajčatové omáčky
  • sůl a pepř na dochucení

Slaninu vysmažte nasucho na pánvičce dokřupava. Pak přidejte máslo i houby a opékejte asi pět minut. Osolte a opepřete. Brambory naplňte rajčatovou omáčkou, slaninou s houbami a trochou šťávy z hub.

Náplň z plísňového sýra a polníčku

  • 85 g sýra s modrou plísní
  • 2 hrsti čerstvého polníčku nebo řeřichy
  • 2 lžíce mangového čatní (lze nahradit meruňkovým džemem)

Polovinu sýra rozmělněte vidličkou a zelené lístky posekejte. Do dvou horkých brambor dejte rozmačkaný sýr s polovinou čatní. Navršte zelené lístky, navrch rozdrobte zbylý sýr a zakápněte zbylým čatní.

Související články

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč