Brambory z mikrovlnky

Brambory z mikrovlnky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 30 minut Velmi snadné 2

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 178 kcal
Bílkoviny 4 g
Sacharidy 38 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Brambory zvládnou mnohem víc než jen přílohu! Máme pro vás základní mikrovlnný recept a tři skvělé náplně.

Suroviny

brambory 2 ks
sůl

1 Povařte brambory v mikrovlnce
Omyjte je, osušte a celé propíchejte vidličkou. Každou bramboru pak posaďte na kus kuchyňského papíru nebo ubrousek a osm minut povařte v mikrovlnné troubě nastavené na nejvyšší stupeň. Pak je nechte ještě minutu stát. Pokud byste vařili víc brambor, je nutné trochu jim pobyt v troubě prodloužit. (Jestli nemáte mikrovlnku, docílíte stejného efektu asi dvacetiminutovým povařením v osolené vodě.)
 

2 Rozkrojte a podávejte
Mírně zchladlé brambory nahoře křížem nařízněte a poté zespoda zmáčkněte, aby se otevřely. Pak do nich už jen navršte vybranou náplň.

Krásně křupavé
Jestli chcete, aby brambory měly křupavou slupku, povařte je v mikrovlnce jen pět minut a pak je na dalších pět minut přesuňte pod gril v troubě. Grilujte za občasného otočení. Brambory můžete také upéci běžným způsobem v troubě při 200 °C. Trvá to zhruba čtyřicet minut.

1. Náplň ze salámu a červeného pesta

 

  • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • 1 vrchovatá lžíce červeného pesta
  • 2 konzervované papriky, pokrájené
  • 6 plátků pikantního salámu
  • 6 vypeckovaných černých oliv, nakrájených


Smetanu a pesto promíchejte. Do horkých brambor navršte plátky paprik a salámu, přidejte olivy a vše přelijte zakysanou smetanou s pestem.

2. Náplň ze slaniny a hub

 

 

  • 100 g anglické slaniny, pokrájené
  • oříšek másla
  • 100 g hub, nejlépe lesních, pokrájených
  • 150 g hotové rajčatové omáčky
  • sůl a pepř na dochucení


Slaninu vysmažte nasucho na pánvičce dokřupava. Pak přidejte máslo i houby a opékejte asi pět minut. Osolte a opepřete. Brambory naplňte rajčatovou omáčkou, slaninou s houbami a trochou šťávy z hub.

3. Náplň z plísňového sýra a polníčku

 

 

  • 85 g sýra s modrou plísní
  • 2 hrsti čerstvého polníčku nebo řeřichy
  • 2 lžíce mangového čatní (lze nahradit meruňkovým džemem)


Polovinu sýra rozmělněte vidličkou a zelené lístky posekejte. Do dvou horkých brambor dejte rozmačkaný sýr s polovinou čatní. Navršte zelené lístky, navrch rozdrobte zbylý sýr a zakápněte zbylým čatní.

 

 

 

 

 

 

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit