0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brambory zapečené s rajčaty, smetanou, parmezánem a bylinkami

Brambory zapečené s rajčaty, smetanou, parmezánem a bylinkami

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1168 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 182 g
Tuky 31 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

brambory 8 ks
rajče 4 ks
rozmarýn 3 snítky
bazalka 3 snítky
smetana na vaření 250 ml
sůl
parmazán
nebo grana padano
olivový olej

Postup

1

Brambory velmi dobře omyjeme, klidně to vezměte i houbičkou a neloupeme! Nakrájíme je na měsíčky a nasypeme do dostatečně velkého pekáče, ve kterém budeme vše péci. Pokapeme ol. olejem a pečeme v troubě na 250 stuňů na horký vzduch cca 20 minut, dokud nebudou pěkně zlaté a promícháváme!

2

Mezitím si horkou vodou spaříme rajčata a oloupeme, nakrájíme na měsíčky.

3

Do upečených brambor přidáme nakrájená rajčata, natrhané bylinky (z rozmarýny otrháme jen lístečky, stonek nedáváme ani u bazalky).

4

Osolíme, zalijeme smetanou na vaření (pokud není smetana, můžete použít i mléko, ale se smetanou je to mnohem lepší) a přidáte nastrouhaný parmezán nebo Grana Padano (pokud nemáme ani jeden z nich, nedávejte raději nic, bude to výtečné i tak).

5

Vše lehce promícháme a dáme ještě zapéct do trouby na cca 20 minut na 250 stupňů a už nepromícháváme! Výsledek je prostě báječný! Můžeme posypat nakrájenou jarní cibulkou. U nás doma je vždy bitka, kdo si přidá poslední kousek :-)

Foto ilustračné, Zdroj: Pixabay.com

Autor: keny

Apetit magazín

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní
  • Tipy a triky

Jak uvařit různé druhy rýže, aby byla vždy perfektní

Nemáte rýžovar a s vařením rýže pořád trochu bojujete? Přečtěte si naše rady v článku, podle kterých už bude vždy dokonalá! Byla by však škoda omezit se pouze na jeden druh a způsob její přípravy, vyzkoušejte rýži třeba divokou, červenou či...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?
  • Kvízy

KVÍZ: Uměli byste uvařit jídla ze soutěže MasterChef?

Soutěž MasterChef už má v Česku za sebou několik řad a jeho popularita neuvadá. Diváci můžou obdivovat talentované kuchaře, kteří se snaží uvařit jídla jako z michelinské restaurace. Někdy se to povede, někdy ne. Uměli byste honosná jídla...
Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami
  • Poradna

Oslavte babí léto dokonalými chuťovkami

Létu sice už odzvonilo, začínající podzim však přináší stále spoustu příležitostí ke společenskému setkání. Dostali jste pozvánku na piknik nebo odpolední víkendové grilování s přáteli a lámete si hlavu, co donést jako pohoštění?...

Obchod Apetit