0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brambory zapečené s rajčaty, smetanou, parmezánem a bylinkami

Brambory zapečené s rajčaty, smetanou, parmezánem a bylinkami

Hodnocení receptu
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1168 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 182 g
Tuky 31 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

brambory 8 ks
rajče 4 ks
rozmarýn 3 snítky
bazalka 3 snítky
smetana na vaření 250 ml
sůl
parmazán
nebo grana padano
olivový olej

Postup

1

Brambory velmi dobře omyjeme, klidně to vezměte i houbičkou a neloupeme! Nakrájíme je na měsíčky a nasypeme do dostatečně velkého pekáče, ve kterém budeme vše péci. Pokapeme ol. olejem a pečeme v troubě na 250 stuňů na horký vzduch cca 20 minut, dokud nebudou pěkně zlaté a promícháváme!

2

Mezitím si horkou vodou spaříme rajčata a oloupeme, nakrájíme na měsíčky.

3

Do upečených brambor přidáme nakrájená rajčata, natrhané bylinky (z rozmarýny otrháme jen lístečky, stonek nedáváme ani u bazalky).

4

Osolíme, zalijeme smetanou na vaření (pokud není smetana, můžete použít i mléko, ale se smetanou je to mnohem lepší) a přidáte nastrouhaný parmezán nebo Grana Padano (pokud nemáme ani jeden z nich, nedávejte raději nic, bude to výtečné i tak).

5

Vše lehce promícháme a dáme ještě zapéct do trouby na cca 20 minut na 250 stupňů a už nepromícháváme! Výsledek je prostě báječný! Můžeme posypat nakrájenou jarní cibulkou. U nás doma je vždy bitka, kdo si přidá poslední kousek :-)

Foto ilustračné, Zdroj: Pixabay.com

Autor: keny

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit