
Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem
Vůči brokolici má spousta strávníků výhrady, ale nakonec si pochutnají, když ji rafinovaně ukryjete, jako jsme to udělali my.
Ingredience
- 4 vrchovaté lžíce směsi semínek a oříšků (např. dýňová a slunečnicová semínka, sezam, pistácie, piniové nebo nasekané lískové oříšky, vlašské ořechy či mandle, loupané i ne...)
- 100 g kuskusu (my jsme použili celozrnný)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- cca 200 g uzeného pološtiepku nebo haloumi, na širší plátky či na kousky + olej na opékání podle potřeby
- 1 lžička (nebo podle chuti) za’ataru (nemusí být)
- 150 g brokolice + 150 g květáku, obojí rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
- 1/2 malé červené cibule, nakrájená natenko
- 1/2 svazku hladkolisté petrželky, nasekaná nadrobno + k podávání
- 1 citron, kůra najemno ostrouhaná a pak z 1/2 vymačkaná šťáva a 1/2 nakrájená na klínky
- 100 g čerstvého sýra, např. lučiny
- 2–3 vrchovaté lžíce zakysané smetany pár kapek worcesteru (podle potřeby vegetariánského)
- 1–2 stroužky česneku, drcené
NA DIP
Příprava jídla
1 V pánvi na středním ohni cca 2 minuty pražte směs semínek a oříšků (jen zlehka, nepřipalte je!), přesuňte je do misky.
2 Kuskus připravte podle návodu na obalu. Utřete přísady na dip, podle chuti osolte a opepřete. Sýr opečte z obou stran na pánvi dozlatova, podle potřeby na troše oleje. Přesuňte na talířek a odložte.
3 Kuskus načechrejte, promíchejte se za’atarem podle chuti a brokolicovo-květákovou rýží, červenou cibulí, petrželkou, citronovou kůrou a opraženými semínky. Podle chuti osolte a opepřete. Opět promíchejte. Pokropte šťávou z 1/2 citronu (nebo méně, podle chuti).
4 Podávejte s opečeným sýrem a dresinkem a zbývajícím citronem nakrájeným na klínky, ozdobené další petrželkou.
NĚCO NAVÍC
Blízkovýchodní koření za’atar můžete i vyměnit za egyptskou směs dukkah. Petrželku lze nahradit či doplnit libovolnými ,měkkými‘ bylinkami.
Přidat komentář