Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem
Brokolicovo-květáková rýže
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brokolicovo-květáková rýže s kuskusem a opékaným sýrem

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1683 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 109 g
Tuky 92 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vůči brokolici má spousta strávníků výhrady, ale nakonec si pochutnají, když ji rafinovaně ukryjete, jako jsme to udělali my.

Suroviny

semínka 4 PL
směs semínek a oříšků vrchovaté lžíce (např. dýňová a slunečnicová semínka, sezam, pistácie, piniové nebo nasekané lískové oříšky, vlašské ořechy či mandle, loupané i ne...)
kuskus 100 g
my jsme použili celozrnný
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo pološtiepek uzený, na širší plátky či na kousky + olej na opékání podle potřeby
zaatar 1 ČL
(nebo podle chuti), nemusí být
rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
rozsekané v robotu nebo nožem na ,rýži‘
malé, nakrájená natenko
petrželka ½ svazku
nasekaná nadrobno + k podávání
kůra najemno ostrouhaná a pak z 1/2 vymačkaná šťáva a 1/2 nakrájená na klínky
NA DIP
např. lučiny
worchestrová omáčka
(podle potřeby vegetariánského)
česnek 1 stroužky
drcené

Postup

1

V pánvi na středním ohni cca 2 minuty pražte směs semínek a oříšků (jen zlehka, nepřipalte je!), přesuňte je do misky.

2

Kuskus připravte podle návodu na obalu. Utřete přísady na dip, podle chuti osolte a opepřete. Sýr opečte z obou stran na pánvi dozlatova, podle potřeby na troše oleje. Přesuňte na talířek a odložte.

3

Kuskus načechrejte, promíchejte se za’atarem podle chuti a brokolicovo-květákovou rýží, červenou cibulí, petrželkou, citronovou kůrou a opraženými semínky. Podle chuti osolte a opepřete. Opět promíchejte. Pokropte šťávou z 1/2 citronu (nebo méně, podle chuti).

4

Podávejte s opečeným sýrem a dresinkem a zbývajícím citronem nakrájeným na klínky, ozdobené další petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Blízkovýchodní koření za’atar můžete i vyměnit za egyptskou směs dukkah. Petrželku lze nahradit či doplnit libovolnými ,měkkými‘ bylinkami.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/4

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč