Bublanina je asi nejjednodušší buchta na plech, kterou můžete upéct. Zároveň patří mezi nejoblíbenější moučníky. Proč? Kombinace kyprého vláčného těsto se šťavnatým ovocem je zkrátka neobyčejně dobrá a vyvolává ty nejsladší vzpomínky. Třešně jsou klasika, ale ovoce můžete zvolit podle chuti a sezony.
Suroviny
vejce
4
ks
moučkový cukr
250
g
+ na poprášení
rostlinný olej
50
ml
smetana na vaření
150
ml
mouka pšeničná hladká
350
g
kypřicí prášek do pečiva
1
bal
jemně nastrouhaná, podle chuti
třešně
700
g
vypeckované
Postup
1
Troubu předehřejte na 180°C a pekáček vyložte pečicím papírem.
2
Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Přidejte olej, smetanu, prošlehejte, vsypte mouku, kypřicí prášek, citronovou kůru a krátce prošlehejte. Vlijte do pekáčku, posypte třešněmi, vložte do trouby a pečte cca 20–25 minut.