
Bůček na sečuánském a růžovém pepři & karamel
Takhle připravený bůček nakrájený na tenké plátky je ideální do obložených baget na vietnamský způsob.
Ingredience
- 5 hřebíčků
- 2 hvězdičky badyánu
- 1 svitek skořice, rozlámaný na kousky
- 1 lžička sečuánského pepře
- 1 lžička růžového pepře
- 2 celé sušené chilli papričky
- 1 lžička vločkové mořské soli + 2 lžíce + k podávání
- 1 lžička mletého koření pěti vůní
- 1 lžička mletého sušeného zázvoru
- 1,5kg vepřového bůčku bez kosti, ale s kůží (tu nařízněte do mřížky)
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 180g co nejtmavšího třtinového cukru
- 125ml balzamikového octa
- 2 lžíce limetové šťávy
NA KARAMELOVOU OMÁČKU
Příprava jídla
1 Přísady až po 1 lžičku vločkové mořské soli vložte do pánvičky na středním ohni. Za občasného míchání opékejte asi 5 minut, aby se všechno rozvonělo. Pak ve vhodném přístroji semelte či v hmoždíři utlučte spolu s mletým kořením pěti vůní a zázvorem nahrubo. Odložte si 1 lžíci směsi stranou.
2 Troubu předehřejte na 160°C. Maso potřete olejem a pak do něj vmasírujte 2 lžíce vločkové mořské soli. Bůček položte kůží dolů na plech. Do masa vetřete směs koření (kromě odložené lžíce). Hodinu pečte, pak zvyšte teplotu v troubě na 180°C, maso obraťte a pečte další hodinu, aby kůže byla křupavá a zezlátla. Nechte 10 minut chladnout a pak nakrájejte na kostky.
3 Zatímco se maso peče, připravte karamelovou omáčku. Cukr s octem rozehřejte v rendlíčku na silném ohni. Přiveďte k varu a vařte 6 minut, aby vznikl sirup. Odstavte a vmíchejte limetovou šťávu.
4 Do odložené kořenicí směsi přidejte trochu soli. Maso pokropte karamelovou omáčkou, posypte osolenou kořenicí směsí a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Chcete-li ochucení pokrmu posunout ještě blíže k Asii, použijte namísto balzamikového černý rýžový ocet a třtinový cukr nahraďte kokosovým nebo nastrouhaným palmovým.
Přidat komentář