Vychutnat si buchtičky s vanilkovým krémem i v bezlepkové verzi? Ano, jde to! Pokud vyměníte klasické máslo a mléko za rostlinné alternativy, budou dukátové buchtičky nejen bezlepkové, ale také zcela veganské!
Suroviny
Postup
Mléko ohřejte v rendlíčku na cca 30–35 °C, přidejte žloutek a tuzemák, prošlehejte. V míse (můžete použít robot) smíchejte obě mouky, sůl, kypřicí prášek, cukr a droždí. Přilijte prošlehané mléko se žloutkem a tuzemákem a v robotu s hnětacím hákem nebo rukou vypracujte těsto. Nechte je 2–3 hodiny odpočívat v lednici.
Vykynuté těsto vyndejte z lednice a nechte je hodinu stát na lince v teple, přidejte tuk a zapracujte jej. Z těsta na pomoučněné pracovní ploše vyválejte dlouhý váleček, odkrajujte kousky, tvarujte do malých kuliček a skládejte je do pekáčku vymazaného tukem. Zastříkněte vodou a nechte 20 minut kynout při pokojové teplotě (nebo 10 minut v troubě při 40 °C).
Troubu předehřejte na 230 °C. Buchtičky potřete rozpuštěným tukem. Pečte 10 minut s párou. Pokud nemáte parní troubu, dejte na dno trouby rendlíček s vodou. Do rozehřívající se trouby se studenou, do nahřáté s vroucí. Poté teplotu snižte na 200 °C a dopékejte ještě 10 minut. Pokud je trouba zamlžená a zbývá voda v nádobě na dně, pak ji po 15 minutách pečení vyndejte.
Hotové buchtičky nechte na mřížce zchladnout.
Z pudinkového prášku, cukru, vanilkové dřeně i lusku a mléka uvařte podle návodu na obalu hladký pudink. Vyjměte lusk, vmíchejte tuzemák a podávejte k buchtičkám.