Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Buchtičky s vanilkovým krémem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2839 kcal
Bílkoviny 57 g
Sacharidy 444 g
Tuky 76 g
Vláknina 40 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vychutnat si buchtičky s vanilkovým krémem i v bezlepkové verzi? Ano, jde to! Pokud vyměníte klasické máslo a mléko za rostlinné alternativy, budou dukátové buchtičky nejen bezlepkové, ale také zcela veganské! 

Související recepty

Suroviny

mléko 200 g
nebo rostlinná alternativa
rum 1 PL
tuzemský
mouka bezlepková 150 g
Schär Mix B + na podsypání
mouka bezlepková 100 g
Jizerka univerzální (zelená)
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 3 g
bez lepku
droždí sušené 4 g
tuk 30 g
rozpuštěný (máslo nebo rostlinná alternativa, např. Stella extra) + na vymazání pekáčku a pomazání buchtiček
Na krém
vanilkový, bez lepku
nebo podle chuti
podélně rozříznutý a dřeň vyškrábnutá
mléko 650 g
nebo rostlinná alternativa
rum 1 PL
tuzemský

Postup

1

Mléko ohřejte v rendlíčku na cca 30–35 °C, přidejte žloutek a tuzemák, prošlehejte. V míse (můžete použít robot) smíchejte obě mouky, sůl, kypřicí prášek, cukr a droždí. Přilijte prošlehané mléko se žloutkem a tuzemákem a v robotu s hnětacím hákem nebo rukou vypracujte těsto. Nechte je 2–3 hodiny odpočívat v lednici.

2

Vykynuté těsto vyndejte z lednice a nechte je hodinu stát na lince v teple, přidejte tuk a zapracujte jej. Z těsta na pomoučněné pracovní ploše vyválejte dlouhý váleček, odkrajujte kousky, tvarujte do malých kuliček a skládejte je do pekáčku vymazaného tukem. Zastříkněte vodou a nechte 20 minut kynout při pokojové teplotě (nebo 10 minut v troubě při 40 °C).

3

Troubu předehřejte na 230 °C. Buchtičky potřete rozpuštěným tukem. Pečte 10 minut s párou. Pokud nemáte parní troubu, dejte na dno trouby rendlíček s vodou. Do rozehřívající se trouby se studenou, do nahřáté s vroucí. Poté teplotu snižte na 200 °C a dopékejte ještě 10 minut. Pokud je trouba zamlžená a zbývá voda v nádobě na dně, pak ji po 15 minutách pečení vyndejte.

4

Hotové buchtičky nechte na mřížce zchladnout.

5

Z pudinkového prášku, cukru, vanilkové dřeně i lusku a mléka uvařte podle návodu na obalu hladký pudink. Vyjměte lusk, vmíchejte tuzemák a podávejte k buchtičkám.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/10

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...