Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3461 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 220 g
Tuky 122 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kolumbijská polévka nemohla v naší kuchařce ¡Viva la vida! aneb Žhavá jízda z Mexika až do Chile chybět! Je to totiž první autentické latinskoamerické jídlo, které ochutnala autorka knihy, redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Suroviny

nízké žebro
římský kmín 1 ČL
mletý
1 ČL
achiote mletý, oreláník neboli annatto
sůl a pepř
česnek 5 stroužků
oloupaný
nakrájená nahrubo
jarní cibulka 6 ks
nasekaná
koriandr čerstvý 1 svazek
nasekaný
typ A, oloupaných a nakrájených na větší kusy
mrkev 2 ks
oloupaná a nakrájená nahrubo

Postup

1

Hovězí maso dejte do hrnce s římským kmínem, achiote (chcete-li) a osolte a opepřete podle chuti. Zalijte 3-4 litry vody tak, aby bylo ponořené.

2

Přiveďte k varu, zmířněte oheň a vařte asi 1 hodinu. Česnek, cibuli a jarní cibulku mixujte s 250 ml vody přibližně minutu najemno. Pyré přilijte do hrnce a vařte dalších 40 minut.

3

Přidejte polovinu koriandru, brambory a mrkev a vařte ještě 25-30 minut, aby brambory změkly. Ochutnejte, případně duchuťte solí a pepřem. Podávejte horké, posypané zbývajícím koriandrem.

NĚCO NAVÍC
Semena achiote (česky oreláník barvířský) se používá jako koření a připisují se jim i léčebné účinky. U nás se s nimi nejspíš setkáte v podobě výtažku, který se pod názvem annatto či orleánská oranž a kódem E160b používá jako žluté či žlutooranžové barvivo například do sýrů (třeba do pravého anglického čedaru). Může vyvolávat alergické reakce.

[[nid:26850]]

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín