Kolumbijská polévka nemohla v naší kuchařce ¡Viva la vida! aneb Žhavá jízda z Mexika až do Chile chybět! Je to totiž první autentické latinskoamerické jídlo, které ochutnala autorka knihy, redaktorka Stáňa Moravcová ml.
Suroviny
Postup
Hovězí maso dejte do hrnce s římským kmínem, achiote (chcete-li) a osolte a opepřete podle chuti. Zalijte 3-4 litry vody tak, aby bylo ponořené.
Přiveďte k varu, zmířněte oheň a vařte asi 1 hodinu. Česnek, cibuli a jarní cibulku mixujte s 250 ml vody přibližně minutu najemno. Pyré přilijte do hrnce a vařte dalších 40 minut.
Přidejte polovinu koriandru, brambory a mrkev a vařte ještě 25-30 minut, aby brambory změkly. Ochutnejte, případně duchuťte solí a pepřem. Podávejte horké, posypané zbývajícím koriandrem.
NĚCO NAVÍC
Semena achiote (česky oreláník barvířský) se používá jako koření a připisují se jim i léčebné účinky. U nás se s nimi nejspíš setkáte v podobě výtažku, který se pod názvem annatto či orleánská oranž a kódem E160b používá jako žluté či žlutooranžové barvivo například do sýrů (třeba do pravého anglického čedaru). Může vyvolávat alergické reakce.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Recept jako suvenýr z celého světa(61 receptů )