0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3461 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 220 g
Tuky 122 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kolumbijská polévka nemohla v naší kuchařce ¡Viva la vida! aneb Žhavá jízda z Mexika až do Chile chybět! Je to totiž první autentické latinskoamerické jídlo, které ochutnala autorka knihy, redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Suroviny

hovězí maso 1.5 kg
nízké žebro
římský kmín 1 ČL
mletý
1 ČL
achiote mletý, oreláník neboli annatto
sůl a pepř
česnek 5 stroužků
oloupaný
cibule 3 ks
nakrájená nahrubo
jarní cibulka 6 ks
nasekaná
koriandr 1 svazek
nasekaný
brambory 750 g
typ A, oloupaných a nakrájených na větší kusy
mrkev 2 ks
oloupaná a nakrájená nahrubo

1 Hovězí maso dejte do hrnce s římským kmínem, achiote (chcete-li) a osolte a opepřete podle chuti. Zalijte 3-4 litry vody tak, aby bylo ponořené. 

2 Přiveďte k varu, zmířněte oheň a vařte asi 1 hodinu. Česnek, cibuli a jarní cibulku mixujte s 250 ml vody přibližně minutu najemno. Pyré přilijte do hrnce a vařte dalších 40 minut.

3 Přidejte polovinu koriandru, brambory a mrkev a vařte ještě 25-30 minut, aby brambory změkly. Ochutnejte, případně duchuťte solí a pepřem. Podávejte horké, posypané zbývajícím koriandrem. 

NĚCO NAVÍC 
Semena achiote (česky oreláník barvířský) se používá jako koření a připisují se jim i léčebné účinky. U nás se s nimi nejspíš setkáte v podobě výtažku, který se pod názvem annatto či orleánská oranž a kódem E160b používá jako žluté či žlutooranžové barvivo například do sýrů (třeba do pravého anglického čedaru). Může vyvolávat alergické reakce. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit