Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3461 kcal
Bílkoviny 349 g
Cukr 220 g
Tuky 122 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Kolumbijská polévka nemohla v naší kuchařce ¡Viva la vida! aneb Žhavá jízda z Mexika až do Chile chybět! Je to totiž první autentické latinskoamerické jídlo, které ochutnala autorka knihy, redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Suroviny

hovězí maso 1.5 kg
nízké žebro
římský kmín 1 ČL
mletý
1 ČL
achiote mletý, oreláník neboli annatto
sůl a pepř
česnek 5 stroužků
oloupaný
cibule 3 ks
nakrájená nahrubo
jarní cibulka 6 ks
nasekaná
koriandr 1 svazek
nasekaný
brambory 750 g
typ A, oloupaných a nakrájených na větší kusy
mrkev 2 ks
oloupaná a nakrájená nahrubo

1 Hovězí maso dejte do hrnce s římským kmínem, achiote (chcete-li) a osolte a opepřete podle chuti. Zalijte 3-4 litry vody tak, aby bylo ponořené. 

2 Přiveďte k varu, zmířněte oheň a vařte asi 1 hodinu. Česnek, cibuli a jarní cibulku mixujte s 250 ml vody přibližně minutu najemno. Pyré přilijte do hrnce a vařte dalších 40 minut.

3 Přidejte polovinu koriandru, brambory a mrkev a vařte ještě 25-30 minut, aby brambory změkly. Ochutnejte, případně duchuťte solí a pepřem. Podávejte horké, posypané zbývajícím koriandrem. 

NĚCO NAVÍC 
Semena achiote (česky oreláník barvířský) se používá jako koření a připisují se jim i léčebné účinky. U nás se s nimi nejspíš setkáte v podobě výtažku, který se pod názvem annatto či orleánská oranž a kódem E160b používá jako žluté či žlutooranžové barvivo například do sýrů (třeba do pravého anglického čedaru). Může vyvolávat alergické reakce. 

¡Viva la vida! aneb Žhavá jízda z Mexika až do Chile

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...

Obchod Apetit