Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3461 kcal
Bílkoviny 349 g
Sacharidy 220 g
Tuky 122 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kolumbijská polévka nemohla v naší kuchařce ¡Viva la vida! aneb Žhavá jízda z Mexika až do Chile chybět! Je to totiž první autentické latinskoamerické jídlo, které ochutnala autorka knihy, redaktorka Stáňa Moravcová ml.

Suroviny

hovězí maso 1.5 kg
nízké žebro
římský kmín 1 ČL
mletý
1 ČL
achiote mletý, oreláník neboli annatto
sůl a pepř
česnek 5 stroužků
oloupaný
cibule 3 ks
nakrájená nahrubo
jarní cibulka 6 ks
nasekaná
koriandr 1 svazek
nasekaný
brambory 750 g
typ A, oloupaných a nakrájených na větší kusy
mrkev 2 ks
oloupaná a nakrájená nahrubo

1 Hovězí maso dejte do hrnce s římským kmínem, achiote (chcete-li) a osolte a opepřete podle chuti. Zalijte 3-4 litry vody tak, aby bylo ponořené. 

2 Přiveďte k varu, zmířněte oheň a vařte asi 1 hodinu. Česnek, cibuli a jarní cibulku mixujte s 250 ml vody přibližně minutu najemno. Pyré přilijte do hrnce a vařte dalších 40 minut.

3 Přidejte polovinu koriandru, brambory a mrkev a vařte ještě 25-30 minut, aby brambory změkly. Ochutnejte, případně duchuťte solí a pepřem. Podávejte horké, posypané zbývajícím koriandrem. 

NĚCO NAVÍC 
Semena achiote (česky oreláník barvířský) se používá jako koření a připisují se jim i léčebné účinky. U nás se s nimi nejspíš setkáte v podobě výtažku, který se pod názvem annatto či orleánská oranž a kódem E160b používá jako žluté či žlutooranžové barvivo například do sýrů (třeba do pravého anglického čedaru). Může vyvolávat alergické reakce. 

¡Viva la vida! aneb Žhavá jízda z Mexika až do Chile

¡Viva la vida! aneb Žhavá jízda z Mexika až do Chile

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/9

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit