Solná krusta brání vysušení, a nejlépe tak vynikne lahodná chuť candáta, který nepotřebuje výrazně dochucovat.
Suroviny
Postup
Candáta omyjte studenou vodou a osušte. Troubu rozpalte na 180 °C a plech vyložte pečicím papírem.
Bílky vyšlehejte dotuha a rukou do sněhu zapracujte sůl a mouku – vytvoříte směs, která bude držet tvar. Část směsi naneste na plech potažený pečicím papírem – hmota by měla kopírovat tvar ryby. Do břicha candáta vložte estragon a polovinu petrželky.
Rybu ,postavte břichem na stůl a rovnoměrně ji obalte zbylou hmotou. Pečte, dokud krusta neztvrdne (30–40 minut, podle váhy ryby), a vyjměte z trouby.
Nechte 10 minut stát a pak opatrně krustu rozbijte a odstraňte. Kůži stáhněte od ocasu vidličkou a candáta polijte máslem a posypte petrželkou. Maso odloupněte od páteře a velkých kostí a podávejte.