0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Canelé de Bordeaux
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5035 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 646 g
Tuky 199 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzlo tohoto francouzského dezertu spočívá v zkaramelizované krustičce, která dokonale kontrastuje s jemným těstem s vůní vanilky a rumu. Šéfkuchař Titus Eliáš podává ke canelé ještě božský žloutkový krém, a tak z nich dělá manu nebeskou!

Bábovičky canelé vás uhranou svým krémovým, ale přitom nadýchaným středem a karamelovou kůrčičkou. Pocházejí z francouzského Bordeaux, kde se pečou pravděpodobně už od 18. století. Tradičně se připravují v typických formičkách připomínajících miniaturní protáhlé bábovičky (pořídit si můžete formičky měděné, hliníkové nebo silikonové; prodává je např. Kulina.cz).

Při přípravě canelé je nejdůležitější správné načasování – aby byl výsledek opravdu jedinečný, je nutné krém i bábovičky (těsto na bábovičky a krém se kupodivu připravují skoro stejně) dodělat takřka ve stejném okamžiku. (Máme ale řešení i pro případ, že správný timing nezvládnete.)

Canelé jsou nejlepší horké, doplněné neméně proslulým anglickým krémem (crème anglaise). Podávat k nim můžete sekt či šampaňské, sladké dezertní víno, koňak nebo jen čaj či kávu – záleží na denní době a příležitosti. V každém případě vás čeká luxusní zážitek! 

Suroviny

vejce 2 ks
žloutek 2 ks
mléko 500 ml
máslo 5 g
a trocha na vymazání formiček
vanilkový lusk
krupicový cukr 225 g
rum 20 ml
mouka pšeničná hladká 125 g
prosátá
NA ANGLICKÝ KRÉM
žloutek 3 ks
krupicový cukr 45 g
mléko 250 ml
vanilkový lusk
NA DOKONČENÍ
krupicový cukr 250 g
moučkový cukr
na obalení
maliny 1 hrst
lze nahradit jiným ovocem

Postup

1

Francouzské bábovičky
Připravte si sirup na dokončení. V rendlíku svařte 250g krupicového cukru s 250ml vody a odložte.

Canelé de Bordeaux - krok 1 - příprava cukrového sirupu
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Do hrnce se silným dnem rozklepněte celá vejce, přidejte 2 žloutky, přilijte 500ml mléka a přidejte máslo.

Canelé de Bordeaux - krok 2 - rozbíjte vejce
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Nakonec do směsi vyškrábněte dřeň z podélně rozříznutého vanilkového lusku a prošlehejte.

Canelé de Bordeaux - krok 3 - vanilka
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Na mírném ohni za stálého míchání směs zahřívejte pod bodem varu a trpělivě míchejte do té doby, než začne houstnout. Dávejte pozor – vejce nesmíte uvařit, v krému by se udělaly žmolky.

Canelé de Bordeaux - krok 4 - vaření základu
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Směs s konzistencí krému stáhněte z ohně a dobře do ní zašlehejte nejprve 225g krupicového cukru a potom 20ml rumu.

Canelé de Bordeaux - krok 5 - zašlehání cukru
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

Nakonec za stálého šlehání zapracujte 125g prosáté hladké mouky. Hotové těsto nechte při pokojové teplotě 1-2 hodiny odpočinout.

 
Canelé de Bordeaux - krok 6 - přidání mouky
ZDROJ: Apetitonline.cz
7

Troubu předehřejte na 240°C. Formičky vymažte máslem. Odpočatý krém znovu prošlehejte a nalijte do formiček cca do 3/4 výšky. Pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 180°C a pečte dalších 50 minut.

Canelé de Bordeaux - krok 7 - plnšní formiček
ZDROJ: Apetitonline.cz
8

Upečené canelé nechte 10 minut stát ve formě, pak vyklopte na plech a hned potřete připraveným cukrovým sirupem. Obalte je v moučkovém cukru a podávejte teplé, s krémem a malinami.

Canelé de Bordeaux - krok 8 - potření cukrovým sirupem
ZDROJ: Apetitonline.cz
9

Anglický krém
Do rendlíku dejte 3 žloutky. Šikovně jdou oddělit od bílků, když je opatrně spustíte do dlaně.

 
Canelé de Bordeaux - krok 9 - příprava krému
ZDROJ: Apetitonline.cz
10

Přidejte 45g cukru a šlehejte, až směs zhoustne do konzistence pěny a zesvětlá.

Canelé de Bordeaux - krok 10 - přidání cukru
ZDROJ: Apetitonline.cz
11

Pak přilijte 250ml mléka a zašlehejte ho. Nakonec přidejte dřeň vyškrábnutou z 1 vanilkového lusku

Canelé de Bordeaux - krok 11 - přidání mléka
ZDROJ: Apetitonline.cz
12

Všechno důkladně prošlehejte metlou a pak rendlík postavte na plotnu. Při mírné teplotě míchejte krém dřevěnou vařečkou s rovným koncem do zhoustnutí. Díky rovnému konci pokryjete při míchání celé dno.

Canelé de Bordeaux - krok 12 - šlehání
ZDROJ: Apetitonline.cz
13

Krém je hotový, když na vařečce po projetí prstem zůstane jasná stopa (to platí také při kontrole konzistence těsta - viz krok 4).

 
Canelé de Bordeaux - krok 13 - zkouška krému
ZDROJ: Apetitonline.cz
14

Teplý krém nakonec nalijte přes husté síto, abyste odstranili případné žmolky, do mísy. Ihned podávejte, aby krém nezchladl a neztuhl. Pokud ještě nejste připraveni na servírování, udržujte krém teplý nad (ne vroucí) vodní lázní.

Canelé de Bordeaux - krok 14 - pasírování krému
ZDROJ: Apetitonline.cz
15

Efektní servírování
Na talíře rozložte maliny. Na každý talíř můžete přidat i půlku vanilkového lusku pro efekt. Podle chuti si můžete zvolit i jiné sezonní či exotické ovoce, jako jsou jahody, borůvky, mango atp

 
Canelé de Bordeaux - krok 15 - servírování - krém a ovoce
ZDROJ: Apetitonline.cz
16

Do středu každého talíře opatrně pomocí lžíce nalijte ještě teplý anglický krém.

Canelé de Bordeaux - krok 16 - servírování - efektní aranžmá
ZDROJ: Apetitonline.cz
17

Do krému postavte připravené canelé, nejlépe také teplé - rovnou vytažené z trouby. Můžete je ale i mírně rozpéct v mikrovlnce, pokud jste dokonale nezvládli načasování.

 
Canelé de Bordeaux - krok 18 - servírování - fináldní dezert
ZDROJ: Apetitonline.cz

Související články

Jak na francouzskou ovocnou omáčku coulis
  • Tipy a triky

Jak na francouzskou ovocnou omáčku coulis

Našli jste v receptu francouzský termín ,coulis' a nevíte, co znamená? Není třeba se děsit. Jde pravděpodobně o ovocnou omáčku, která dodá každému dezertu správný sladkokyselý švih.  Fanoušci francouzské kuchyně vědí, že coulis dovede...

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit