0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Canelé de Bordeaux
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5035 kcal
Bílkoviny 150 g
Sacharidy 646 g
Tuky 199 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kouzlo tohoto francouzského dezertu spočívá v zkaramelizované krustičce, která dokonale kontrastuje s jemným těstem s vůní vanilky a rumu. Šéfkuchař Titus Eliáš podává ke canelé ještě božský žloutkový krém, a tak z nich dělá manu nebeskou!

Bábovičky canelé vás uhranou svým krémovým, ale přitom nadýchaným středem a karamelovou kůrčičkou. Pocházejí z francouzského Bordeaux, kde se pečou pravděpodobně už od 18. století. Tradičně se připravují v typických formičkách připomínajících miniaturní protáhlé bábovičky (pořídit si můžete formičky měděné, hliníkové nebo silikonové; prodává je např. Kulina.cz).

Při přípravě canelé je nejdůležitější správné načasování – aby byl výsledek opravdu jedinečný, je nutné krém i bábovičky (těsto na bábovičky a krém se kupodivu připravují skoro stejně) dodělat takřka ve stejném okamžiku. (Máme ale řešení i pro případ, že správný timing nezvládnete.)

Canelé jsou nejlepší horké, doplněné neméně proslulým anglickým krémem (crème anglaise). Podávat k nim můžete sekt či šampaňské, sladké dezertní víno, koňak nebo jen čaj či kávu – záleží na denní době a příležitosti. V každém případě vás čeká luxusní zážitek! 

Suroviny

vejce 2 ks
žloutek 2 ks
mléko 500 ml
máslo 5 g
a trocha na vymazání formiček
vanilkový lusk
krupicový cukr 225 g
rum 20 ml
mouka pšeničná hladká 125 g
prosátá
NA ANGLICKÝ KRÉM
žloutek 3 ks
krupicový cukr 45 g
mléko 250 ml
vanilkový lusk
NA DOKONČENÍ
krupicový cukr 250 g
moučkový cukr
na obalení
maliny 1 hrst
lze nahradit jiným ovocem

Postup

1

Francouzské bábovičky
Připravte si sirup na dokončení. V rendlíku svařte 250g krupicového cukru s 250ml vody a odložte.

Canelé de Bordeaux - krok 1 - příprava cukrového sirupu
ZDROJ: Apetitonline.cz
2

Do hrnce se silným dnem rozklepněte celá vejce, přidejte 2 žloutky, přilijte 500ml mléka a přidejte máslo.

Canelé de Bordeaux - krok 2 - rozbíjte vejce
ZDROJ: Apetitonline.cz
3

Nakonec do směsi vyškrábněte dřeň z podélně rozříznutého vanilkového lusku a prošlehejte.

Canelé de Bordeaux - krok 3 - vanilka
ZDROJ: Apetitonline.cz
4

Na mírném ohni za stálého míchání směs zahřívejte pod bodem varu a trpělivě míchejte do té doby, než začne houstnout. Dávejte pozor – vejce nesmíte uvařit, v krému by se udělaly žmolky.

Canelé de Bordeaux - krok 4 - vaření základu
ZDROJ: Apetitonline.cz
5

Směs s konzistencí krému stáhněte z ohně a dobře do ní zašlehejte nejprve 225g krupicového cukru a potom 20ml rumu.

Canelé de Bordeaux - krok 5 - zašlehání cukru
ZDROJ: Apetitonline.cz
6

Nakonec za stálého šlehání zapracujte 125g prosáté hladké mouky. Hotové těsto nechte při pokojové teplotě 1-2 hodiny odpočinout.

 
Canelé de Bordeaux - krok 6 - přidání mouky
ZDROJ: Apetitonline.cz
7

Troubu předehřejte na 240°C. Formičky vymažte máslem. Odpočatý krém znovu prošlehejte a nalijte do formiček cca do 3/4 výšky. Pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 180°C a pečte dalších 50 minut.

Canelé de Bordeaux - krok 7 - plnšní formiček
ZDROJ: Apetitonline.cz
8

Upečené canelé nechte 10 minut stát ve formě, pak vyklopte na plech a hned potřete připraveným cukrovým sirupem. Obalte je v moučkovém cukru a podávejte teplé, s krémem a malinami.

Canelé de Bordeaux - krok 8 - potření cukrovým sirupem
ZDROJ: Apetitonline.cz
9

Anglický krém
Do rendlíku dejte 3 žloutky. Šikovně jdou oddělit od bílků, když je opatrně spustíte do dlaně.

 
Canelé de Bordeaux - krok 9 - příprava krému
ZDROJ: Apetitonline.cz
10

Přidejte 45g cukru a šlehejte, až směs zhoustne do konzistence pěny a zesvětlá.

Canelé de Bordeaux - krok 10 - přidání cukru
ZDROJ: Apetitonline.cz
11

Pak přilijte 250ml mléka a zašlehejte ho. Nakonec přidejte dřeň vyškrábnutou z 1 vanilkového lusku

Canelé de Bordeaux - krok 11 - přidání mléka
ZDROJ: Apetitonline.cz
12

Všechno důkladně prošlehejte metlou a pak rendlík postavte na plotnu. Při mírné teplotě míchejte krém dřevěnou vařečkou s rovným koncem do zhoustnutí. Díky rovnému konci pokryjete při míchání celé dno.

Canelé de Bordeaux - krok 12 - šlehání
ZDROJ: Apetitonline.cz
13

Krém je hotový, když na vařečce po projetí prstem zůstane jasná stopa (to platí také při kontrole konzistence těsta - viz krok 4).

 
Canelé de Bordeaux - krok 13 - zkouška krému
ZDROJ: Apetitonline.cz
14

Teplý krém nakonec nalijte přes husté síto, abyste odstranili případné žmolky, do mísy. Ihned podávejte, aby krém nezchladl a neztuhl. Pokud ještě nejste připraveni na servírování, udržujte krém teplý nad (ne vroucí) vodní lázní.

Canelé de Bordeaux - krok 14 - pasírování krému
ZDROJ: Apetitonline.cz
15

Efektní servírování
Na talíře rozložte maliny. Na každý talíř můžete přidat i půlku vanilkového lusku pro efekt. Podle chuti si můžete zvolit i jiné sezonní či exotické ovoce, jako jsou jahody, borůvky, mango atp

 
Canelé de Bordeaux - krok 15 - servírování - krém a ovoce
ZDROJ: Apetitonline.cz
16

Do středu každého talíře opatrně pomocí lžíce nalijte ještě teplý anglický krém.

Canelé de Bordeaux - krok 16 - servírování - efektní aranžmá
ZDROJ: Apetitonline.cz
17

Do krému postavte připravené canelé, nejlépe také teplé - rovnou vytažené z trouby. Můžete je ale i mírně rozpéct v mikrovlnce, pokud jste dokonale nezvládli načasování.

 
Canelé de Bordeaux - krok 18 - servírování - fináldní dezert
ZDROJ: Apetitonline.cz

Související články

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč