Vykuchané pstruhy pokapeme šťávou z citronu, osolíme, jemně opepříme a okmínujeme. Bylinky (máta v poměru k ostatním by měla převažovat) nasekáme a naplníme jimi břišní dutinu ryb. Necháme chvíli odležet, zatím si připravíme mazání, tedy olivový olej smíchaný s drceným česnekem. Česnekem rozhodně není třeba šetřit, ale každý podle chuti, já použiji vždy minimálně půl paličky. Před úpravou pstruhy připraveným mazáním natřeme, poté ještě během grilování natíráme. Opékat je lze na grilu, v troubě, na grilovací pánvi, ale nepřekonatelní jsou pochopitelně grilovaní nad ohněm, respektive žhavými uhlíky, zde ještě můžeme vůni vylepšit pokládáním větviček rozmarýnu přímo na žhavé uhlíky. Pečeme, dokud maso nezměkne a kůžička je křupavá. Podáváme s pečivem či bramborami.
Ještě bych ráda osvětlila "čarodějný" název. Loni koncem dubna jsme se nastěhovali do nového domečku, jelikož jsme si chtěli co nejdříve užít zahrady, uspořádali jsme u nás "pálení čarodějnic". Jako pohoštění pro přátele jsme chtěli grilovat pstruhy. Jelikož mám silnou závislost na bylinkách, vyrazila jsem do nově nabyté zahrady na obhlídku kuchyňsky použitelné zeleně, ale ouha, našla jsem pouze mátu peprnou a stopové množství dobromysle čili oregana a pažitky. Mátu jsem s rybou nikdy nekombinovala, ale nakonec jsem si řekla, proč ne? V Řecku ji také dávají do všeho. Tato mátová náplň měla nakonec takový úspěch, že už grilované pstruhy dělám jen na tento způsob i když už mám dnes bylinek plnou zahrádku. Tak tedy dobrou chuť!
Ještě bych ráda osvětlila "čarodějný" název. Loni koncem dubna jsme se nastěhovali do nového domečku, jelikož jsme si chtěli co nejdříve užít zahrady, uspořádali jsme u nás "pálení čarodějnic". Jako pohoštění pro přátele jsme chtěli grilovat pstruhy. Jelikož mám silnou závislost na bylinkách, vyrazila jsem do nově nabyté zahrady na obhlídku kuchyňsky použitelné zeleně, ale ouha, našla jsem pouze mátu peprnou a stopové množství dobromysle čili oregana a pažitky. Mátu jsem s rybou nikdy nekombinovala, ale nakonec jsem si řekla, proč ne? V Řecku ji také dávají do všeho. Tato mátová náplň měla nakonec takový úspěch, že už grilované pstruhy dělám jen na tento způsob i když už mám dnes bylinek plnou zahrádku. Tak tedy dobrou chuť!